Grillin kunto ja puhtaus näkyy – ja maistuu – suoraan siinä valmistetuissa ruoissa. Grillille kannattaa tehdä peruspuhdistus jokaisen käyttökerran jälkeen ja suurempi siivo jokaisen grillikauden alussa ja lopussa.

 

Grillin peruspuhdistus kannattaa tehdä jokaisen käyttökerran jälkeen

  • Harjaa grillin ritilät puhtaaksi. Harjaus kannattaa tehdä lämpimälle grillille messinki- tai teräsharjalla.
  • Puhdista rasvakuppi- ja pelti. Rasva muodostaa suurimman tulipaloriskin grillatessa.
  • Pyyhkäise grillin ulkopinta siistiksi. Vesi ja tippa Fairyä riittää.

Käytä grillatessasi paistosprayta tai öljyä, jotta ruoka irtoaa ritilöistä helpommin. Rasva tekee hyvää myös itse ritilöille.

Tutustu huolellisesti oman grillisi huolto-ohjeisiin ja noudata niitä. Grillit ovat erilaisia ja vaativat hieman erilaista huolenpitoa. Jotta grilli säilyy hyvänä ja turvallisena vuodesta toiseen, kannattaa sitä puhdistaa ja huoltaa ohjeiden mukaan.

Grillin käyttöönotto grillikauden alussa

Tarkasta grillin kunto: ritilät, polttimot, ilmansaantiverkot tai reijät, jalat ja alusta. Kaasugrillin laavakivet kaipaavat uusimista vuoden tai kahden välein. Grillin tulee seistä tukevasti paloturvallisella alustalla.

Tarkasta kaasupullon kunto: letkut, liittimet, ulkokuori. Taivuttele letkua, jotta näet mahdolliset murtumat. Jos kaasugrilli on ulkokäytössä, matalapainesäädin ja kaasuletku kaipaavat uusimista säännöllisesti, noin viiden vuoden välein.

Tarkista ensisammutusvälineiden kunto. Grillatessa vähintään sammutuspeitteen tulisi olla välittömästi saatavilla. Pienellä vaahto- tai jauhesammuttimella talttuu suurempikin rasvapalo.

  1. Laita kaasugrillin kaikki polttimot täysille ja anna grillin lämmetä. Jäähdytä kädenlämpöiseksi.
  2. Pese odotellessasi rasvapelti- ja kuppi grillipesuaineella tai Fairyllä ja kuumalla vedellä.
  3. Harjaa ritilät puhtaaksi grilliharjalla. Pinttynyt lika irtoaa grillin sisäpinnoilta karkealla harjalla ja grillinpuhdistusaineella.
  4. Tarkasta polttimot ja rapsuta lika pois. Reijät saa auki esimerkiksi hammastikulla.
  5. Puhdista myös ilmansaantiverkot- tai reijät. Hammastikku on oiva apu tässäkin.
  6. Pyyhi grilli puhtaaksi ulkopuolelta.

Kun grillauskausi päättyy, kannattaa grilli puhdistaa huolellisesti ja säilyttää kuivassa tilassa hupun alla, jotta grillaaminen on mukavaa aloittaa taas keväällä. Puhdistettuihin ritilöihin voi suihkuttaa runsaasti paistosprayta – reilu rasvaus suojaa niitä talven yli.

Mitä puhdistusaineilla grillin puhdistuksessa voi käyttää?

Ritilöiden puhdistukseen riittää yleensä harjaus ja rasvaus, mutta tarvittaessa ne voi puhdistaa vedellä ja grillinpuhdistusaineella. Jos osat irtoavat ja ovat helposti huuhdeltavissa, voi ne pestä käsin myös tiskiaineella. Valurautaisia osia ei kannata puhdistaa tiskiaineella, pelkkä vesipesu riittää. Grillin ulkopinnan voi puhdistaa rätillä ja miedolla yleispuhdistusaineella tai Fairy-liuoksella.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!