Lasten lelut kulkevat mukana ympäri kotia ja pihaa ja likaantuvat nopeasti. Lähiympäristöstä tarttunut lika harvoin on lapselle vaaraksi, mutta lelut kannattaa silti puhdistaa säännöllisesti. Samalla niiden kunto on helppo tarkistaa.

 

Miksi lelut kannattaa puhdistaa?

Lelut keräävät leikkien aikana pölyä, likaa ja pöpöjä. Puhtailla leluilla on mukavampi leikkiä, etenkin jos lapset ovat siinä iässä, että lelut käyvät vielä toisinaan suussa. Puhdistuksen yhteydessä on helppoa tarkistaa myös lelujen kunto, jotta ne ovat turvallisia pienillekin leikkijöille.

Lähiympäristön taudinaiheuttajat ovat lapsille useimmiten tuttuja, mutta etenkin ne lelut, jotka kulkevat mukana kodin ulkopuolelle tehtävissä reissuissa, kannattaa puhdistaa reissun päätteeksi.

Lapset kannattaa ottaa mukaan pesupuuhiin! Lelujen kylpypäivä on mukavaa yhteistä tekemistä ja samalla lapset oppivat milloin pesu on tarpeen ja kuinka se tehdään.

Muovi- ja kumilelujen puhdistaminen

Muoviset ja kumiset lelut keräävät etenkin säilytyksessä paljon pölyä itseensä. Imuri, pölyhuiska ja nihkeä rätti riittävät lelujenkin arkisiivoukseen, mutta pölyä sitkeämpi lika saattaa vaatia järeämpiä toimenpiteitä.

Useimmat muoviset lelut voidaan upottaa mietoon pesuaineveteen. Leluille tarkoitettuja pesuaineita saa suurista marketeista ja leluliikkeistä, mutta esimerkiksi mäntysuopa on myrkytön ja turvallinen vaihtoehto. Myös ruokasoodasta tai etikasta itse valmistettu mieto yleispuhdistusaine sopii lelujen puhdistamiseen.

Yleensä lelut kestävät hankausta ja tiski- tai hammasharja ovat näppäriä välineitä pientenkin lelujen puhdistukseen. Jos lelussa on reikiä ja sen sisään pääsee vettä, voi huolellinen pyyhkiminen olla pesua parempi vaihtoehto. Lelut kuivuvat sisältä hitaasti ja saattavat sopivissa olosuhteissa jopa homehtua.

Pureskeltaviksi tarkoitetut kumilelut kannattaa puhdistaa lelun mukana tulleiden ohjeiden mukaan. Purulelujen säännöllinen desinfiointikin on paikallaan. Yleensä purulelut voidaan puhdistaa keittämällä tai niille tarkoitetuilla puhdistusaineilla.

Muista aina huuhdella ja kuivata lelut huolellisesti pesun jälkeen, ennen kuin palautat ne takaisin leikkeihin!

Lelujen puhdistaminen tiskikoneessa

Esimerkiksi Legot puhdistuvat näppärästi tiskikoneessa. Jotteivät lelut leviä ympäri konetta ja riko mitään mennessään, kannattaa ne pestä tiskikoneeseen tarkoitetussa pesupussissa. Jos vahvat kemikaalit huolettavat, voi konetiskiaineen jättää pois tai korvata sen sitruunahapolla, joka puhdistaa samalla myös tiskikoneen.

Pehmolelujen puhdistaminen

Tunkkainen haju ja silmällä erottuva lika kertovat siitä, että pehmolelujen on aika käydä pesulla. Pehmolelut ovat erityisen alttiita likaantumiselle ja kaipaavat pesua muita leluja useammin. Leluja, jotka eivät ole akuutisti pesun tarpeessa, kannattaa tuulettaa säännöllisesti. Talvella pitkä tuuletus pakkasessa tappaa bakteereita ja pölypunkkeja.

Pehmolelujen puhdistaminen ruokasoodalla

Ruokasooda poistaa epämiellyttäviä hajuja ja sopii hyvin pehmolelujen kuivapuhdistukseen. Ripottele pehmolelun pinnalle ruokasoodaa, anna vaikuttaa puolisen tuntia ja imuroi ruokasooda pois. Käsittelyä voi tehostaa harjaamalla lelua esimerkiksi hammasharjalla. Jos lelu kestää konepesun, voi sen puhdistaa imuroinnin sijaan myös pyykkikoneessa ruokasoodineen päivineen.

Pehmolelujen puhdistaminen pyykkikoneessa

Jos lelu on hyvin likainen tai sen päälle on kaadettu jotakin kosteaa, kannattaa se pestä pyykkikoneessa. Muista tarkistaa pehmolelun pesuohje ja käytä pesupussia, jottei lelu vahingoitu pesussa. Useimmiten lelut puhdistuvat kokonaan ilman pyykinpesuainettakin, mutta huuhteluainelokeroon kannattaa kaataa muutama ruokalusikallinen etikkaa, joka neutraloi epämiellyttäviä hajuja.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!