Haisevatko huonekalut, tekstiilit, auto tai kotisi sisäilma? Epämiellyttävät hajut ovat yleinen ongelma, jotka on järkevintä poistaa ennen ongelman pinttymistä. Tunkkainen haju saattaa kertoa myös vesivahingosta tai homeesta. Siksi hajuihin kannattaa reagoida nopeasti. Hajunpoisto on helppoa, kun sen tekee oikein.

 

Hajunpoisto sisäilmasta

Jos sisäilmassa haisee jokin tai ilma on tunkkainen, voi siihen olla monta syytä. Huono sisäilma kannattaa ottaa vakavasti sekä kotona että työpaikalla. Epämiellyttävän hajun lisäksi huonolaatuinen sisäilma aiheuttaa monia terveysongelmia ja voi kertoa homeesta tai kosteusvauriosta.

Viallinen ilmanvaihto tai likaiset ilmanvaihtokanavat saavat sisäilman haisemaan epämiellyttävältä. Ilmastoinnin puhdistaminen auttaa. Pinttyneet sisäilman hajut poistetaan otsonoinnilla.

Kotona sisäilmasta kannattaa huolehtia myös säännöllisellä tuuletuksella.

Hajunpoisto sohvasta, patjasta tai matosta

Hajut saa kodin kankaista pois yleensä helposti. Ripottele ruokasoodaa sohvan tai patjan päälle, anna vaikuttaa hetken ja imuroi pois.

Joskus tunkkainen haju johtuu homeesta. Homeen poistaminen tekstiileistä on usein mahdotonta ja hengitysilmaan leviävät homeitiöt ovat terveydelle haitallisia. Homeelta haiseva tekstiili kannattaa heittää roskiin pikimmiten.

Hajunpoisto autosta

Kun auto haisee, voi syynä olla esimerkiksi puutteellinen ilmastointi, auton sisätilojen likaisuus tai auton ilmanraikastin. Tutut ilmanraikastimet peittävät pahat hajut autossa, mutta ne eivät varsinaisesti raikasta ilmaa.

Auton sisätilat kannattaa pestä, koska yleensä haju lähtee auton istuimista tai matoista. Auton ilmastointi voi myös puhaltaa tunkkaista ilmaa sisälle. Tähän auttaa ilmastoinnin puhdistus tai huolto.

Hajunpoisto jääkaapista

Jääkaappi voi haista monesta syystä, mutta yleensä syyllinen on jääkaapin perälle unohtunut pilaantuva elintarvike. Vaikka pilaantuneet ruoat poistettaisiinkin jääkaapista, voi sinne silti jäädä epämiellyttävä haju. Pinttyneestä hajusta pääsee eroon jättämällä jääkaappiin yöksi puolikas sitruuna tai kulhollinen etikkaa. Aamulla hajun pitäisi olla poissa.

Hajunpoisto mikrosta

Puhtaasta, mutta tunkkaisen hajuisesta mikrosta saa helposti raikkaan. Sekoita vettä ja ruokasoodaa mikronkestävässä astiassa ja laita se mikroon. Soodaliuosta lämmitetään muutaman minuutin ajan ja hajut ovat poissa!

Hajunpoisto kengistä

Kenkiin tarttuu helposti epämiellyttäviä hajuja. Esimerkiksi ruokasooda tai teepussit poistavat tehokkaasti hien hajua.

Ripottele soodaa kenkiin,ja anna vaikuttaa vähintään yön yli. Imuroi sooda pois kengitystä. Teellä hajut saa pois, kun jättää kostutetun teepussin muutamaksi tunniksi kengän sisään.

Hajunpoisto kahvilla

Kahvi on etikan lisäksi tehokas aine poistamaan kodin hajuja – esimerkiksi kengistä, autosta tai jääkaapista. Kahvi jättää myös jälkeensä miellyttävän tuoksun.

Kahvinpuruja ripotellaan puhdistettavalle alueelle, annetaan vaikuttaa ja imuroidaan pois. Kahvi ei kuitenkaan poista pinttyneitä hajuja. Pinttyneisiin hajuihin toimii esimerkiksi otsonointi.

Hajunpoisto etikalla

Etikkaa voi hyödyntää monella tapaa. Kokonaisen huoneen hajunpoiston voi tehdä jättämällä avonaiseen lautaselle/kulhoon etikkaa muutamaksi päiväksi.

Viemäristä haju katoaa kaatamalla etikkaa suoraan viemäriin.

Pyykkikoneen saa raikastettua etikalla yhdessä pyykkien kanssa, kun kaataa huuhteluainelokeroon etikkaa. Etikka raikastaa ja pehmentää pyykkejä huuhteluaineen tapaan. Pinttynyt haju irtoaa tekstiileistä etikkavedessä liottamalla.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!