Lehdet, risut ja muu roska patoavat ennen pitkää huoltamattomat rännit umpeen. Pahimmillaan seisova vesi ruostuttaa pellit puhki, jolloin vesi valuu seuraavaksi pitkin seiniä. Rännien puhdistaminen on se helpompi vaihtoehto tyyriille rännirempoille tai sitäkin kalliimmille kosteusvaurioille. 

 

Kuinka usein rännit puhdistetaan?

Rännien kuntoa kannattaa kiipeillä silmäilemään kahdesti vuodessa – lehtien tiputtua syksyisin sekä keväisin. Mitä lähempänä puut ovat torppaa, sitä todennäköisemmin löytyy myös tukoksia. Kevään kierroksella on fiksua katsastaa, ettei talven jäljiltä tippunut lumi ole runnonut peltejä solmuun. Tarkastuksessa kannattaa katsastaa myös kiinnitysten kunto, jotta tuuli ei ennen pitkää vie koko laitosta mukanaan. Hyvin huollettuna sadevesijärjestelmä voi kestää useampiakin vuosikymmeniä.

Rännien puhdistus

Rännien puhdistamisessa suurin ongelma on useimmiten operointitasolle kapuaminen ja turvallisuuden takaaminen. Mikäli tyhjennyksen pystyy tehdä katolta käsin, tulee moisen sirkustaiteilun ajaksi ripustaa itsensä valjaisiin, ettei tulevia kuukausia tarvitse viettää lasaretin puolella. Sama homma pätee kaikenlaisten nostolaitteiden varassa roikkumiseen. Myös perinteisillä tikapuilla heiluessaan kannattaa olla tarkkana. 

Mikäli rännit ovat matalalla (tai olet itse todella pitkä), saattaa urakka onnistua harjaa käyttäen jopa maasta käsin. Mahdolliset varrenjatkeet ja muut leikkikalut kannattaa shoppailla rautakaupan puolelta.

Rännien puhdistaminen itsessään ei ole sen suurempaa rakettitiedettä – poista vain roskat. Puoliso ja naapurit kiittävät jos siirrät roskat suoraan muovipussiin tai huolehdit muutoin ettei kuravellit jää pitkin pihaa maatumaan. Tsemppiä työmaalle!

Hoida homma kunnolla – lisävinkit rännien puhdistamiseen

  • Puhdista samalla vaivalla, kiipeilyllä ja kiroilulla myös muu katto roskasta ja moskasta
  • Huuhtele rännejä urakan päätteeksi tarkistaaksesi mahdolliset vuodot ja syöksytorven tukkeumat
  • Paranna torpan yleisilmettä kuuraamalla rännien kuraiset ulkopinnat ainakin kerran vuosituhannessa. Käytä liinaa tai pehmeää harjaa yhdessä pesuaineen kanssa. Varo valitsemastasi kaikista hurjinta tärpättiä, ettet harjaile vahingossa maalipintaa taivaan tuuliin
  • Epäilyttävätkö hurjapäisimmät stuntit? Jätä pahimmassa tai parhaimmassa tapauksessa homma suoraan ammattilaisten hoidettavaksi

Jos rännit ovat vanhat, jääneet pitkään huoltamatta tai hajonneet muuten vain ajan saatossa, voi sadevesijärjestelmän vaihto olla paikallaan. Se kannattaa hoitaa ajallaan, jotta kosteus ei siirry talon rakenteisiin. Ränniremonttiin voi pyytää maksuttoman kartoituskäynnin esimerkiksi Sadexilta.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!