Kodin ilmeellä on taas entistä enemmän merkitystä, kun piiskaavia syysmyrskyjä paetaan jälleen kotisohvalle. Sisätiloihin sulloutuva nauttii vilttiin käpertymisestä entisestä enemmän puhtaassa huushollissa.

 

Syyskuun puolella saamme nauttia vielä tovin runsaammasta auringonvalosta ja edes siedettävistä keleistä. Viimeisimpiä pihahommia paranee touhuta näillä näppäimillä ennen kuin ulos astuessa alkaa tosissaan huumorintaju loppua. Ota siivouksen vuosikellosta muun tekemisen ohella vielä seuraavat siivousvinkit haltuun:

Ikkunanpesu

Niin on vain syksy jälleen kerran ovella ja kodin suurin työmaa ikkunoissa. Ikkunanpesu suositellaan tekemään kahdesti vuodessa, mikäli maailman menoa mielii seurata puhtaiden ruutujen läpi. Ikkunanpesu ei ehkä kuulosta rakettitieteeltä, mutta vaatii hieman tietotaitoa, jotta lopputulos menee myös elämänkumppanin armottomista laatukriteereistä läpi.

Ikkunanpesu aloitetaan karmit ja sälekaihtimet pyyhkimällä. Jynssäile lasia seuraavaksi ikkunanpesuaineessa dipatun pesimen kanssa ja kuivaa lopuksi yhdensuuntaisin vedoin. Kuivaa lastaakin ahkerasti paperilla, sillä muutoin pesuainejäämät kuivahtavat ikäviksi rannuiksi pitkin ikkunaa. Nyt äkkiä ne loputkin nippelitiedot haltuun täältä ennen kuin jarruraitoja löytyy kuin tacoillan jälkeisestä kalsaripyykistä!

Rännien puhdistus

Rännien puhdistusta ei parane jättää väliin, sillä laiskuuden hintana voi olla pahimmillaan peltikourujen tukkeutumisesta johtuva kosteusvaurio. Syksyn tullen sietää pitää silmällä, ettei pudonneiden lehtien ja risujen massa ole patonut rännejä umpeen.

Ellei rännien puhdistus onnistu maasta käsin, voit ottaa avuksesi tikkaat tai ripustaa itsesi katolla valjaisiin. Siirrä roskat peltien sisästä suoraan muovipussiin. Urakka kannattaa viimeistellä huuhtelulla, jotta voit havaita mahdolliset vuodot ja syöksytorven tukkeumat. Tarkista yläilmoissa vielä kiinnitysten kunto, ettei myöhemmin vuodesta tipu taivaasta lumen mukana myös rännit. Silmäile tarkempaa ohjeistusta täältä ennen kuin pelti kolisee!

Pyykinpesukoneen alusen puhdistus

Aina välillä joutaa puhdistaa sitä, mikä on piilossa silmältä, mutta ei omatunnolta. Tässä kuussa se olkoon pyykinpesukoneen alunen. Pyydä siis tarvittaessa lisämuskeleita apuun ja kiskaise kone syrjään. Alta tulet löytämään todennäköisesti miljoona kadonnutta sukkaa sekä tolkuttoman läjän pölyä. Jynssää pinnat kuntoon ja läväytä masiina takaisin paikoilleen. Jatkossa voit arjen lomassa huljutella pölyjä liikkeelle myös suihkun avulla. Jos sinulla riittää alusen jälkeen intoa koko pyykinpesukoneen puhdistamiseen, niin katso ohjeet täältä ennen kuin kosahdat itse!

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!