Kokkaamisen lisäksi tavallista etikkaa voi käyttää monin tavoin myös kodin siivouksessa. Tehokkaana ja ekologisena yleispuhdistusaineena etikka sopii kodin kaikkiin tiloihin. Elintarvikkeena se on turvallinen sekä lapsille että lemmikeille.

 

Miten etikkaa voi hyödyntää kodin siivouksessa?

Etikkaa voit käyttää esimerkiksi

Kalkkikertymät

Etikka poistaa tehokkaasti kalkkia. Kalkkikertymät ovat tavallisia esimerkiksi suihkunurkkauksessa, vessanpöntössä, kahvinkeittimessä, saunassa… Kun kalkinpoiston tekee säännöllisesti, ei rajuja kemiallisia kalkinpoistoaineita tarvita.

Laimenna etikka vedellä ja puhdista kalkkiintunut pinta esimerkiksi karhealla pesusienellä. Sopiva laimennusuhde useimmille pinnoille on 1:1. Etenkin kylpyhuoneessa kalkkikertymien päälle on usein kertynyt rasvaa, joka täytyy pestä ensin pois esimerkiksi Fairyllä.

Kurkkaa ohjeet kahvinkeittimen kalkinpoistoon täältä!

Jääkaapin ja mikroaaltouunin puhdistus

Toisinaan jääkaappiin jää tunkkainen haju. Etikka neutraloi epämiellyttäviä hajuja ja auttaa poistamaan myös pilaantuneiden elintarvikkeiden hajun. Pyyhi jääkaapin kaikki pinnat etikkavedellä (suhde esimerkiksi 1:1) ja anna tuulettua hetki, jos mahdollista.

Jos jääkaappi haisee, mutta on vielä liian täynnä pyyhittäväksi, voi jääkaappiin laittaa kahvikupillisen raakaa etikkaa. Anna kupin olla jääkaapissa pari päivää. Etikka imee epämiellyttävät hajut itseensä.

Myös mikroaaltouuni puhdistuu etikalla. Kaada etikkaa ja vettä avonaiseen astiaan niin, että etikkaa on liuoksessa yksi osa ja vettä kolme osaa. Käynnistä mikro ja anna sen pyöriä täydellä teholla kolme minuuttia, jotta etikkaliuos höyrystyy. Lopuksi pyyhi mikro puhtaalla mikrokuituliinalla.

Keittiön tiskialtaan puhdistus

Tiskiallas on yksi kodin suurimmista bakteeripesistä. Rasvaiset ruuantähteet ja altaassa liotetut tiskit jättävät altaan pintaan pinttyneen likakerroksen. Metallinen allas muuttuu usein sameaksi.

Ennen altaan kiillotusta kannattaa rasvainen kerros pestä pois huolellisesti tiskiharjalla ja Fairylla hangaten. Kalkki ja pinttynyt lika vaativat happaman puhdistusaineen, joka ei toimi rasvan läpi.

Altaaseen pinttuneen lian puhdistaa helposti etikalla ja ruokasoodalla. Sekoita etikasta ja ruokasoodasta tahna esimerkiksi suhteella 1 osa etikkaa, 2 osaa ruokasoodaa. Hankaa tahna altaaseen esimerkiksi liinalla tai sienellä, kunnes pinta kirkastuu.

Pyykinpesukoneen puhdistus ja raikkaampi pyykki

Etikkaa voi hyödyntää pyykinpesussa monin tavoin. Pyykkikone raikastuu, kun kaadat 1 litran vettä ja 0,5 litraa etikkaa rumpuun ja annat koneen pyöriä tyhjänä kuumimman mahdollisen pyykinpesuohjelman. Voit kaataa etikkaa myös pyykinpesuaineelle ja huuhteluaineelle tarkoitettuihin lokeroihin.

Jos pyykki haisee tunkkaiselta, voit korvata huuhteluaineen etikalla. Täytä pyykkikone normaalisti, mutta korvaa huuhteluaine muutamalla lorauksella etikkaa. Etikka neutraloi vaatteista epämiellyttäviä hajuja ja raikastaa pyykkikoneen samalla.

Lue lisää vinkkejä pyykinpesukoneen puhdistukseen täältä!

Kodin muut epämiellyttävät hajut

Savuttiko takka sisään? Kärähtikö ruoka uuniin tai hellalle? Leijuuko kotona lemmikin oksennuksen tai ulosteen haju, vaikka pinnat on puhdistettu? Laita etikkaa kahvikuppeihin ja aseta etikka-astiat ympäri haisevaa tilaa. Etikka neutraloi sitkeätkin hajut muutamassa päivässä.

Jääkö etikka haisemaan vaatteisiin tai pinnoille?

Etikan käyttöä vierastetaan siivouksessa usein sen vuoksi, että sen oma haju on epämiellyttävä. Etikka ei kuitenkaan jää haisemaan tekstiileihin tai kodin pinnoille. Haju haihtuu pyykkien kuivuessa ja pintojen tuulettuessa. Etikan hajun mukana haihtuvat myös muut epämiellyttävät hajut. Siksi etikkaa käytetään paljon juuri hajunpoistajana.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!