Uunin puhdistukseen löytyy hellävaraisempiakin keinoja kuin uuninpuhdistusaineen kaltaisilla infernaalisilla kemikaaleilla läträily. Pirullisen projektin hoitaminen ruokasoodalla on yksi suosituimmista vinkeistämme eikä muitakaan tärppejämme kannata jättää kokeilematta.

Vilkaiseppa siis alta ekosiistijän vinkit pinttyneen lian irroittamiseen!

 

Uuniin pinttyneen lian puhdistaminen tuppaa olemaan tunteisiin menevää touhua. Toisinaan saattaa tuntua, että koko laitos sietäisi räjäyttää akkuhapon ja muutaman dynamiittipötkön voimin.

Jos taasen tahtoo pienentää kodin kemikaalikuormaa, kannattaa uunin puhdistusta yrittää ensin kotikeittiöstä löytyvillä perustarpeilla. Kaapeista löytämänsä ruokasoodan, sitruunan, mäntysuovan ja sokerin voi kunkin valjastaa tähän tarkoitukseen.

Uunin puhdistaminen ekologisesti

Uunin voi puhdistaa ekologisesti esimerkiksi mäntysuovalla, ruokasoodalla, etikalla tai sokerilla.

Uunin puhdistaminen ruokasoodalla

  • 2 rkl ruokasoodaa, 2 rkl suolaa ja 2 rkl kuumaa vett√§.

Lyö ainesosat samaan purnukkaan ja sekoita ne keskenään. Levitä tahna uunin pinnoille sienellä tai uhraa suuremman hyödyn nimissä astianpesuharja viimeiselle matkalleen. Anna tahnan vaikuttaa puolesta tunnista tuntiin. Pyyhi lopuksi kostealla sienellä tai mikrokuituliinalla.

Uunin puhdistaminen etikalla ja sitruunalla

Tee sitruunasta tai viinietikasta ja ruokasoodasta liuos. Sihinä johtuu happaman ja emäksisen aineen reagoinnista. Tämän lähemmäs alussa mainittua dynamiittia ei enää mennä, mutta vertauskuva uunin räjäyttämisestä puhtaaksi on toki paikallaan. Anna pinnoille harjatun seoksen vaikuttaa uunin pinnoilla samaiset 30-60 minuuttia ja pyyhi pois.

Uunin puhdistaminen mäntysuovalla

Tee mäntysuovasta ja vedestä liuos. Levitä mäntysuopaliuosta tahrojen pinnalle. Kuumenna uuni 50 asteeseen. Kun uuni on hetken jäähtynyt, harjaa lika irti pehmeällä harjalla. Lopuksi pyyhi uuni veteen kostutetulla mikrokuituliinalla.

Uunin puhdistaminen sokerilla

Tämä on todellinen isoäidin siivousvinkki. Kostuta sokeripala veteen ja hankaa sillä uunipellit, ritilät ja kaikki teräsosat hohtavan kirkkaiksi. Niksi toimii myös teräskattiloihin. Ja lastenlasten hemmotteluun.

Ja se viimeinen vaihtoehto – uuninpesuaine

Mikäli pinttyneen uunin puhdistus ei aiemmin mainituilla vinkeillä suju, laita pahamaineinen uuninpuhdistusaine kokeiluun. Seuraa tarkasti pakkauksen ohjeita ja käytä suojakäsineitä. Uuninpesuaineet ovat hyvin vahvasti emäksisiä, joten kyseistä mönjää ei oikeasti tahdo iholleen tai ruoansulatusjärjestelmäänsä. Vuoraa myös uunin edustaa sanomalehdillä, ettei aine vauriota lattiaa. Noudata ehdottomasti pakkauksen ohjeita.

Siivoa uuni ajoissa

Jos haluat jatkossa välttää uunin pinttymisen, puhdista se ajoissa!

Mikäli koko toimenpide lykkääntyy kerta toisensa jälkeen, on kehässä lopulta vastassa rasvaan sarjan mestari. Pahimmillaan pesussa onnistuminen voi vaatia raivoisaakin hinkkausta tai useamman yrityksen. Kun taasen puhdistat roiskeet heti käytön jälkeen, ne eivät pääse palamaan kiinni. Lienee itsestään selvää, mutta unohtuu toki arjen kiireessä helposti.

Protip!

Arkisessa käytössä likaantumista voi välttää mm. käyttämällä riittävän suuria vuokia sekä suosimalla paistopusseja ja suojaavia leivinpapereita.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!