Perinteisimmillään mattopyykkiin ryhdytään alkukesästä, jolloin lämmin tuuli myötäilee sekä itse pesijää että kuivuvia mattoja. Tarkista työhön ryhtyessäsi sään kauneus ikkunasta, vapaa-ajan määrä kalenterista ja ohjeet mattojen pesuun tästä alta.

 

Pesuprojektia organisoidessa tulee tarkastaa maton ohjeista sen suositellut pesutavat sekä suoranaiset kiellot. Mikäli pelkkä kemiallinen pesu on sallittua, on edessäsi väistämätön reissu pesulaan. Vesipesun kestävillä matoilla sopii urakka taasen hoitaa omin kätösin.

Parhaimmillaan mattopyykki onnistuu kunnan mattojenpesupaikalla, missä työasento on tasoja käyttäessä ergonominen ja vesipiste sijaitsee käsien ulottuvilla. Saman urakan voi hoitaa vaihtoehtoisesti myös kotioloissa.

Mattojen pesu

Mattojen pesu onnistuu kotioloissa terassin lattialla, pihakivetyksellä tahi kylpyhuoneen lattialla. Valinnastasi huolimatta huolehdi, että saat harjattua alustalta suurimmat sattumat pois. Jatka tämän jälkeen seuraavaan malliin:

 1. Imuroi tai ravistele matto mahdollisimman hyvin ennen sen levittämistä tasolle.
 2. Huuhtele matto aseistuksestasi riippuen esimerkiksi puutarhaletkulla, käsisuihkulla tai painepesurilla. Jälkimmäistä käyttäessäsi pidä paine matalana, jotta et vaurioittaisi mattoa.
 3. Päästä sisäinen kemistisi valloilleen ja tee vedestä ja mäntynestesaippuasta tai pesuaineesta liuos sankoon. Varo tekemästä liian voimakasta liuosta, sillä pesuaineöverit vetäneen maton huuhtelu on raivostuttavan pitkäkestoista touhua.
 4. Levitä pesuaineliuos maton pinnalle ja anna vaikuttaa hetki.
 5. Ota matonpesuharja kätöseen ja harjaa matto läpi puolin ja toisin. Harjaa aina kuteiden mukaisesti ja säätele harjausraivoasi alla olevan materiaalin mukaan Рesimerkiksi räsymatot kestävät usein muita mattoja voimakkaampaa harjausta.
 6. Huuhtele matto huolellisesti, jotta siihen ei jää pesuaineesta rantuja taikka värjäymiä. Valmista on vasta, kun huuhteluvesi on kirkasta ja maton pinta ei jätä käpäliin liukasta tuntumaa.
 7. Rullaa matto tiukaksi rullaksi ja rutista siitä vesi pois. Voit myös talloa mattorullaa jaloillasi.
 8. Jätä matto kuivumaan tukevan tangon päälle. Ripusta erivärisiä raitoja sisältävät matot varuiksi siten, että vesi valuu raitojen suuntaisesti, jotta mahdollisesti irronneet väriainekset eivät pääse sekoittumaan. Matot kuivuvat parhaiten lämpimässä tuulenvireessä. Suoraan kaikista brutaaleimpaan auringonpaisteeseen niitä ei kannata jättää, jotteivät aataminsäteet haalistaisi maton värejä.

HOX!

Päästä vesistöjä kuormittava likavesi ensisijaisesti matonpesupaikan viemäröintiin tai sen puuttuessa imeytä kuravelli suoraan maahan. 

Tahrattomalle ja hyvin pidetylle matolle voi riittää sen pelkkä pesuaineseoksessa liottaminen sekä letkun vilauttaminen. Mattoa kuluttuvan harjauksen sijaan voidaan puhdasta jälkeä saada tällöin pelkän railakkaan huuhtelun voimin.

Arkivinkit mattojen pesuun

 • Tsekkaa pesuohjeet jo mattoa ostaessasi, jotta tied√§t mihin olet ryhtym√§ss√§. Kaukokatseisuus on erityisen suositeltavaa talouksissa, joista l√∂ytyy koiruuksien, kissuuksien tai lapsukaisten kaltaisia pieni√§ ty√∂maanlis√§√§ji√§.
 • Jatka samaisen riskikartoituksen tekemist√§ sijoittaessasi mattoja ymp√§ri kotia. Herkimpi√§ mattoja ei kannata pit√§√§ ahkerimmin ravatuilla kulkuv√§ylill√§ liattavana.
 • Sis√§ist√§, ett√§ tuoreita likatahroja on heti arjen lomassa huomattavasti mieluisampaa poistaa, kuin syv√§lle kuituihin juurtuneita pinttymi√§.
 • Muista yll√§pitosiivouksessa my√∂s mattojen imurointi ja ajottainen tamppaus sek√§ tuuletus. Talvisin vanhan liiton siistij√§ heitt√§√§ matot raikastumaan metrisiin lumikinoksiin, mik√§li meille moisia viel√§ suodaan.
 • Raikasta mattoa ripottelemalla sen p√§√§lle ruokasoodaa. Anna soodan ime√§ tovin kamalimpia katkuja itseens√§ ja imuroi jauhe lopulta pois.

Mattojen pesussa käytettävät välineet

Mattojen pesuun ei välttämättä valtavia investointeja kaivata. Joskin muutamat järkihankinnat ovat suositeltavia muillekin kuin välineurheilijoille. Alkuun ja varmasti myös loppuun pääsee esimerkiksi seuraavilla kotimaisilla välineillä.

Sinisanko + teline ikkunanpesuvälineille

Itseselitteinen sanko, johon pesuaineliuosta sopii valmistaa vaikka litratolkulla. Eli selitettiinpähän nyt kuitenkin.

Mäntysuopa 500 g palasaippua

Luontoyst√§v√§llinen pesuaine, jonka ainesosat hajoavat nopeasti maaper√§ss√§. √Ąl√§ p√§√§st√§ kuitenkaan edes m√§ntysuopaa sis√§lt√§v√§√§ pesuvett√§ suoraan vesist√∂√∂n, sill√§ sen sis√§lt√§m√§t hartsihapot vahingoittavat kaloja.

Matonpesuharja Plus

Käpälään sopiva matonpesuharja pienempien mattojen puhdistamiseen ja matonpesupaikoilla olevilla tasoilla duunailuun.

Matonpesuharja 28 cm + Lasikuituvarsi 140 cm, SINI-kiinnitys

Reilumman kokoinen matonpesuharja kovan luokan kotityömaalle. Selkäsi kiittelee, kun kohennat ergonomiaa harjaan kiinnitettävällä varrella. 

Mattoteippiharja Рleveä tarratela

Vanha kunnon karvajyrä eli teippiharja, mikäli karvojen eliminointiin ei jaksa tai pysty järjestämään imuria.

Teräväkuivain 35 cm -lattialasta

Veden koppaat kotipesussa parhaiten laadukkaalla teräväkuivaimella.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!