Ulkoporealtaat vaativat hoitoa ja huolenpitoa, jotta altaan vesi pysyy raikkaana, houkuttelevana ja hygieenisenä. Veden pitäminen puhtaana hoituu näiden helppojen arkirutiinien ja ajoittaisen puhdistamisen avulla.

 

Pätevät suodatin- ja UV-järjestelmät ovat omiaan pitämään porealtaan omistajan työmäärän maltillisena. Niiden lisäksi altaassa tulee käyttää kemikaaleja, jotta veteen ei muodostu bakteereja.

Veden kunto ja käytettävien kemikaalien tarve vaihtelee vuodenaikojen, altaan käytön sekä veden lämpötilan ja laadun mukaan. Laatu kun voi vaihdella paljonkin riippuen, esimerkiksi siitä, täytetäänkö allas järvivedellä vai kaupungin vesijohtoverkostosta. Tyypillisesti klooria annostellaan esimerkiksi 1-2 tabletin viikkovauhtia.

Oman altaan hoitotarpeisiin oppii kuitenkin parhaiten ajan kanssa.

Porealtaan puhdistaminen

Ennen pitkää altaassa sameaksi muuttunut tai tunkkaiselta haiseva vesi tulee vaihtaa. Vaihto-operaatio suositellaan suoritettavan 2-3 kertaa vuodessa omasta kylpemistahdista riippuen.

Tyhjennyksen lomassa kannattaa poreallas samalla kertaa puhdistaa ja huoltaa kunnolla. Tällöin sekä allas että vesi pysyvät entistä paremmin puhtaana ja laitteisto kunnossa.

Puhdista poreallas näin:

  1. Kytke altaasta virta pois.
  2. Tyhjennä kemikaaleja sisältävä vesi uppopumpun voimin jätevesikaivoon. Huomioi, että useiden porealtaiden ohjekirjoissa kielletään metallisten uppopumppujen käyttäminen.
  3. Pese tai vaihda suodatin ohjekirjan mukaisesti. Muista vuosittain myös suodatinpallojen vaihto tai vastaavat laitteiston ylläpitotoimenpiteet.
  4. Hoida tyhjennetyn altaan pinnat asianmukaiseen kuntoon pyyhkimällä ne kauttaaltaan puhtaaksi. Käytä mietoa desinfioivaa pesuainetta ja huitele menemään nukkaamatonta liinaa tai pehmeää sientä käyttäen.
  5. Täytä allas puhtaalla vedellä.
  6. Laita virrat päälle ja pulahda koeajolle vasta, kun suositeltu vesimäärä on saavutettu ja suodatin on valmiina käyttöön.

Porealtaan hoito arkikäytössä

Malta peseytyä aina ennen altaaseen pulahtamista. Altaaseen kulkeutuva hiekka taasen voi pahimmillaan tukkia laitteiston.

Puhdista altaan vesiraja mikrokuituliinalla aina käytön jälkeen.

Pidä veden pH-arvo 7,0 Р7,4 välillä. Liian alhainen pH-arvo voi johtaa epämiellyttävien tuoksujen ja kalkin muodostumiseen. Liian korkea pH-arvo puolestaan edesauttaa leväkasvuston syntymistä.

Käytä kemikaaleja aina ohjeistuksen mukaan. Useimmiten kemikaaleja tulee lisätä käytön jälkeen tai viikoittain, vaikkei altaassa kylvettäisikään. Liiallinen kemikaalien käyttö ei sekään ole hyväksi laitteistolle.

Veden puhtaanapitoon käytettävistä hoitoaineista löytyy myös kloorittomia vaihtoehtoja, kuten aktiivihappi.

Porealtaan eristekannen puhdistaminen

Käyttämättömän poreallas tulee suojata aina eristekannella, jotta altaaseen ei kerry roskia, jotka likaavat veden ja kuormittavat laitteistoa. Siistinä pidetty eristekansi pitää porealtaan ja koko pihan yleisilmeen kunnossa.

Puhdista muun ylläpitosiivouksen ohessa myös porealtaan eristekansi, jotta kokonaisuus pysyy kutsuvan näköisenä. Säännöllinen pyyhkiminen liinalla ja yleispuhdistusaineella pidentää kannen käyttöikää. Eri materiaalista valmistettuja eristekansia voi pitää kunnossa myös hoitoaineilla, joiden soveltuvuus tulee tarkistaa altaan ohjekirjasta. Esimerkiksi vahamaisia ja öljyä tai silikonia sisältäviä hoitoaineita kehotetaan ehdottomasti välttämään vinyylivalmisteisia kansia huoltaessa.

Pyyhkäise talvisin lumihommiin ryhtyessäsi kinokset alas myös altaan kannen päältä. Käytä apunasi esimerkiksi harjaa, jottei kannen pinta vaurioidu.

PS. Jos haaveilet omasta ulkoporealtaasta, kannattaa kurkistaa esimerkiksi kotimaisen Dropin ylelliseen valikoimaan.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!