Miten WC-pöntön puhdistus tehdään oikein? – Vältä 5 yleistä virhettä

Vessan siivoaminen ja etenkin WC-pöntön puhdistaminen on monelle kotiaskareista se haastavin ja inhottavin. Vessan puhdistaminen on kuitenkin todella helppoa ja nopeaa, kun sen osaa tehdä oikein.

Nappaa tästä vinkit tehokkaaseen vessanpesuun!

WC pöntön puhdistus

Mikä on WC-pöntön oikea puhdistusjärjestys?

WC-pöntön puhdistukseen tarvitset vessaharjan ja pesuaineen

  1. Vedä vessanpönttö ennen puhdistusta
  2. Avaa istuinosa ja suihkuta pesuainetta pöntön sisään ja reunoille
  3. Harjaa pesuaine huolellisesti pinnoille
  4. Anna pesuaineen vaikuttaa ja laske kansi takaisin paikoilleen
  5. Puhdista ulkoiset pinnat liinalla
  6. Puhdista pönttö uudelleen vessaharjalla
  7. Vedä pönttö, huuhtelu hoituu samalla

Mitä ainetta WC-pöntön puhdistamisessa tulee käyttää?

WC-pöntön pesuaineen PH-arvon tulisi olla 4-10. Pöntön ulkoreunojen pesuun riittää tavallinen yleispuhdistusaine. Pönttöön pinttynyt lika irtoaa happamalla pesuaineella. Esimerkiksi tavallinen etikka on riittävän hapanta.

Ruosteisen WC-pöntön puhdistus

Ruostuneen WC-pöntön puhdistus voi olla haastavaa. Ruosteen poistoon tarvitaan hapan, vahva pesuaine.

WC-pöntön hajulukon puhdistus

Joskus WC-pönttö voi haista. Silloin kannattaa tarkistaa ja puhdistaa S-kirjaimen muotoinen hajulukko. Hajulukon saat puhdistettua poistamalla lukosta mahdollisimman paljon vettä viemäripumpulla.

Miten poistan vedet hajulukosta?

Veden poistaminen hajulukosta onnistuu parhaiten viemäripumpulla. Kun olet saanut mahdollisimman paljon vettä poistettua, kaada pönttöön pesuainetta.

WC-pöntön puhdistus etikalla

Etikka on hapanta, joten se sopii hyvin WC:n puhdistukseen. Saat sopivan vahvaa pesuainetta sekoittamalla etikkaa ja vettä suhteessa 1:1. Esimerkiksi sitruunamehu antaa pesuaineelle kevyen tuoksun.

WC-pöntön puhdistus ruokasoodalla

Ruokasooda on emäksistä ainetta, joten se soveltuu hyvin WC:n pintojen puhdistukseen. Ruokasooda ei vahingoita pestäviä pintoja. Kalkkia tai ruostetta ei ruokasoodalla pystytä puhdistamaan, vaan niihin on käytettävä happamia aineita, kuten sitruunahappoa tai etikkaa. Pesunesteen sekoitussuhde on yksi teelusikallinen desilitraan vettä.

WC-pöntön puhdistus sitruunahapolla

Wc pöntön saa helposti puhtaaksi sitruunahapolla. Sitruuna on hapanta, joten se poistaa WC-pöntön pinnalle pinttyneet emäksiset aineet. Pesuneste valmistetaan annostelemalla yhteen desilitraan vettä noin teelusikallinen sitruunahappoa.

Lue täältä lisää vinkkejä kodin siivoukseen sitruunahapolla!

Voiko WC-pöntön puhdistaa Coca-Colalla?

Kyllä voi, vaikka se oudolta kuulostaakin. Kaada Coca-Colaa WC-pönttöön ja anna vaikuttaa vähintään tunti. Harjaa pönttö läpikotaisin harjan kanssa. Coca-Colan puhdistuskyky perustuu sitruunahappoon ja suosittelemmekin käyttämään mieluummin puhdasta sitruunahappoa.

Jaa tämä artikkeli!

Tuoreimmat artikkelit