Kylpyhuone on likaisena ja kosteana tilana oivallinen paikka esimerkiksi homeen ja bakteereiden kasvulle.

Kylpyhuone kannattaa siivota vähintään kerran viikossa, vaikkapa viikkosiivouksen yhteydessä.

 

Kylpyhuone kannattaa siivota huolellisesti viikkosiivouksen yhteydessä, vaikka tahrojen pyyhkiminen ja muut päivittäiset pikkuhommat pitäisivätkin kylppärin siistin näköisenä.

Muista kylpyhuoneen viikkosiivouksessa ainakin nämä vaiheet ja kohdat!

 

Miksi kylpyhuone kannattaa siivota?

Kylpyhuonetta käytetään päivittäin ja se on syytä myös siivota säännöllisesti. Kylpyhuone on likaisena ja kosteana tilana oivallinen paikka esimerkiksi homeen ja bakteereiden kasvulle. Vaikka kylpyhuone ei näytä likaiselta, sisältää se silti lukuisia määriä erilaisia mikrobeja. Valtaosa on ihmiselle vaarattomia, mutta osa saattaa aiheuttaa esimerkiksi vatsaoireita.

Kuinka usein kylpyhuone täytyy siivota?

Kylpyhuone kannattaa siivota vähintään kerran viikossa, vaikkapa viikkosiivouksen yhteydessä. Lisäksi kylpyhuoneessa näkyvä lika, esimerkiksi allaskaapin peiliin tulleet hammastahnaroiskeet, kannattaa puhdistaa aina huomatessaan. Se vähentää suursiivouksen tarvetta eikä tahroja tarvitse irrottaa vahvoilla puhdistusaineilla.

Mitä kylpyhuoneesta tulisi puhdistaa?

Tärkeimmät kohteet kylpyhuoneen viikkosiivouksessa ovat WC-pönttö, suihku ja lavuaari. Kurkkaa täsmävinkit WC-pöntön pesuun. Lisäksi kannattaa puhdistaa kaikki kosketuspinnat, kuten hanat, ovenkahvat ja -karmit.

РSuihkuseinät & kaakelit

Lasisiin suihkuseiniin ja suihkunurkan kaakeleihin kertyy helposti kalkkia. Pintojen kuivaaminen suihkussa käynnin jälkeen on paras tapa ennaltaehkäistä kalkkisaostumia. Jos alueen vesi sisältää runsaasti kalkkia, kannattaa viikkosiivouksessa käyttää kalkkia poistavaa yleispuhdistusainetta.

РKäsi- & kylpypyyhkeet

Siivouksen yhteydessä on hyvä vaihtaa myös käsi- ja kylpypyyhkeet. Ummehtunut haju pinttyy pyyhkeisiin helposti, joten likaiset pyyhkeet kannattaa pyöräyttää pyykkikoneessa saman tien. Esimerkiksi etikka neutraloi hajuja tehokkaasti Рkokeile lorauttaa pari ruokalusikallista huuhteluainelokeroon.

– Lattiakaivo & hajulukko

Kylpyhuonetta siivotessa kannattaa muistaa myös lattiakaivot ja lavuaarin hajulukko. Lattiakaivoja tai hajukukkoa ei tarvitse puhdistaa viikoittain, mutta ritilän alle kannattaa kurkistaa kerran kuukaudessa. Jos kylppäri on suuren perheen ja lemmikkien kovassa käytössä, voi sopiva puhdistusväli olla yllättävän lyhyt.

Mitä pesuaineita tarvitaan kylpyhuoneen puhdistukseen?

Jos kylpyhuoneessa ei ole pinttynyttä likaa, voi viikkosiivouksen tehdä kylpyhuoneeseen tarkoitetulla yleispuhdistusaineella tai käsintiskiaineella. Kylpyhuoneen yleispuhdistusaineet ovat yleensä neutraaleja (PH 6-7).

Jos kylpyhuoneessa on esimerkiksi saippuajäämiä tai kalkkisaostumia, saattaa vahvemmille puhdistusaineille olla tarvetta. Kalkki irtoaa happamalla pesuaineella, jonka PH on alle 6. Kotikeittiön perustarvikkeet, kuten sitruunahappo ja etikka, purevat myös kylppärin sitkeään likaan.

Kylpyhuoneen viikkosiivous

Kylpyhuoneen voi siivota viikoittain esimerkiksi tässä järjestyksessä:

  1. Pyyhi pölyt kylpyhuoneen kalusteista
  2. Huuhtele WC-pönttö ja levitä pöntön reunoille puhdistusainetta
  3. Jätä WC-pönttö odottamaan ja pyyhi käsienpesuallas, hana ja peili
  4. Harjaa ja huuhtele WC-pönttö
  5. Pyyhi lasinen suihkuseinä ja suihkunurkan kaakelit sekä hana
  6. Kurkista lattiakaivoon ja puhdista tarvittaessa
  7. Imuroi lattialta pöly, hiukset, vaatteista irronnut nukka ja muut roskat
  8. Pyyhi lattia kostealla tai pese ja harjaa tarpeen mukaan

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!