Perinteinen kaalilaatikko on edullinen ja maistuva arkiruoka. Se valmistuu helposti noin 1,5 tunnissa. Imelän kaalilaatikon ystävät voivat lisätä pataan siirappia. Maltillisempi määrä sokeria sopii suolaisempaan makuun. Kaalilaatikko on helppo valmistaa myös gluteenittomana ja vegaanisena.
Kaalilaatikon raaka-aineet
Noin 1 kg kiinteää kerä- tai valkokaalia
2 kpl (noin 200g) sipulia
Noin 0,5 litraa vettä
400g jauhelihaa
1,5 dl puuroriisiä
1,5 tl suolaa
2 tl mustapippurirouhetta
1-3 rkl sokeria tai siirappia
2 rkl voita tai margariinia
Makusi mukaan voit maustaa jauhelihan lihaliemikuutiolla.Puolukkasurvos on perinteinen lisuke kaalilaatikolle. Survoksen voi tehdä pakastepuolukoista.
Saat kaalilaatikosta helposti vegaanisen vaihtamalla jauhelihan esimerkiksi Muu Kasvijauhikseen. Käytä voin sijaan kasvipohjaista margariinia.
Saat kaalilaatikosta helposti gluteenittoman valitsemalla gluteenittoman puuroriisin tai jättämällä sen kokonaan pois.
Kaalilaatikon valmistaminen
1. Silppua kaali ja sipuli pieneksi silpuksi.
2. Kuumenna vesi. Lisää kiehuvaan veteen kaali, sipuli ja suola. Anna kiehua noin puoli tuntia.
3. Paista jauheliha. Voit halutessasi maustaa jauhelihan lihaliemikuutiolla. Lisää jauhelihan joukkoon mustapippurirouhe.
4. Sekoita kiehunut kaali-sipuliseos ja jauheliha keskenään. Lisää joukkoon makusi mukaan 1-3 ruokalusikallista sokeria tai siirappia. Sokeri korostaa kaalin luonnostaan makeahkoa makua. Siirappi antaa kaalilaatikolle hieman imelletymmän maun.
5. Voitele uunivuoka huolellisesti. Ripottele pohjalle puuroriisi.
6. Kaada kaali-sipuli-jauheliha liemensä kera puuroriisin päälle. Lisää vuoan päälle voi nokareina.
7. Paista kaalilaatikkoa 200 asteessa noin 50 minuuttia. Jos et pidä ruskistuneesta pinnasta, voit kypsentää laatikkoa ensimmäiset 30 minuuttia folion alla. Odotellessasi survo puolukat.
Somekokin plussat ja miinukset
+ Kaalilaatikko on usein makea – jopa imelä – ruoka. Se kuitenkin maistuu erinomaiselta sekä sokerilla että siirapilla, tai kokonaan ilman! Somekokille itselleen maistuu parhaiten vain kevyesti sokerilla maustettu kaalilaatikko.
+ Kaalilaatikko on hyvää tuoreena, mutta vielä parempaa uudelleen lämmitettynä! Kaali imee itseensä makua jauhelihasta, voista ja muista mausteista ja on entistäkin maukkaampi seuraavana päivänä.
– Kaalia keittäessään kannattaa kääntää liesituuletinta hieman kovemmalle ja varautua asunnon tuuletukseen ruoanlaiton jälkeen. Kypsyvän kaalin imelä tuoksu viipyy kodissa pitkään.
Usein kysyttyjä kysymyksiä kaalilaatikon valmistamisesta
1. Kuinka kauan kaalilaatikon valmistaminen vie aikaa?
Kaalin ja sipulin valmisteluun kuluu noin 10 minuuttia. Niitä keitetään 30 minuuttia ja samalla valmistellaan loput raaka-aineet. Laatikko paistuu uunissa noin 50 minuuttia. Kokonaisuudessaan kaalilaatikko valmistuu noin 1,5 tunnissa.
2. Onko kaalilaatikko helppo valmistaa gluteenittomana tai vegaanisena?
Kaalilaatikko on helppo valmistaa gluteenittomaan tai vegaaniseen ruokavalioon sopivaksi. Jauhelihan voi korvata esimerkiksi Muu Kasvijauhiksella, soijarouheella tai millä tahansa omaan makuun sopivalla kasviproteiinilla. Tekeepä osa kokonaan ilmankin! Suurin osa kaalilaatikon raaka-aineista on luonnostaan gluteenittomia. Gluteenitonta puuroriisiä on saatavilla lähes kaikissa marketeissa.
3. Kuinka kauan kaalilaatikko säilyy?
Kaalilaatikko säilyy jääkaapisssa noin muutaman päivän. Jotta ruoka säilyy mahdollisimman pitkään, kannattaa se jäähdyttää nopeasti ja pitää huolta, ettei kylmäketju katkea säilytyksen aikana.