Punaviini, mustikka, rasva… Osa tahroista tarttuu tekstiileihin ikuisiksi ajoiksi, mutta nopealla toiminnalla voi lempivaatteen tai muun kodin tekstiilin vielä pelastaa.

 

Tahrojen poistosta yleisesti

Kaikkien tahrojen poistossa tärkeintä on nopeus. Mitä nopeammin likatahran poistaa, sitä paremmat mahdollisuudet on saada tahra poistettua kokonaan. Tahra kannattaa myös tunnistaa ennen puhdistusta, jotta tahranpoistossa käytettävät välineet tulee valittua oikein.

Punaviinitahran poisto

Roiskahtiko lempipaidallesi tai matolle punaviiniä? Tärkeintä on, että vahingon tapahduttua poistat tahran mahdollisimman nopeasti. Ensiavuksi valuta mahdollisimman kylmää vettä tahraan ja kuivaa tai imeytä vesi pois. Jos tahra ei lähde kylmän veden matkaan, voit kokeilla esimerkiksi näitä kikkakolmosia:

Punaviinitahran poisto ruokasoodalla

Sekoita ruokasoodasta ja vedestä tahnaa ja levitä se punaviinitahraan. Anna kuivua yön yli ja pese kuivunut sooda pois.

Punaviinitahran poisto suolalla

Ripottele suolaa vielä kostealle ja tuoreelle tahralle ja anna vaikuttaa noin tunnin verran. Huuhtele suola pois kylmällä vedellä.

Punaviinitahran poisto etikalla ja tiskiaineella

Valmista seos etikasta, tiskiaineesta ja lämpimästä vedestä. Levitä aine tahran päälle sienellä, puhdistusliinalla tai suoraan kaatamalla. Kun aine imeytyy, se irrottaa tahran materiaalista. Anna aineen vaikuttaa ja puhdista se pois.

Poistokäsittelyjä kannattaa toistaa niin kauan, kunnes tahra on kokonaan poissa.

Mustikkatahrojen poisto

Mustikkatahrat kannattaa poistaa välittömästi, kun tahra on syntynyt.

Tuoreen mustikkatahran saa pois kuumalla vedellä ja tiskiaineella. Jos tahra on kuitenkin ehtinyt jo kuivahtaa, kannattaa kokeilla tahranpoistoainetta.

Rasvatahrojen poisto

Rasvatahrat ovat todella vaikeita tahroja, jotka huomataan yleensä vasta liian myöhään. Onneksi rasvatahratkin saadaan yleensä poistettua oikeita menetelmiä käyttäen.

Rasvatahran poisto tiskiaineella

Voit levittää tiskiainetta rasvatahran päälle ja irrottaa likaa hankaamalla esimerkiksi hammasharjalla. Saadaksesi vielä paremman tuloksen voit lisätä tiskiaineeseen ruokasoodaa. Anna tiskiaineen vaikuttaa tahran pinnalla ja pese huolellisesti pois.

Rasvatahran poisto sitruunalla

Rasvatahrat saa poistettua myös sitruunalla ja suolalla. Purista sitruunaa ja suolaa tahran päälle ja hankaa tahraa. Anna vaikuttaa ja huuhtele seos pois kylmällä vedellä.

Rasvatahran poisto kankaasta pyykinpesuaineella

Hankaa pyykinpesuainetta rasvatahraan ja anna vaikuttaa hetki. Pese kangas normaalisti pesukoneessa. Muista noudattaa kankaasta löytyviä pesuohjeita. Tarkista täältä pesumerkkien tarkoitukset.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!