Tsatsiki on itäisen Välimeren alueen keittiöille tyypillinen salaattiruoka, joka valmistetaan kurkusta ja turkkilaisesta jogurtista. Tsatsikia tarjotaan usein kylmänä alkuruokana vaalean leivän tai pitaleivän kanssa. Se sopii myös hyvin kalaruokien, lihapullien ja jauhelihapihvien kaveriksi tai vaikka voileipäkakkuun raikkautta tuomaan. Tsatsiki yhdistetään etenkin kreikkalaiseen keittiöön.
Valmistusaika: alle 30 minuuttia
Ohjeesta tulee 4 annosta
Tsatsikin raaka-aineet:
1 tuore kurkku
Kastike:
200g turkkilaista jugurttia
½ dl ruohosipulisilppua
1 tl sokeria
1½ tl suolaa
1/4 tl mustapippurijauhetta
1 tl sipulijauhetta
Tsatsikin valmistaminen:
1. Raasta kurkku
2. Laita kurkkuraaste lävikköön ja painele neste pois
3. Valmista kastike
4. Sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään sekaisin
5. Lisää kastike kurkkuraasteen päälle
6. Tarjoile esimerkiksi patongin tai pitaleivän kanssa
Somekokin vinkit
+ Kannattaa laittaa hetkeksi maustumaan jääkaappiin ennen tarjoilua
+ Neste kannattaa puristaa hyvin kurkusta pois, ettei koko salaatti ui kurkun nesteessä
+ Halutessasi voit lisätä valkosipulin kynsiä, hyvin pieneksi silputtuna tai raastettuna
+ Sopii myös loistavasti dipiksi
+ Lämpöisten leipien kaveriksi hyvä kylmä lisukesalaatti
+ Tsatsikin saat maidottomaksi korvaamalla turkkilaisen jugurtin maustamattomalla soijajogurttilla
+ Vegaanisen tsatsikin saat korvaamalla turkkilaisen jugurtin Fazer Yosa Greek Style maustamattomalla jugurtilla tai soijajugurttilla
– Jos lisäät tuoretta valkosipulia ja palat jäävät liian isoiksi, ne ovat epämiellyttäviä suussa. Halutessasi voit myös lisätä valkosipulijauhetta
Usein kysytyt kysymykset
1. Täytyykö kurkku kuoria ennen raastamista?
Ei tarvitse kuoria kurkkua, sen voi raastaa kuorineen
2. Voiko sokerin korvata jollain muulla raaka-aineella?
Sokerin voit korvata myös esimerkiksi hujanalla.
3. Tarvitseeko poistaa kurkun siemen kurkun keskeltä?
Ei tarvitse poistaa kurkun keskustaa, sen voi raastaa kokonaisuudessaan.
4. Kuinka kauan Tsatsiki säilyy?
Tsatsikia voi syödä huoletta vielä parinkin päivää päästä sen valmistamisen jälkeen. On vain tärkeää, että tsatsikia on säilytetty kylmässä, eikä kylmäketju ole päässyt katkeamaan.
5. Tsatsikin seistessä jääkaapissa se muuttuu vetelämmäksi, onko tsatsiki silloin pilalla?
Raastettu kurkku saattaa hieman vetistyä, mutta tsatsiki ei ole kuitenkaan pilaantunut. Tsatsikiin käytetty hapan jogurtti ei ole helposti pilaantuva elintarvike. Jos haluaa lisätä tsatsikin säilyvyyttä, niin kannattaa lisätä paljon valkosipulia esimerkiksi raastettuna.