Joskus pesukonekin on pestävä. Oikeat toimenpiteet ovat tärkeitä lian, bakteerien, kalkkisaostumien ja homeen ehkäisemiseksi, joita helposti kertyy rumpuun ja putkiin. Viimeistään tunkkainen haju kertoo, että pyykinpesukone täytyy puhdistaa. Puhdas kone pesee puhdasta pyykkiä. Säännöllinen puhdistus myös pidentää pyykkikoneen käyttöikää.

 

Matalat pesulämpötilat ja zeoliittia sisältävät pesuaineet aiheuttavat ajan myötä tunkkaisen ja vaatteisiinkin tarttuvan hajun. Mikäli alkaa vaikuttaa siltä, että pesukone pikemminkin lisää omat jarruraitansa pyykättäviin kalsareihin, on syytä suorittaa pyykinpesukoneelle jälleen perusteellisempi puhdistus.

Tähän on onneksi useampia keinoja, joiden jäljiltä pyykinpesukone ja pyykki tuoksuu jälleen raikkaalta.

Jäämien ja hajujen kertymistä sekä muita ongelmakohtia voidaan ehkäistä jo arjen lomassa tehtävillä pienillä toimenpiteillä sekä oman koneensa ohjekirjan suosituksia noudattamalla. Pyykinpesukoneiden välillä kun voi olla merkittäviä eroja, on parasta tarkistaa valmistajan suositukset ja kiellot oman mallinsa käytöstä ja käytettävistä aineista vahinkojen ehkäisemiseksi. Ohjekirjaksi muuten tunnistat sen yhteen nidotun kasan vieraskielistä paperia, joka on todennäköisesti siirtynyt perisuomalaisten tapojen mukaisesti välittömästi takan sytykkeeksi.

Pyykinpesukoneen puhdistaminen osana arkiaskareita

 1. Käytä pyykinpesuainetta suositusten mukaisesti äläkä täytä konetta liian täyteen. Näin varmistat tehokkaan huuhtelun ja ehkäiset pesuainejäämien kertymistä.
 2. Pyyhi säännöllisesti koneen ulkopintoja välttääksesi kertyvän pölyn lisäksi vesiroiskeista muodostuvia kalkkisaostumia. Ja muiden pyykkääjien nalkutusta. 
 3. Jätä käytön jälkeen täyttöluukku sekä pesuainelokero auki kuivattaaksesi pyykinpesukoneen sisäosat. Se ehkäisee hajujen muodostumisen rumpuun sekä homeen kasvamisen. Kotia tuulettaessaan kannattaa muistaa avata myös joutilaana olevan pyykinpesukoneen luukku. Jos se joskus muka on joutilas.
 4. Poista nukkajämät sihdistä ja tarkista ettei koneen sisään ja poistoputkeen jää tukkeumia ja ummehtunutta hajua aiheuttavaa nukkaa.
 5. Puhdista pesuainelokero (kostealla liinalla tai harjalla ja vedellä) käytöstä riippuen parin kuukauden välein tai useammin. Lokerikon irrotessa voit myös laittaa sen likoamaan lämpimän veden ja pesuaineen seokseen.
 6. Puhdista samalla kertaa täyttöluukun kumitiivisteet. Pyyhi kumiosat esimerkiksi pesuaineliuokseen kastetulla sienellä ja kuivaa jäljet talouspaperilla.
 7. Käytä satunnaisesti myös korkeampien lämpötilojen pesuohjelmia (60-95C) esimerkiksi pyyhkeitä ja lakanoita pestessä.

Huolellisella ja säännöllisellä hoidollaan imuristi takaa itselleen ja muille pyykkääjille, että pyykinpesukone pysyy raikkaana pidempään ja vaatii mittavampia toimenpiteitä vain harvakseltaan. Jäljelle jääneistä kalkkisaostumista, liasta ja pesuainejäämistä päästäkseen on jokin alle listatuista perusteellisemmista puhdistuksista kuitenkin hyvä suorittaa pari kertaa vuodessa.

HUOM. Ennen puhdistustavan valitsemista, tarkista ohjekirjasta, onko käytettävä aine suositeltua pyykinpesukoneellesi. 

Pyykinpesukoneen puhdistaminen sitruunahapolla

Sitruunahappo on ekologinen ja useimpien pesukonevalmistajien suosittelema puhdistusaine. Apteekista saatavaa happoa suositellaan annosteltavan useimmiten 100 grammaa pesuainelokeroon, jonka jälkeen muutoin tyhjälle koneelle suoritetaan korkeimpien lämpötilojen mukainen pesuohjelma. Suorita sitruunahappopesun jälkeen tyhjään koneeseen vielä yksi pesu ruokalusikallisella normaalia pesuainetta, jotta irronnut sakka poistuu koneesta.

Pyykinpesukoneen puhdistaminen etikalla

Pyykinpesukoneen puhdistaminen etikalla jakaa käyttäjänsä kahteen koulukuntaan: pesupalloa käyttäviin sekä etikkaseosta käyttäviin imuristeihin. Omasta valinnastaan huolimatta ohjelmavalitsin tulee asettaa ensin korkeimman lämpötilan pesuohjelman kohdalle.

Pesupallojen käyttö

Etikalla puhdistaessa voit laittaa tyhjään koneeseen kaksi pesupalloa, joista toiseen annostelet pesuainetta ja toiseen pari ruokalusikallista etikkaa. Mahdollista on myös annostella etikka pesuainelokeroon ja jättää vain pesuainetta sisältävä pesupallo rumpuun. 

Etikkaseoksen käyttö

Toisena vaihtoehtona on etikkaseoksen (1l etikkaa ja 3l vettä) lisääminen tyhjän koneen rumpuun. Seos tulee lisätä vasta kun kone on laskenut ensimmäisen pesuveden pois, joten oikeaa hetkeä on kuunneltava vierestä osatakseen pysäyttää ohjelma oikealla hetkellä.

Pesuohjelman loputtua viimeistele puhdistus pyyhkimällä pyykinpesukone kostealla siivousliinalla.

Hajuille herkemmän on viisasta tarkistaa ennen puhdistuksen suorittamista, ettei taustalla vaani vuorellista kiireesti pestävää pyykkiä. Etikka jättää koneeseen aluksi tyypillisen hajunsa, mikä kuitenkin lähtee tuulettamisen ja huuhtelun myötä.

Etikan ystäville tiedoksi, että aineen käyttö tepsii myös tunkkaiselta tuoksuvia vaatteita raikastamaan. Vaatteet voi esimerkiksi liottaa ennen pesua etikkavedessä tai lisätä pyykkäyksen yhteydessä muutaman ruokalusikallisen etikkaa pesuainelokeroon. Etikkaa annostellessa ei kannata innostua läträämään liikoja, sillä se voi jättää reilumpaa tuulettelua vaativan hajun vaatteisiin.

Pyykinpesukoneen puhdistaminen pesutabletilla

Kaupoisaa on saatavilla erilaisia pyykinpesukoneen puhdistamiseen tarkoitettuja yleispäteviä pesutabletteja ja -aineita, joita sopii käyttää yksinkertaisesti ohjeiden mukaisesti. Lisäksi saatavilla on kalkinpoistoaineita, jotka on kehitetty toimimaan sekä astianpesukoneiden että pyykinpesukoneiden puhdistamiseen.

Entä pyykinpesukoneen puhdistaminen astianpesutabletilla?

Sosiaalisen median ihmeellisessä maailmassa on levinnyt videoita, joissa puhdistus suoritetaan lisäämällä rumpuun muutamia astianpesutabletteja. Tämä ei ole kuitenkaan ammattilaisten suosittelema tapa puhdistaa pyykinpesukone.

Vaikka konetiskitablettien käyttö ei merkittäviä haittoja välttämättä aiheuttaisikaan, saattaa vääränlainen pesuaine jättää koneeseen jäämiä vaatekankaille haitallisista aineista. Soveliaampaa on siis puhdistaa pyykinpesukone mieluummin juuri siihen kehitetyillä ja testit läpäisseillä aineilla, jotta pyhävaatteet pysyvät jatkossakin toivotunlaisessa kunnossa.

Internetissä surffanneille sanottakoon, etteivät astianpesutabletit sovellu myöskään syötäväksi. Kokeile tähän tarkoitukseen vaikka mieluummin elintarvikkeeksi varsin sopivaa ja varmasti riittävän epämiellyttävää etikkaa.

Pyykinpesukoneen puhdistaminen kloriitilla

Mikäli kovia kokenut pyykinpesukone ja haviteltava mielenrauhasi vaatii vielä yllä mainittujakin puhdistustapoja radikaalimpia otteita, voit harkita viimeisenä vaihtoehtona kloriittipesua.

Kloriitti on desinfiointiin, valkaisuun ja hajujen poistoon käytetty vahvan emäksinen aine. Päästessään vaikutuksiin lämpimän veden tai happamien aineiden kanssa, se höyrystyy tai vapauttaa myrkyllisiä kaasuja. Tämän vuoksi kloriittia käyttäessään tulee olla äärimmäisen tarkka, eikä sitä lähtökohtaisesti edes suositella kotikäyttöön. Ainetta tulee siis käyttää vain, mikäli muut keinot eivät enää tepsi.

Kloriittipesu suoritetaan seuraavanlaisesti:

 1. Tutustu jälleen tarkasti pyykinpesukoneen ja käytettävän myrkyn ohjeisiin.
 2. Kokeile ensimm√§isen√§ annostelumallina esimerkiksi paria korkillista kloriittia pesupallossa, pesuainelokerossa tai ainetta veteen sekoittamalla. √Ąl√§ k√§yt√§ lis√§n√§ muita pesuaineita.
 3. Suorita pesu aineen höyrystyvän vaikutuksen vuoksi ainoastaan kylmällä vedellä eli käytä korkeintaan 30 lämpöasteen pesuohjelmaa.
 4. Toivo parasta.
 5. Pelkää pahinta. Huolellisella perehtymisellä ja aineen käytöllä voit skipata tämän työvaiheen ja myrkytyskeskuksen kontaktoinnin kokonaan. 
 6. Pyöräytä kloriittipesun jälkeen tavallinen huuhteluohjelma.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!