Sitruunahappo on monikäyttöinen ja ekologinen luonnon ihmeaine. Se sopii kaikkien kodinkoneiden puhdistukseen, eikä sen pesuliuos vaurioita pintaa. Sitruunahappoa saa edullisesti esimerkiksi tilaamalla sitä netistä. Tekstin lopussa on kymmenen tehokasta kodin siivousvinkkiä sitruunahappoa hyväksi käyttäen.

 

Mitä on sitruunahappo?

Sitruunahappo on orgaaninen happo. Luonnosta sitruunahappoa löytää esimerkiksi sitrushedelmistä. Sitruunahapolla on monia käyttötarkoituksia kodin puhtaanapidossa – se on esimerkiksi näppärä apu kodin kalkkisaostumien ja ruosteen poistossa. Sitruunahappo tunnetaan myös elintarvikelisäaineena E330.

Mitä sitruunahappo sisältää?

Pääsääntöisesti sitruunahappo sisältää “vain sitä itseään”. Monet elintarvikkeet (esimerkiksi sitrushedelmät) sisältävät luonnostaan sitruunahappoa. Teollisesti sitruunahappoa voidaan valmistaa esimerkiksi melassista tai glukoosista.

Mihin sitruunahappoa käytetään?

Sitruunahappo, tai E330, on yksi elintarvikkeissa eniten käytetyistä happamuudensäätöaineista. Kotikeittiössä sitä voi käyttää esimerkiksi säilöntäaineena tai apuna mehujen valmistuksessa. Sitruunahappo on oiva apu myös siivouksessa, sillä se poistaa kalkkia ja ruostetta.

Mistä sitruunahappoa saa?

Sitruunahappoa voi ostaa apteekista tai päivittäistavarakaupoista. Sitruunahappoa löytyy esimerkiksi K-ryhmän kauppojen maustehyllystä.

Sitruunahappo K-Ruoka -sivustolla

Miten kahvinkeitin puhdistetaan sitruunahapolla?

Keitä pannullinen vettä sitruunahapon kanssa (noin 3-4 ruokalusikkaa). Anna seoksen vaikuttaa säiliössä noin 10 minuuttia ennen kuin käynnistät keittimen. Toista heti perään uusi huuhtelu, mutta tällä kertaa ilman sitruunahappoa.

Miten pyykinpesukone puhdistetaan sitruunahapolla?

Pyykinpesukoneen kalkkisaostumat voidaan poistaa sitruunahapolla. Annostele noin desilitra sitruunahappoa pesulokeroon. Pese kuumimmalla mahdollisella ohjelmalla ilman esipesua. Heti pesun päätyttyä pese kone uudelleen jauhemaisella pesuaineella, jotta irronnut sakka poistuu koneesta.

Kymmenen tehokasta sitruunahappovinkkiä :

  1. Ruosteenpoisto
  2. Astian- ja pyykinpesukoneen puhdistus
  3. Veden- ja kahvinkeittimen puhdistus
  4. Tahranpoisto vaatteista
  5. Suihkunpään pesu
  6. Kaakeleiden pesu
  7. Teräskattiloiden pesu
  8. Metalliesineiden kiillotus
  9. Mehujen valmistus
  10. Marjojen ja hedelmien säilöntä

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla ja Googlen tietosuojalauseke ja käyttöehdot pätevät.