Sitruunahappo on monikäyttöinen ja ekologinen luonnon ihmeaine. Se sopii kaikkien kodinkoneiden puhdistukseen, eikä sen pesuliuos vaurioita pintaa.

 

Mehuihin happamuudensäätöaineeksi käytettävää sitruunahappoa sietää käyttää myös kodin puhdistukseen. Monikäyttöinen ja ekologinen aine sopii erinomaisesti esimerkiksi kalkinpoistoon sekä tahrojen eliminointiin.

Mitä on sitruunahappo?

Sitruunahappo on yksi luonnon yleisimmistä hapoista. Sitä esiintyy kasveissa, eläimissä, ihmisissä – ja jopa imuristeissa. Runsaampia sitruunahappopläjäyksiä löytää mistäpäs muualtakaan, kuin esimerkiksi sitrushedelmistä. When life gives you lemons, make sitruunahappo.

Massatuotettua sitruunahappoa ei kylläkään purkiteta mehunpuristamoiden sivutuotteena, vaan sitä valmistetaan rakettitieteilijöiden toimesta osittain kemiallisten menetelmien avulla. Elintarvikelisäaineena sitruunahappo tunnetaan koodilla: E330.

Sitruunahappo on turvallinen vaihtoehto

Pääsääntöisesti sitruunahappo ei sisällä myrkkyjä ja lisäaineita, vaan on useimmiten “vain sitä itseään”. Kemikaalina se on turvallinen, mistä kielii jo sen soveltuvuus elintarvikekäyttöön. Klassisten Bond-pahisten uhkaavissa happoaltaissa on todennäköisesti jotain aivan muuta, kuin imuristin suosimaa sitruunahappoa.

Luonnossa esiintyvä ja sinne varusmiehen nopeudella hajoava sitruunahappo on myös ympäristöystävällinen aine.

Sitruunahappoa puhdistusaineena käytettäessä tulee järkeillä, onko voimakkaasti hapan aine soveltuva puhdistettaville pinnoille. Jauheena myytävä sitruunahappo on sen verran voimakasta, että sitä käsitellessä sietää vetäistä suojakäsineitä kätösiin. Ole tarkkana annostelun suhteen ja lue ohjeet aina ennen käyttöä.

Mistä sitruunahappoa saa?

Sitruunahappoa voi ostaa perinteisimmillään apteekeista sekä päivittäistavarakaupoista. Seuraavalla kaljanhakureissullaan kannattaa suunnata mauste- ja leivontahyllyjen tienoille tarkkailemaan aineen saatavuutta. Sitruunahappoa löytyy esimerkiksi K-ryhmän kauppojen maustehyllystä.

Kahvinkeittimen puhdistus sitruunahapolla

Keitä pannullinen vettä tyrkäten sekaan n. 3-4 ruokalusikallista sitruunahappoa. Anna seoksen vaikuttaa säiliössä noin 10 minuuttia ennen kuin käynnistät keittimen. Porinan lakattua, kippaa litku viemäriin ja uusi huuhtelu pelkän puhtaan veden voimin.

Pyykinpesukoneen puhdistus sitruunahapolla

Myös pyykinpesukoneen kalkkisaostumat voidaan poistaa sitruunahapolla. Annostele noin desilitra sitruunahappoa pesulokeroon. Tykitä koneen kuumin mahdollinen ohjelma läpi ilman esipesua. Heti hulabaloon päätyttyä toista pesuohjelma uudelleen normaalilla pesuaineella, jotta irronnut sakka poistuu koneesta. Älä unohda coctailmekkoasi näihin bileisiin.

Ruosteenpoisto sitruunahapolla

Voimakkaan happamuutensa vuoksi sitruunahappo voi vahingoittaa herkempiä materiaaleja, kuten esimerkiksi joitakin tekstiilejä. Ruosteen tahrimia pintoja käsitellessä kannattaa välittömän happokylvyn sijaan testata aineen sopivuutta huomaamattomaan kohtaan.

Tee liuos puolesta desilitrasta sitruunahappoa ja puolesta litraa vettä. Läträä ainetta ruosteen tahrimalle pinnalle tai liota ruostunutta esinettä tovi liuoksessa. Huuhtele huolellisesti vedellä ja anna kuivua.

Kymmenen tehokasta sitruunahappovinkkiä :

  1. Ruosteenpoisto
  2. Astian- ja pyykinpesukoneen puhdistus
  3. Veden- ja kahvinkeittimen puhdistus
  4. Tahranpoisto vaatteista
  5. Suihkunpään pesu
  6. Kaakeleiden pesu
  7. Teräskattiloiden pesu
  8. Metalliesineiden kiillotus
  9. Mehujen valmistus
  10. Marjojen ja hedelmien säilöntä

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!