Useampia meistä alkaa auringon törröttäessä kesäloma painamaan jo mieltä. Kesäkuun parhaimmilla paahteilla paranee panna parastaan myös kotona, sillä lomilleen lompsahtaa mieluiten aina puhtaaseen torppaan.

 

Useampia meistä alkaa auringon törröttäessä kesäloma painamaan jo mieltä. Kesäkuun parhaimmilla paahteilla paranee panna parastaan myös kotona, sillä lomilleen lompsahtaa mieluiten aina puhtaaseen torppaan.

Puhtaasta kodista viehättyvät niin siellä asuvat, kuin paikan päällä lirkuteltavat juhannusheilat. Mikäli edessä on pidempi rupeama muissa maisemissa, kiittää lomailija itseään, kun koti on järjestetty palatessa puhtaaseen kuntoon. Ota perinteisen jynssäämisen ohella seuraavia toimenpiteitä haltuusi.

Sohvien ja mattojen puhdistaminen

Kun aurinko alkaa viimein pilkottaa, niin ei muuta, kuin mattopyykille, mars! Suunnaksi sopii ottaa esimerkiksi kunnan tai kaupungin mattojenpesupaikka, jossa työasento hellii selkää ja vesipiste on käpälän ulottuvilla. Tarkista ennen lähtöä vielä mattojesi pesuohjeet, sillä joskus saattaa olla edessä väistämätön reissu pesulaan.

Kes√§kuun parhaimmilla paahteilla paranee panna parastaan my√∂s kotona, sill√§ lomilleen lompsahtaa mieluiten aina puhtaaseen torppaan.Pesuun ryhtyess√§ matot tampataan ja huuhdellaan. Pesuaineliuksen levitetty√§si voit antaa litkun vaikuttaa tovin kankaan pinnoilla ennen, kuin alat tykitt√§m√§√§n matonpesuharjan kanssa. Viimeiseksi matto viel√§ huuhdellaan ja kuivataan huolellisesti. Muista napsia mukaan viel√§ ev√§√§t ja aurinkorasva. √Ąl√§ ved√§ itselt√§si mattoa alta, vaan tarkista loputkin t√§rpit pesuprojektiin aiheeseen pyhitetyst√§ artikkelistamme eli t√§√§lt√§ n√§in.

Samaa vauhtia kannattaa pesaista kodin muitakin tekstiilejä. Sohvanpesussa selviää helpommillaan, mikäli sohvavalintasi sallivat irtopäällisten pyykkäämisen pesukoneessa. Muussa tapauksessa suuntaa pesulaan höyrypesuria vuokraamaan. Ennen työhön ryhtymistä sohva tulee imuroida huolellisesti irtoliasta. Muista hellävaraisen pesun perään vielä asiallinen suojasuihke ja avot! Sopii sitten kesälomalla röhnötellä putipuhtaalla sohvalla.

Kaakelisaumojen pesu

Kylppäriä ja keittiötä pyyhkiessä kaakeleiden saumat jäävät usein pidemmäksi aikaa huomiotta. Saumoihin kertyviä epäpuhtauksia ei parane päästää jämähtämään, sillä suuremmat pinttymät ja värjäymät katoavat hädintuskin dynamiitillakaan. Kaiva siis saumaharja esiin ja kuuraa kuravellit unholaan.

Kaakeleiden ja kaakelisaumojen puhdistamiseen ei aivan mikä tahansa siivoustärpätti sovellukaan. Esimerkiksi rasvapohjaiseen likaan ja kalkkikertymiin tepsii pH-asteikolta täysin vastakohtaiset pesuaineet. Jokainen kotikemisti voi helpottaa urakkaan ryhtymistään kaivamalla ylä-asteen oppikirjojaan esiin. Täsmällisemmät ohjeet saat kuitenkin kaakeleiden ja kaakelisaumojen puhdistamista käsittelevästä artikkelistamme Рeli täältä.

Roskakaapin puhdistaminen

Joka kodin inhokkikohde ei loppupeleissä ole sen mahdottomampi työmaa. Roskat vietyäsi, kärrää roskakorit kylppärin puolelle, jossa ne voi pesaista tiskiharjan ja pesuaineen kanssa. Jätä korit ylösalaisin kuivumaan ja tyhjennä seuraavaksi roskakaappi muista romppeista. Imaise irtolika ja pölypallerot imurin syövereihin putkiston pölykertymiä unohtamatta. Pyyhkiessä kannattaa aloittaa törkyisimpänä törröttävistä yksityiskohdista, kuten kiskoista tai roskakorin telineestä. Työ on loppupeleissä hoitunut ennen, kuin ehdit huomatakaan.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!