Kun syksy vähitellen vaihtuu talveen, on kodin eteinen ihan erityisen kovalla kulutuksella. Sisään kulkeutuva loska, kura ja hiekoitussora vahingoittavat helposti lattiaa eikä siivouskierre tunnu pysähtyvän millään. Muutamalla vinkillä tästäkin kuitenkin selvitään!

 

Hanki eteiseen hyvä matto

Jos asut omakotitalossa, kannattaa oven ulkopuolella valita karhea matto, johon kivet ja muut kengänpohjissa kulkevat sattumat tarttuvat. Talotyypistä riippumatta oven sisäpuolelle sopii parhaiten imukykyinen matto, jonka läpi kosteus ei valu lattialle. Maton koossa ei kannata kitsastella, sillä keskiverto eteisessä tulee helposti ahdasta ja sisään tullessa kengät riisuisi mieluusti hieman pidemmällä kuin heti ovensuussa.

Jos perheeseen kuuluu lapsia, voi kurakaukalon hankkiminen olla hyvä idea. Kaukalossa kengät saavat sulaa ja kuivua rauhassa eikä kenkien mukana tullutta törkyä tarvitse raapia irti eteisen matolta.

Säilytä eteisessä vain sen verran tavaraa, kuin on pakko

Mitä vähemmän eteisessä on tavaraa, sen helpompi pienikin tila on pitää siistinä. Siivoa siis kaikki kesäkauden kengät, takit, harrastustarvikkeet ja muu irtain varastoon. Harvoin käytössä olevat siistimmät takit ja kengät kannattaa niin ikään säilyttää jossain muualla. Samassa eteisessä ne jäävät helposti märkien arkivaatteiden uhriksi, ja juhlapäivänä saattaa vastassa olla epämiellyttäviä, kostean tunkkaisia yllätyksiä.

Myös arkivaatteet haluavat kuivua mahdollisimman nopeasti. Muuten etenkin villakangas ja muut huokoiset materiaalit käyvät äkkiä tuoksahtamaan. Perinteisen koukkunaulakon sijaan kannattaa harkita henkareita tai henkaritankoon ripustettavia S-koukkuja, jotta takit saa roikkumaan hieman väljemmin.

Kenkäkaappi on tilaa säästävä ja esteettinen ratkaisu, mutta sopii huonosti kenkien kuivattamiseen. Ilmava kenkäteline on kosteille kengille sopiva välipysäkki ennen kenkäkaappia. Kenkätelineessä ei kannata säilyttää koko perheen täyttä jalkinevalikoimaa, jotta juuri ulkoa tulleet kengät kuivuvat mahdollisimman nopeasti. Epämiellyttävän hajun lisäksi kosteus haurastuttaa kenkien liimauksia ja materiaaleja lyhentäen niiden käyttöikää.

Sijoita pikasiivousvälineet eteiseen

Froteepyyhe, pari mikrokuituliinaa ja mieto yleispuhdistusaine riittävät akuutin kurakatastrofin taltuttamiseen. Käytännöllinen matto kerää itseensä enimmän töryn, mutta ikävä kyllä myös seinät ja kalusteet saavat yleensä osansa.

Eteisen pikasiivouksessa riittää, että enin kosteus pyyhitään pois ympäröiviltä materiaaleilta. Pidemmän kaavan mukaan siivotessa imuroidaan matot, järjestetään luovasti järjestyneet vaatteet ja tarkistetaan, ettei mattojen tai kalusteiden alle ole muodostunut kosteusvaurioylläreitä.

Kuraisten tassunjälkien puhdistaminen

Koira ryntäsi sisään kääntymättä kylpyhuoneen kautta? Lemmikkikoti on tähänkin vuodenaikaan erityisten haasteiden äärellä. Harva koira osaa pyyhkiä tassunsa eteisen mattoon, joten loska ja kura leviävät silmänräpäyksessä ympäri asuntoa.

Märät ja kuraiset tassunjäljet kannattaa puhdistaa heti, sillä vesi ja loska yhdessä hiekan kanssa vahingoittavat helposti monia lattiamateriaaleja. Monitoimimoppi ja mikrokuituliina riittävät hyvin päivittäiseen siivoukseen. Heti käyttövalmiit ja jo valmiiksi kosteat siivousliinat ovat oiva apu myös lattioiden pyyhkimiseen.

Eteiseen on hyvä varata helposti saataville sopivan karkea froteepyyhe, jolla voi pyyhkäistä pois suurimmat kurat jo heti ovella. Kura-aikaan monitoimimoppi kannattaa säilyttää niin ikään käden ulottuvilla esimerkiksi eteisessä, jotta tassunjäljet on helppo siivota nopsasti sisään tullessa.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!