Jäätääkö viima toppavaatteista huolimatta pärstän ja kropan turtuneeksi, kuin vapaaottelukehästä palatessa? Mahtavaa. Parempia kelejä et voisi toivoa seuraavia siivousvinkkejä ajatellen.

 

Passita sijastasi ensinnäkin pölypunkit jäiseen helvettiin. Retaleista pääsee eroon tuulettamalla patjoja täyden vuorokauden vähintään -18C asteessa. Theillä siellä Laphiissa riitthänee tosin lyhemphikin aika, sillä tykeimmillä -28C pakkasilla pääsee 6 tunnin kuurilla samaiseen lopputulokseen.

Aivan paniikissa ei tarvitse kenenkään kantaa romppeitaan pihalle, sillä pölypunkit ovat nykyisin harvinaisia Suomessa – eritoten tällaisen käsittelyn jälkeen. Onneksi pakkasista irtoaa siivoamiseen paljon muutakin hyvää!

Mattojen tuuletus ja lumipesu 

Mistäpä muusta edes aloittaa, kuin vanhan koulukunnan suosikista: mattojen tuulettamisesta. Huoneilmalle tekee ihmeitä, kun puhdistetut matot jättää muun viikkosiivouksen ajaksi hankeen virkoamaan. Voit kokeilla myös alakouluaikojen hengessä lumipesun antamista matolle seuraavaan malliin:

  1. Imuroi tai tamppaa matosta suurimmat sattumat pois
  2. Rullaa matto kasaan ja anna sen viiletä tovi pihamailla. Suoriltaan sitä ei kannata paiskata kinoksiin, ettei lumi sula lämpimälle matolle. Esimerkiksi 30-60 min vilvoittelu kuistilla tai mattotelineellä riittää
  3. Heittele maton päälle lunta, ota juuriharja käpälääsi ja harjaile menemään
  4. Pudista, tamppaa tai harjaa pesun päätteeksi matosta irtolumet veks ja ota se kylppärin puolelle kuivahtamaan. Ethän tahdo ylimääräistä kosteutta muihin sisätiloihin – varsinkaan parketille

HOX. Lumipesu ei sovellu herkkäkuituisille matoille. Persialaiset silkkimatot ja muut herkkänahkaiset aarteet sietää puhdistaa muin keinoin. Tarkista matosta aina myös sen pesumerkinnät. Mikäli haluat pelata varman päälle, kokeile lumipesua ensisijaisesti räsymattoihin – niitä saat kurittaa aivan olan takaa.

Tekstiilien tuuletus pakkasella 

Vintin perukoilta kaivetut villapuserot kannattaa passittaa ensitöikseen suoraan pihamaille. Tovi pakkasen kourissa raikastaa vaatteet ja vie säilytyksestä jääneen tunkkaisen lemun mennessään.

Päivän kestävä Siperian karkoitus toimii myös petivaatteisiin ja petauspatjoihin. Voit poimia illan tullen romppeet takaisin makkariin ja nauttia raikkaammasta huoneilmasta. Kelpaa sitten painella taas vällyjen väliin koisimaan!

HOX. Älä pakkoevakuoi memory foam -patjoja pakkasilmaan. Ne saavat siellä muistikatkoksen ja kovettuvat. 

Muut pakkaskelien siivousvinkit

  • Puhdista pakkasen avulla tahrat tekstiileistä. Laita kuteet parin tunnin jäähylle, jotta likatahrat kovettuvat. Esimerkiksi jähmettyneet steariini- ja purkkaköntsät saa raaputeltua irti vaatteista melkosen näppärästi
  • Ajoita pakastimen sulatus kovemmille pakkasille. Kun koko Suomi on naturellia säilytystilaa, ei pakastimen sulatuksen ja sen puhdistamisen kanssa tarvitse hötkyillä. Kalapuikot ja mummon marjahillot eivät pääse pilaantumaan, kun mätöt kantaa pakkaseen sulatuksen ajaksi
  • Tiesitkö, että ikkunat saa puhdistettua myös talven tullen? Mikäli sinun täytyy pakosta painella ruutuja puhtaaksi pakkaskeleillä, niin lorauta pesuaineseokseen tujaus auton lasinpesunestettä. Aine pitää huolen, ettei neste jäädy lasin pintaan.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!