Viimeistään tunkkainen haju kertoo, että pyykinpesukone täytyy puhdistaa. Puhdas kone pesee puhdasta pyykkiä. Säännöllinen puhdistus myös pidentää pyykkikoneen käyttöikää.

 

Puhdas pyykkikone pesee puhdasta ja raikasta pyykkiä!

Matalat pesulämpötilat ja ympäristöystävällisemmät pyykinpesuaineet säästävät luontoa ja usein myös vaatteita. Pyykinpesukone ei kuitenkaan puhdistu pyykinpesun yhteydessä enää yhtä tehokkaasti, joten erillinen puhdistus kannattaa suorittaa säännöllisesti. Myös suomalaisille kodeille tyypillinen kova vedenlaatu vaikuttaa pesutulokseen ja pyykinpesukoneen likaantumiseen.

Tunkkainen haju ja huonot pesutulokset johtuvat yleensä pyykinpesukoneeseen kertyneestä liasta ja pesuainejäämistä. Ennen puhdistusta kannattaa tutustua oman pyykinpesukoneen käyttöohjeeseen. Seuraavat perusvinkit sopivat kuitenkin lähes joka pesukoneelle:

  • K√§yt√§ s√§√§nn√∂llisesti pesuohjelmaa, joka k√§ytt√§√§ korkeampaa pesul√§mp√∂tilaa. Esimerkiksi pyyhkeit√§ ja vuodevaatteita kannattaa pest√§ v√§lill√§ 60 asteessa.
  • K√§yt√§ etikkaa huuhteluaineen sijaan. Pyykkien lis√§ksi my√∂s pyykinpesukone raikastuu. Etikka neutraloi ep√§miellytt√§vi√§ hajuja.
  • Puhdista pyykinpesukone s√§√§nn√∂llisesti. Puhdistukseen voi k√§ytt√§√§ esimerkiksi etikkaa, ruokasoodaa tai sitruunahappoa. Uusissa koneissa on puhdistusohjelma erikseen.
  • Annostele pyykinpesuaine ja huuhteluaine huolellisesti. Sekoittuessaan aineet saattavat muodostaa liukenemattomia yhdisteit√§, jotka tarttuvat pyykkiin ja pyykinpesukoneeseen.

Miten pesutulosta voi parantaa joka pesulla?

  • √Ąl√§ t√§yt√§ pyykinpesukonetta liian t√§yteen. Rummun tilavuudesta kannattaa t√§ytt√§√§ yleens√§ vain kaksi kolmasosaa. Etenkin pikaohjelmilla pestess√§ kannattaa seurata pesukoneen k√§ytt√∂ohjeita ja pest√§ kilom√§√§r√§lt√§√§n pienempi√§ koneellisia.
  • K√§yt√§ etikkaa huuhteluaineen sijaan. Lis√§√§ huuhteluainelokeroon muutama ruokalusikallinen tavallista etikkaa. Pyykki saattaa kosteana haiskahtaa etikalta, mutta tuoksu katoaa pyykin kuivuessa.
  • Annostele pesuaineet huolellisesti. Enemm√§n ei ole enemm√§n – ylim√§√§r√§inen huuhtelu- tai pyykinpesuaine ei paranna pesutulosta, mutta tarttuu pyykkeihin ja pyykinpesukoneeseen. K√§yt√§ vaikeisiin tahroihin tahranpoistoainetta ennen konepesua.
  • J√§t√§ pyykinpesukoneen luukku auki tyhjennetty√§si koneen. L√§mpim√§n kosteassa koneessa bakteerit lis√§√§ntyv√§t ja ep√§miellytt√§v√§t hajut ovat l√§hes taattu.

Pyykinpesukoneen huolellinen puhdistus

Pyykinpesukoneelle tulisi tehdä huoltopesu kahdesta neljään kertaa vuodessa, koneen käyttöasteesta riippuen. Huoltopesua varten useimmissa koneissa on erikseen huoltopesuohjelma. Tarkista ohjeet huoltopesuun oman pyykinpesukoneesi käyttöohjeesta! Yleensä pyykinpesuainetta annostellaan täyden koneellisen verran ja kone pyörii tyhjänä pisimmän ja kuumimman pesuohjelman.

Marketeissa on tarjolla monenlaisia pyykinpesukoneen puhdistukseen tarkoitettuna puhdistusaineita. Jos pyykinpesukone on ollut puhdistamatta vuosia tai se on erityisen likainen, kannattaa valikoimaan tutustua. Säännöllinen puhdistus hoituu kuitenkin kodin perustarvikkeilla.

Pyykinpesukoneen puhdistaminen etikalla

Huoltopesujen välillä pyykinpesukoneen voi puhdistaa myös etikalla. Etikka poistaa erityisen tehokkaasti epämiellyttäviä hajuja.

Kaada tyhjään pyykkikoneeseen 1 litra vettä ja 0,5 litraa etikkaa. Pese kone tyhjänä kuumimmalla mahdollisella pesuohjelmalla. Pyyhi koneen sisäosat ja tiivisteet huolellisesti. Koneeseen mahdollisesti jäänyt etikka ei vahingoita pyykkejä, mutta koneen voi halutessaan pestä tyhjänä vielä kerran ennen seuraavaa pyykkikoneellista.

Etikalla puhdistuu myös kahvinkeitin. Katso ohjeet täältä!

Pyykinpesukoneen puhdistaminen sitruunahapolla

Sitruunahappo poistaa tehokkaasti esimerkiksi pyykinpesukoneeseen kertynyttä kalkkia. Happona se liuottaa myös koneeseen pinttyneen emäksisen pyykinpesuaineen.

Kaada 100 grammaa sitruunahappoa pesuainelokeroon ja pese kone tyhjänä kuumimmalla mahdollisella pesuohjelmalla. Pyyhi koneen sisäosat ja tiivisteet huolellisesti ja pese kone tyhjänä vielä kerran ennen seuraavaa pyykkikoneellista.

Sitruunahappo on kodin monitoimiaine. Muita käyttökohteita voit kurkata täältä!

Pyykinpesukoneen puhdistaminen ruokasoodalla

Sekoita 0,5 desilitraa ruokasoodaa 0,5 desilitraan vettä. Kaada seos pyykinpesukoneen pesuainelokeroon. Halutessasi voit lisäksi kaataa tyhjään rumpuun 0,5 litraa etikkaa. Pese kone tyhjänä kuumimmalla mahdollisella pesuohjelmalla. Pyyhi koneen sisäosat ja tiivisteet huolellisesti ja pese kone tyhjänä vielä kerran ennen seuraavaa pyykkikoneellista.

Ruokasooda on ässä koko kodin hajunpoistoon. Lisää hajunpoistovinkkejä löydät täältä!

√Ąl√§ unohda puhdistaa tiivisteit√§

Epämiellyttävän hajun lähde löytyy usein pyykinpesukoneen tiivisteistä. Tiivisteet kannattaa käydä viikoittain läpi esimerkiksi kostealla rätillä ja yleispuhdistusaineella. Kone kannattaa kuivattaa pesun jälkeen luukku auki, jotta myös tiivisteet pääsevät kuivumaan.

Muista myös pesuainelokerot ja nukkasihti

Useimpien pyykinpesukoneiden pesuainelokerot irtoavat kun niitä vetää varovasti ulospäin. Vanha hammasharja ja käsintiskiaine sopivat hyvin lokeroiden puhdistamiseen. Huuhtele ja kuivaa lokerot ennen kuin asetat ne takaisin paikalleen.

Osassa pyykinpesukoneista on nukkasihti, joka kannattaa tarkastaan ja puhdistaa kuukausittain. Nukkasihdin sijainti ja puhdistusohjeet löytyvät pyykkikoneen käyttöohjeesta.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla ja Googlen tietosuojalauseke ja käyttöehdot pätevät.