Varmoja kevään merkkejä ovat vehreytyvä luonto, lintujen sirkutus sekä naapurustossa raikuvat turhautuneen ikkunanpesijän ärräpäät. Urakassa tarvittavat nippelitiedot voit ottaa haltuun seuraavan lukuharjoituksen aikana.

 

Ikkunanpesu on harvemmin kenenkään lempipuuhaa. Projekti on kuitenkin parasta tehdä kunnolla kertaheitolla, sillä pintaan kuivahtaneet jarruraidat eivät kovan työn jälkeen naurata.

Pesuun ryhtyessä kannattaa ensin tähyillä sääolosuhteita, mikäli sen verran on vielä mahdollista nähdä ikkunoista läpi.

Vedellä kun läträtään, on kotifyysikon suotavaa varmistaa lämpömittarista, että elohopea on nollan yläpuolella. Porottavassa auringonpaisteessa kannattaa häipyä mieluummin vaikka rannalle. Suora paiste saattaa nimittäin kuivattaa pesuveden liian nopeasti ja jättää täten rantuja ikkunaan. Parhaiten homma luonnistuu normaalina poutaisena kevätpäivänä.

Ikkunanpesuun valmistautuminen

Urakkaan lähtiessä tarkista, että saatavillasi on seuraavanlaista välineistöä:

 • Sanko
 • Ikkunanpesu- tai k√§sintiskiainetta
 • Ikkunanpesin tai siivousliinoja¬†
 • Kumilasta
 • Ikkunaliina tai talouspaperia
 • Ikkuna-avain

Pesuaineseos kannattaa tehdä lämpimään veteen, sillä se irrottaa rasvapohjaista likaa helpoiten. Mikäli käytät tiskiainetta, kannattaa sitä laittaa puolikkaaseen sangolliseen vain muutaman tipan verran, jotta ikkunaa ei tarvitsisi erikseen huuhdella. Vältä käyttämästä ainetta liikaa, sillä sen vaahtoutuessa voi pinnalle jäädä helposti saippuajälkiä.

Protip!

Tiskiaineseokseen voit lisätä myös pienen lorauksen lasia kirkastavaa etikkaa.

Ikkunoiden puhdistaminen

 1. Pese puitteet. Pyyhi liinan ja pesuaineen kanssa karmit ja väliköt ensimmäisenä sen sijaan, että pöly lentäisi jo puhdistetulle lasille.

 2. Puhdista sälekaihtimet. Kevyen pölyn voi huitaista huitsin Nevadaan jo imurin pölysuulakkeella. Pinttyneemmän lian tapauksessa kannattaa käyttää nihkeää liinaa.

 3. Kostuta lasi. Käytä ikkunanpesintä tai siivousliinaa apunasi ja pese lasi.

 4. Kuivaa lasi. Tee kumilastalla yhdensuuntaisia vetoja joko vaaka- tai pystysyynnassa. Kuivaa lasta liinalla jokaisen vedon välissä, jotta ikkunaan jäisi vähemmän jälkiä.

 5. Huolehdi viel√§ reunojen kuivaamisesta. Nurkkiin j√§√§neet kuuluisat ‚Äúviimeiset pisarat‚ÄĚ kannattaa pyyhki√§ ikkunaliinan tai talouspaperin kanssa. Huolellisesti kuivaamalla huolehdit, etteiv√§t pesuainej√§√§m√§t my√∂sk√§√§n vahingoita karmien maalipintaa. Kuivauksessa voi k√§ytt√§√§ vaihtoehtoisesti sanomalehte√§ tai lapasen tavoin k√§dess√§ pidetty√§ suodatinpussia.

Toista työvaiheita siihen asti, että joko työmaa tai sinä itse olet lopussa. Viilentyneen tai likaantuneen veden voi aina tarvittaessa vaihtaa, jotta jälki pysyy priimana ja puolisokin tyytyväisenä. Erityisesti kuivaaminen kannattaa hoitaa tarkasti, ettei lasiin jää rantuja. 

Protip!

Mikäli avattava ikkuna on erityisen suuri ja painava, tulee pesun aikana käyttää ikkunatukea. Useimmiten tällaisiin ikkunoihin on jemmattu asiasta varoittava tarra.

Haluatko kokeilla jotain uutta?

 • Ikkunanpesu Fairyll√§
  Terästä puoli sangollista lämmintä vettä muutamalla tipalla Fairya. Tässä tapauksessa muutama tippa tarkoittaa oikeasti muutamaa tippaa Рmuuten pesuvesi vaahtoaa liikaa ja pääset huuhteluhommiin.
 • Ikkunanpesu etikalla
  Etikka kirkastaa ikkunat tehokkaasti. Kirkastava pesuvesi syntyy, kun lisäät sankoon lämpimän veden lisäksi pienen lorauksen etikkaa.
 • Ikkunanpesu sanomalehdell√§
  Kun kuivaat ikkunan perinteisellä sanomalehdellä, ei ikkunaan jää raitoja.
 • Ikkunanpesu h√∂yrypesurilla
  Höyrypesuri on tehokas väline jos haluat päästä mahdollisimman helpolla. Höyrypesurin teho perustuu kuumaan höyryyn, jonka kanssa kannattaa olla erityisen varovainen. Kannattaa muistaa, että höyry voi vahingoittaa silikonisaumoja.
 • Ikkunanpesu pakkasella
  Ikkunat voi pestä myös pakkasilla, kun muistaa lisätä pesuveteen  tipan auton tuulilasinpesunestettä. Kiitos tuulilasinpesunesteen, vesi ei ehdi jäätyä ikkunoihin ennen kuivaamista.

Entä jos ei tahdo pestä ikkunoita? Paljonko ikkunanpesu maksaa?

Mikäli jo pelkkä aiheesta lukeminen puuduttaa, kannattaa harkita pesu-urakan ulkoistamista.

Anna verenpainettasi nostattava rupeama sitä työkseen tekevälle ja varaa itsellesi aikaa muuhun. Ikkunanpesu on itse asiassa niitä kotisiivouksen osa-alueita, joista vastuu siirretään tavanomaisesti ensimmäistä kertaa ulkopuolisille. Ikkunanpesupalveluumme voit tutustua täällä.

 

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!