Tiesitkö, että hyttysiä voi vähentää pihapiiristä myös pihan järkevällä suunnittelulla? Käymme tässä artikkelissa läpi verenhimoistiedettä ja viheliäisten otusten karkottamiseen soveltuvia niksejä.

 

Jokainen on varmaan hieronut tuttavuutta hyttysten kanssa koko pienen elämänsä. Siitä huolimatta kyseisistä inisijöistä ja niiden eliminoimisesta tiedetään kohtalaisen vähän.

Täten seuraa tietopläjäys kesän inhokkihyönteisestä:

Suomalaisten grillibileiden rattona on tavattu reilut 40 eri hyttyslajia. Huojentavaa on tietää, että maailman tiedetyistä yli 3 500 hyttyslajista vain noin 200 safkailee ihmisen iholla. Aivan jokainen itikka ei ole muutenkaan veresi perässä, sillä sitä litkivät ainoastaan proteiinia kaipaavat, munia kehittävät naarashyttyset.

Tavanomaisen viiden mikrolitran annoskoolla verenkierrostasi riittää ravintoa 1,1 miljoonan hyttysen ateriointiin yhtäaikaisesti. Aivan tyhjäksi sinua tuskin imetään, vaikka jokseenkin vastaavia lukemia sitä kuvittelee toisinaan pistoksistaan ynnänneensä.

Hyttysiä vetää puoleensa ihmisen puuskuttama hiilidioksidi, kohentunut pintaverenkierto, lämpö sekä hien haju. Kaikenlaisella huitomisella ja kiroilulla on siis toivotun sijaan täysin päinvastainen reaktio fiestan loppumiseen. Parhaiten itikoilta saa rauhaa reagoimalla koettelemuksiin zen-mestarin tyyneydellä.

Hyttysten karkotus pihasuunnittelulla

Hyttyset viihtyvät varjoisissa ja tyynissä paikoissa, kuten tiheissä puskissa ja pitkäksi kasvaneessa ruohikossa. Luonnolliseen tuuletukseen kannattaa tämän tietäen panostaa harventamalla suurimmat ryteiköt, jotta tuuli pääsee niistä jälleen läpi. Siitäpä hieman motivaatiota nurmikonleikkuuseen ja pitkään odottaneeseen pensasaidan trimmaukseen!

Hyttyset munivat seisovaan tai hissuksiin virtaavaan veteen. Kaikenlaiset pihalla lojuavat vesiämpärit, räystäskourut ja kuralammikot kannattaa tyhjentää, peittää tai kuivattaa tarpeen mukaan.

Urbaanilegendat kertovat hyttysten karttavan myös monia voimakkaasti tuoksuvia kasveja, kuten rosmariinia, basilikaa, reunuspietaryrttiä, sitruunamelissaa ja piparminttua.

Ota koko ekosysteemi apuun hyttysten karkottamisessa

Kyhää pihamaiden läheisyyteen linnunpönttö jos toinenkin, jolloin pikkulinnut ahtavat verenhimoisia itikoita kitusiinsa. Hyttysten osuus hyönteissyöjien ruokavaliosta on normaalisti viitisen prosenttia, mutta kaikki lienee kotiin päin.

Hyttysten karkotus ympäristöystävällisesti

Monet perinteisemmät hyttysmyrkyt sisältävät usein DEET-tehoainetta, joka saattaa ärsyttää ihoa ja vahingoittaa vaatteiden materiaaleja. Kemikaalimyrkkyjen sijaan apua voidaan hakea seuraavista luomummistakin keinoista:

  1. Öljyt ja voiteet. Luontaistuotekaupoista on saatavilla voimakkaalla hajullaan hyttysiä karkottavia tuotteita. Tällaisia ovat esimerkiksi iholle levitettävät neem-öljy, terva-pihkasalva, pikiöljy sekä teepuuöljy.
  2. Savu. Hyttysten karkottamiseen kannattaa koittaa jokapäiväisen juhannuskokon sijaan esimerkiksi voimakkaalta tuoksuvien suitsukkeiden polttelua. Myös hiilloksen päälle voi lyödä oksan rosmariinia grilliruokaa maustamaan ja itikoita häätämään.
  3. Vaatteet. Älä anna vertasi aivan tarjottimella, vaan suojaa ihosi.
  4. Valkosipuli. Hyttyset valikoivat uhrejaan epätasapuolisesti toisten ominaistuoksua suosien. Valkosipulin syönnin tiedetään kuitenkin erittävän ihon ja hengityksen kautta yhdisteitä, jotka pitävät loitolla sekä hyttyset, kosijat, että kosittavat.
  5. Etikka. Testaa kodin monitoimiainetta sijoittamalla kupillinen etikkaa strategisesti esimerkiksi ikkunan rakoon.

Brutaaleimmista karkotuskeinoista suurimmassa syynissä on ollut Thermacell, jossa käytetty pralletriini on erittäin myrkyllistä vesieliöille. Kyseinen hermomyrkky puree hyttysten lisäksi myös luonnolle tärkeisiin pölyttäjiin kuten kimalaisiin ja perhosiin. Thermacelliä kannattaa siis käyttää hyttysten karkotukseen joko äärimmäisen varovaisesti tai ei ollenkaan.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!