Hernekeitto on runsaskuituinen arkiruoka, joka maistuu myös lapsille. Keitto on helppo valmistaa, mutta aikaa saa varata runsaasti, sillä herneet täytyy laittaa likoamaan edellisenä päivänä. Keittoa keitellään herneiden liottamisen jälkeen pari tuntia miedolla lämmöllä.
Valmistusaika noin 13h.
Ohjeesta tulee neljälle.
Hernekeiton Raaka-aineet
250g kuivattuja herneitä
1,8 litraa vettä
1 sipuli
2 porkkanaa
Kourallinen tuoretta persiljaa
400g naudan jauhelihaa
½tl mustapippurijauhetta
1tl paprikajauhetta
1 tl sipulijauhetta
½ tl suolaa
1 lihafondi
1 dl kuohukermaa
Hernekeiton valmistaminen
1. Laita herneet likoamaan edellisenä päivänä (laita vettä runsaasti)
2. Kuori ja paloittele sipuli ja porkkanat
3. Keitä noin pari tuntia miedolla lämmöllä liotettuja herneitä, porkkanoita, sipuleja ja persijaa, muista sekoittaa välillä
4. Ruskista jauheliha ja mausta se mustapippurilla, paprikajauheella, sipulijauheella ja suolalla
5. Kun herneet ovat kiehuneet parisen tuntia lisää jauheliha ja lihafondi
6. Kun lihafondi on liuennut keittoon lisää kuohukerma ja tarvittaessa hieman suolaa makusi mukaan
Kasvisversion saat, kun korvaat jauhelihan samalla määrällä porkkanoita ja vaihdat lihafondin kasvisfondiin. Gluteenittomana keitto syntyy, kun tarkistat, että lihafondi on gluteenitton.
Somekokin vinkit ja huomiot
+ Saat keittoon lisää makua pilkkomalla päälle raakaa sipulia
– Keittoa täytyy sekoitella välillä, ettei se tarraa kattilan pohjaan kiinni
– Jos keitto on liian paksua makuusi, niin lisää tilkka vettä ja ripaus suolaa, maista milloin suolaa on tarpeeksi
Usein kysyttyjä kysymyksiä hernekeiton valmistamisesta
1. Voiko keittoa pakastaa?
Kyllä voi pakastaa, itse teen yleensä keittoa tupla määrän ja laitan puolet pakastimeen.
2. Voiko kerman jättää pois?
Voi jättää kerman kokonaan poiskin, itse tykkään kuohukerman tuomasta pehmeydestä.