Likainen lattiakaivo on erinomainen kasvualusta erilaisille homeille ja muille mikrobeille.

Hajuhaittojen lisäksi hengitysilmaan leviää paljon huomaamattomia, mutta haitallisia mikrobeja.

 

Lattiakaivo haisee ja vesi j√§√§ kylpyhuoneen lattialle… Moni v√§lttelee lattiakaivon puhdistusta viimeiseen saakka.

Kodin ehkä vastemielisin huoltoimi sujuu oikealla tekniikalla ja oikeilla välineillä helposti.

Lattiakaivon likaantumista voi my√∂s ennaltaehk√§ist√§ esimerkiksi Sini Lattiakaivosuodattimella. K√§yt√§ alekoodia ”kotipuhtaaksi”, niin saat 15% alennuksen suodattimista.

 

Lattiakaivon puhdistaminen kuuluu kodin tavanomaisiin huoltotöihin. Yleensä lattiakaivon puhdistaminen on helppo tehdä itse ja kuuluu vuokralla asuvan velvollisuuksiin. Vaikka homma saattaa ällöttää, ei oikotietä ole, sillä pelkkä viemärinavausaine ei riitä puhdistamaan tukkeutunutta lattiakaivoa. On aika vetää kumihanskat käteen ja tarttua toimeen.

Miksi lattiakaivo pitää puhdistaa?

Lattiakaivon puhtaus vaikuttaa koko kodin sisäilmaan. Jos lattiakaivoa ei puhdisteta tarpeeksi usein, kaivoon kerääntyy monenlaista likaa. Likainen lattiakaivo on erinomainen kasvualusta erilaisille homeille ja muille mikrobeille. Hajuhaittojen lisäksi hengitysilmaan leviää paljon huomaamattomia, mutta haitallisia mikrobeja.

Lopulta lattiakaivoon kerääntynyt lika tukkii kaivon. Vesi ei kulje tukkeutuneessa kaivossa normaalisti ja jää pahimmillaan seisomaan kylpyhuoneen lattialle. Seisova vesi vahingoittaa märkätilankin lattiaa nopeasti. Tukkeutunut lattiakaivo saattaa aiheuttaa kalliin vesivahingon.

Kuinka usein lattiakaivo tulee puhdistaa?

Lattiakaivo tulisi puhdistaa vähintään 3-4 kertaa vuodessa. Mitä enemmän taloudessa on henkilöitä, sitä useammin lattiakaivoa tulisi pestä. Monihenkisessä perheessä lattiakaivon voi puhdistaa esimerkiksi kuukausittain.

Lattiakaivo toimii normaalisti, kun suihkussa käydessä lattialle ei kerry lainkaan vettä. Jos suihkussa esimerkiksi varpaat peittyvät veteen, on korkea aika puhdistaa lattiakaivo. Mitä aiemmin kaivon puhdistaa, sitä pienemmällä vaivalla ja välineistöllä puhdistuksesta selviää.

Miten lattiakaivon puhdistamista voi helpottaa?

Puhdista lattiakaivo säännöllisesti ja vältä kylpyhuoneen lattialle pudonneiden roskien huuhtelemista viemäriin. Jos kylppärin lattialla on paljon pölyä, pyykeistä irronnutta nukkaa, irtohiuksia ja muuta roskaa, imuroi lattia mieluummin.

Lattiakaivon tukkeutumista voi my√∂s ennaltaehk√§ist√§ esimerkiksi Sini Lattiakaivosuodattimella. Lattiakaivosuodatin ker√§√§ kaikki kaivoon valuvat roskat (hiukset, koirankarvat, pyykeist√§ irtoavan nukan…) eik√§ p√§√§st√§ niit√§ haittaamaan kaivon normaalia toimintaa. Samalla lattiakaivon puhdistaminen helpottuu – suodatin on helppo puhdistaa tai vaihtaa. Lattiakaivosuodatin est√§√§ my√∂s bakteereiden levi√§misen kaivosta muualle kylpyhuoneeseen.

Sini Lattiakaivosuodatin

Mitkä ovat parhaat aineet ja välineet lattiakaivon puhdistamiseen?

Kun lattiakaivo puhdistetaan riittävän usein, ei pesuun tarvita vahvoja kemikaaleja. Vahvat viemärinpuhdistusaineet eivät ole erityisen ympäristöystävällisiä ja ne saattavat aiheuttaa iho- ja hengitystieoireita myös käyttäjälleen.

Yleensä lattiakaivon puhdistamisesta selviää rasvaa irrottavalla käsintiskiaineella tai yleispuhdistusaineella.

Lattiakaivon voi puhdistaa esimerkiksi vanhalla tiskiharjalla. Vanhan hammasharjan kanssa saa puhdistettua ahtaatkin koloset. Jos välineisiin tahtoo panostaa hieman, on pitkävartinen lattiakaivoharja hyvä valinta.

Miten lattiakaivo puhdistetaan?

  1. Ota esiin kumihanskat, pussi roskille sekä valitsemasi välineet ja puhdistusaine
  2. Poimi lattiakaivon ritilän päällä olevat hiukset ja muut roskat
  3. Nosta lattiakaivon ritilä ja pese se
  4. Poista lattiakaivoon kerääntynyt kiinteä törky
  5. Suihkuta lattiakaivoon vettä ja kaada pesuainetta kaivon reunoja myöten
  6. Harjaa lattiakaivon reunat puhtaaksi
  7. Huuhtele lattiakaivo runsaalla kuumalla vedellä
  8. Tarvittaessa irrota ja pese myös hajulukko
  9. Aseta lattiakaivon ritilä takaisin paikoilleen

Osa lattiakaivoista sisältää irtoavia, pois nostettavia osia. Osat kannattaa irrottaa ja pestä huolellisesti joka puolelta.

Miten lattiakaivo puhdistetaan soodalla ja etikalla?

Ruokasoodan ja etikan seos on tehokas ja ympäristöystävällinen kodin putkimies. Sekoita puoli desiä ruokasoodaan desilitraan etikkaa ja kaada seos lattiakaivoon. Anna seoksen vaikuttaa tunti ja huuhtele lattiakaivoa reilusti kuumalla vedellä. Kupliva seos irrottaa lattiakaivosta sitkeää likaa ja ruokasooda neutraloi epämiellyttäviä hajuja.

Kuuluuko lattiakaivon puhdistus kotisiivoukseen?

Kyllä kuuluu. Jos lattiakaivon puhdistus tuntuu ylivoimaiselta, voi sen sisällyttää kotisiivouspalveluun. Tällöin lattiakaivo tulee varmasti puhdistettua säännöllisesti ja huolella. Ja mikä parasta Рsitä ei tarvitse tehdä itse.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!