Kahvinkeittimen säännöllinen puhdistaminen takaa, että saat aina juoda hyvänmakuista kahvia. Sopiva puhdistusväli on kerran kahdessa tai kolmessa viikossa, keittimen käyttömäärästä riippuen. Lue oman kahvinkeittimesi mukana tulleet ohjeet ennen kuin ryhdyt puhdistuspuuhiin!

 

Hyvästi aamukahvin oudot sivumaut!

Suomalainen vesi on yleensä kalkkipitoista. Kalkkia kertyy kahvinkeittimeen ja saostumat toimivat hyvänä tarttuma- ja kasvualustana muille epäpuhtauksille. Kahvipannuun ja vesisäiliöön muodostuu ajan myötä näkyviä kalkkisaostumia ja keittimen sisäosiin tarttuneet lisämausteet tekevät kahvista tunkkaisen makuista.

Kahvinkeittimestä kannattaa pitää huolta jokaisen käyttökerran yhteydessä ja perusteellisemmallekin puhdistukselle kannattaa varata aikaa vähintään kerran kuukaudessa.

Yleisin virhe kahvinkeittimen puhdistuksessa on, että se tehdään liian harvoin tai ei lainkaan. Jos keität kahvia päivittäin, tulisi kahvinkeitin puhdistaa vähintään parin viikon välein. Harvemmalla keittotahdilla kuukaudenkin väli riittää.

Kahvinkeittimen peruspuhdistus kahvinkeiton yhteydessä

  1. Keitettyäsi kahvin, huuhtele pannu ja suodattimen teline käsintiskiaineen kera. Kahvi on rasvaista ja rasvaa tarttuu myös keittimeen.
  2. Pyyhi mikrokuituliinalla kahvinkeittimen lämpölevy ja runko niiden jäähdyttyä. Pöly on myös paloturvallisuusriski.
  3. Älä jätä vettä seisomaan pannuun tai vesisäiliöön. Kaada vettä säiliöön vain puhtaalla astialla, älä kahvipannulla.

Kahvinkeittimen perusteellinen puhdistaminen

  1. Irrota kahvinkeittimen töpseli pistoriasiasta.
  2. Kaada kahvinkeittimen vesisäiliöön vettä ja valitsemaasi puhdistusainetta: etikkaa, ruokasoodaa, sitruunahappoa tai erityisesti kahvinkeittimille tarkoitettua puhdistusainetta. Katso ohjeet pesuaineveden keittämiseen alta tai puhdistusainepakkauksesta.
  3. Puhdista kahvinkeittimen vesisäiliö. Voit harjata säiliön puhtaaksi hammasharjalla, vedellä ja tilkalla käsintiskiainetta.
  4. Huuhtele vesisäiliö huolellisesti. Jos säiliö ei irtoa paikaltaan, viimeiset pesuainevedet saa poistettua kuivaamalla säiliön.
  5. Tiskaa pannu tiskiharjalla ja käsintiskiaineella. Osan kahvipannuista voi pestä myös tiskikoneessa.
  6. Pese käsin tai tiskikoneessa kaikki kahvinkeittimen irti lähtevät osat. Tarkista ensin, saako oman keittimesi muoviosia konepestä.
  7. Kuivaa kaikki pestyt osat ja kokoa kahvinkeitin uudelleen. Keitä 2-4 pannullista pelkkää vettä ennen seuraavaa kahvinkeittoa.

Kahvinkeittimen puhdistaminen ruokasoodalla

  1. Sekoita 3 ruokalusikallista soodaa 1 litraan vettä. Kaada seos kahvinkeittimen vesisäiliöön ja käynnistä keitin.
  2. Kun puolet seoksesta on valunut pannuun, pysäytä keitin. Anna soodan vaikuttaa noin 30 minuuttia.
  3. Käynnistä keitin uudelleen ja anna lopun seoksen valua keittimeen.
  4. Keitä 2-4 pannullista puhdasta vettä. Tiskaa pannu ja keittimen irto-osat huolellisesti.

Kahvinkeittimen puhdistaminen sitruunahapolla

  1. Sekoita 3 ruokalusikallista sitruunahappoa 1 litraan vettä. Kaada seos kahvinkeittimen vesisäiliöön ja käynnistä keitin.
  2. Kun puolet seoksesta on valunut pannuun, pysäytä keitin. Anna sitruunahapon vaikuttaa noin 30 minuuttia.
  3. Käynnistä keitin uudelleen ja anna lopun seoksen valua keittimeen.
  4. Keitä 2-4 pannullista puhdasta vettä. Tiskaa pannu ja keittimen irto-osat huolellisesti.

Kahvinkeittimen puhdistaminen etikalla

  1. Kaada kahvinkeittimen vesisäiliöön 6 kupillista vettä ja 2 kupillista etikkaa. Käynnistä keitin.
  2. Kun puolet seoksesta on valunut pannuun, pysäytä keitin. Anna etikan vaikuttaa noin 30 minuuttia.
  3. Käynnistä keitin uudelleen ja anna lopun seoksen valua keittimeen.
  4. Keitä 2-4 pannullista puhdasta vettä. Tiskaa pannu ja keittimen irto-osat huolellisesti.

Jäljellä on enää paras vaihe – nauti hyvänmakuista kahvia!

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla ja Googlen tietosuojalauseke ja käyttöehdot pätevät.