Joskus pesukonekin on pestävä. Oikeat toimenpiteet ovat tärkeitä lian, bakteerien, kalkkisaostumien ja homeen ehkäisemiseksi, joita helposti kertyy rumpuun ja putkiin. Viimeistään tunkkainen haju kertoo, että pyykinpesukone täytyy puhdistaa. Puhdas kone pesee puhdasta pyykkiä. Säännöllinen puhdistus myös pidentää pyykkikoneen käyttöikää.

 

Matalat pesulämpötilat ja zeoliittia sisältävät pesuaineet aiheuttavat ajan myötä kertyvien jäämien ja lian myötä tunkkaisen ja vaatteisiinkin tarttuvan hajun pyykinpesukoneeseen. Mikäli alkaa vaikuttaa siltä, että pesukone pikemminkin lisää omat jarruraitansa pyykättäviin kalsareihin, on syytä suorittaa pyykinpesukoneelle jälleen perusteellisempi puhdistus.

Tähän on onneksi useampia keinoja, joiden jäljiltä pyykinpesukone ja pyykki tuoksuu jälleen raikkaalta ja pitää kantajansa taas tovin salonkikelpoisena.

Jäämien ja hajujen kertymistä sekä muita ongelmakohtia voidaan ehkäistä jo arjen lomassa tehtävillä pienillä toimenpiteillä sekä oman koneensa ohjekirjan suosituksia noudattamalla. Pyykinpesukoneiden välillä kun voi olla merkittäviä eroja, on parasta tarkistaa valmistajan suositukset ja kiellot oman mallinsa käytöstä ja käytettävistä aineista vahinkojen ehkäisemiseksi. Ohjekirjaksi muuten tunnistat sen yhteen nidotun kasan vieraskielistä paperia, joka on todennäköisesti siirtynyt perisuomalaisten tapojen mukaisesti välittömästi takan sytykkeeksi.

Pyykinpesukoneen hoito osana arkiaskareita:

 • K√§yt√§ pyykinpesuainetta suositusten mukaisesti √§l√§k√§ t√§yt√§ konetta liian t√§yteen. N√§in varmistat tehokkaan huuhtelun ja ehk√§iset pesuainej√§√§mien kertymist√§.
 • Pyyhi s√§√§nn√∂llisesti koneen ulkopintoja v√§ltt√§√§ksesi kertyv√§n p√∂lyn lis√§ksi vesiroiskeista muodostuvia kalkkisaostumia. Ja muiden pyykk√§√§jien nalkutusta.¬†
 • J√§t√§ k√§yt√∂n j√§lkeen t√§ytt√∂luukku sek√§ pesuainelokero auki kuivattaaksesi pyykinpesukoneen sis√§osat. Se ehk√§isee hajujen muodostumisen rumpuun sek√§ homeen kasvamisen. Kotia tuulettaessaan kannattaa muistaa avata my√∂s joutilaana olevan pyykinpesukoneen luukku. Jos se joskus muka on joutilas.
 • Poista nukkaj√§m√§t sihdist√§ ja tarkista ettei koneen sis√§√§n ja poistoputkeen j√§√§ tukkeumia ja ummehtunutta hajua aiheuttavaa nukkaa.
 • Puhdista pesuainelokero (kostealla liinalla tai harjalla ja vedell√§) k√§yt√∂st√§ riippuen parin kuukauden v√§lein tai useammin. Lokerikon irrotessa voit my√∂s laittaa sen likoamaan l√§mpim√§n veden ja pesuaineen seokseen.
 • Puhdista samalla kertaa t√§ytt√∂luukun kumitiivisteet. Pyyhi kumiosat esimerkiksi pesuaineliuokseen kastetulla sienell√§ ja kuivaa j√§ljet talouspaperilla.
 • K√§yt√§ satunnaisesti my√∂s korkeampien l√§mp√∂tilojen pesuohjelmia (60-95C) esimerkiksi pyyhkeit√§ ja lakanoita pestess√§.

Huolellisella ja säännöllisellä hoidollaan imuristi takaa itselleen ja muille pyykkääjille, että pyykinpesukone pysyy raikkaana pidempään ja vaatii mittavampia toimenpiteitä vain harvakseltaan. Jäljelle jääneistä kalkkisaostumista, liasta ja pesuainejäämistä päästäkseen on jokin alle listatuista perusteellisemmista puhdistuksista kuitenkin hyvä suorittaa pari kertaa vuodessa.

HUOM. Ennen puhdistustavan valitsemista ja suorittamista, tarkista ohjekirjasta, onko käytettävä aine suositeltua pyykinpesukoneellesi. 

Pyykinpesukoneen puhdistus sitruunahapolla

Sitruunahappo on ekologinen ja useimpien pesukonevalmistajien suosittelema puhdistusaine. Apteekista saatavaa happoa suositellaan annosteltavan useimmiten 100 grammaa pesuainelokeroon, jonka jälkeen muutoin tyhjälle koneelle suoritetaan korkeimpien lämpötilojen mukainen pesuohjelma. Suorita sitruunahappopesun jälkeen tyhjään koneeseen vielä yksi pesu ruokalusikallisella normaalia pesuainetta, jotta irronnut sakka poistuu koneesta.

Pyykinpesukoneen puhdistus etikalla

Pyykinpesukoneen puhdistaminen etikalla jakaa käyttäjänsä kahteen koulukuntaan: pesupalloa käyttäviin sekä etikkaseosta käyttäviin imuristeihin. Omasta valinnastaan huolimatta ohjelmavalitsin tulee asettaa ensin korkeimman lämpötilan pesuohjelman kohdalle.

Pesupallojen käyttö

Etikalla puhdistaessa voit laittaa tyhjään koneeseen kaksi pesupalloa, joista toiseen annostelet pesuainetta ja toiseen pari ruokalusikallista etikkaa. Mahdollista on myös annostella etikka pesuainelokeroon ja jättää vain pesuainetta sisältävä pesupallo rumpuun. 

Etikkaseoksen käyttö

Toisena vaihtoehtona on etikkaseoksen (1l etikkaa ja 3l vettä) lisääminen tyhjän koneen rumpuun. Seos tulee lisätä vasta kun kone on laskenut ensimmäisen pesuveden pois, joten oikeaa hetkeä on kuunneltava vierestä osatakseen pysäyttää ohjelma oikealla hetkellä.

Pesuohjelman loputtua viimeistele puhdistus pyyhkimällä pyykinpesukone kostealla siivousliinalla.

Hajuille herkemmän on viisasta tarkistaa ennen puhdistuksen suorittamista, ettei taustalla vaani vuorellista kiireesti pestävää pyykkiä. Etikka jättää koneeseen aluksi tyypillisen hajunsa, mikä kuitenkin lähtee tuulettamisen ja huuhtelun myötä.

Etikan ystäville tiedoksi, että aineen käyttö tepsii myös tunkkaiselta tuoksuvia vaatteita raikastamaan. Vaatteet voi esimerkiksi liottaa ennen pesua etikkavedessä tai lisätä pyykkäyksen yhteydessä muutaman ruokalusikallisen etikkaa pesuainelokeroon. Etikkaa annostellessa ei kannata innostua läträämään liikoja, sillä se voi jättää reilumpaa tuulettelua vaativan hajun vaatteisiin.

Pyykinpesukoneen puhdistus pesutabletilla

Kaupoisaa on saatavilla erilaisia pyykinpesukoneen puhdistamiseen tarkoitettuja yleispäteviä pesutabletteja ja -aineita, joita sopii käyttää yksinkertaisesti ohjeiden mukaisesti. Lisäksi saatavilla on kalkinpoistoaineita, jotka on kehitetty toimimaan sekä astianpesukoneiden että pyykinpesukoneiden puhdistamiseen.

Entä pyykinpesukoneen puhdistaminen astianpesutabletilla?

Sosiaalisen median ihmeellisessä maailmassa on levinnyt videoita, joissa puhdistus suoritetaan lisäämällä rumpuun muutamia astianpesutabletteja. Tämä ei ole kuitenkaan ammattilaisten suosittelema tapa puhdistaa pyykinpesukone.

Vaikka konetiskitablettien käyttö ei merkittäviä haittoja välttämättä aiheuttaisikaan, saattaa vääränlainen pesuaine jättää koneeseen jäämiä vaatekankaille haitallisista aineista. Soveliaampaa on siis puhdistaa pyykinpesukone mieluummin juuri siihen kehitetyillä ja testit läpäisseillä aineilla, jotta pyhävaatteet pysyvät jatkossakin toivotunlaisessa kunnossa.

Internetissä surffanneille sanottakoon, etteivät astianpesutabletit sovellu myöskään syötäväksi. Kokeile tähän tarkoitukseen vaikka mieluummin elintarvikkeeksi varsin sopivaa ja varmasti riittävän epämiellyttävää etikkaa.

Pyykinpesukoneen puhdistus kloriitilla

Mikäli kovia kokenut pyykinpesukone ja haviteltava mielenrauhasi vaatii vielä yllä mainittujakin puhdistustapoja radikaalimpia otteita, voit harkita viimeisenä vaihtoehtona kloriittipesua.

Kloriitti on desinfiointiin, valkaisuun ja hajujen poistoon käytetty vahvan emäksinen aine. Päästessään vaikutuksiin lämpimän veden tai happamien aineiden kanssa, se höyrystyy tai vapauttaa myrkyllisiä kaasuja. Tämän vuoksi kloriittia käyttäessään tulee olla äärimmäisen tarkka, eikä sitä lähtökohtaisesti edes suositella kotikäyttöön. Ainetta tulee siis käyttää vain, mikäli muut keinot eivät enää tepsi.

Kloriittipesu suoritetaan seuraavanlaisesti:

 1. Tutustu jälleen tarkasti pyykinpesukoneen ja käytettävän myrkyn ohjeisiin.
 2. Kokeile ensimm√§isen√§ annostelumallina esimerkiksi paria korkillista kloriittia pesupallossa, pesuainelokerossa tai ainetta veteen sekoittamalla. √Ąl√§ k√§yt√§ lis√§n√§ muita pesuaineita.
 3. Suorita pesu aineen höyrystyvän vaikutuksen vuoksi ainoastaan kylmällä vedellä eli käytä korkeintaan 30 lämpöasteen pesuohjelmaa.
 4. Toivo parasta.
 5. Pelkää pahinta. Huolellisella perehtymisellä ja aineen käytöllä voit skipata tämän työvaiheen ja myrkytyskeskuksen kontaktoinnin kokonaan. 
 6. Pyöräytä kloriittipesun jälkeen tavallinen huuhteluohjelma.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!