Italialainen ruokaklassikko maistuu niin lapsille kuin aikuisillekin, joka on takuuvarma suosikki ruokapöydässä.
Helppo tehdä ja erittäin nopea. Pasta carbara saa makunsa rapeasta pekonista sekä kermasta, pasta carbonara viimeistellään aidolla cheddar raasteella. Sopii hyvin arkeen kuin viikonloppuun.

 

Ohjeesta tullee neljä annosta
Valmistusaika on alle 30 minuuttia

Pasta carbonaran raaka-aineet:

1 pkt. (140g) pekonia
250g tuorepastaa (gluteenittomana käytä esimerkiksi tätä pastaa)
2½ dl kolmen sipulin kermaa
3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
mustapippuria
½ tl sokeria
nestemäistä valkosipulisuolaa
1-2 dl cheddaria raasteena
tuoretta basilikaa
1 iso kananmuna
tilkka öljyä

Pasta carbonaran valmistaminen:

 

1. laita pekonit uunipeltille leivinpaperin päälle vieri viereen
2. paista pekoneita uunissa 200 asteessa noin 18 minuuttia
3. anna pekonien hieman jäähtyä ja paloittele sen jälkeen pieniksi paloiksi
4. keitä tuorepatsa ohjeen mukaan
5. kuullota silputut valkosipulinkynnet ja silputtu sipuli
6. lisää kuullotetuiden sipulien sekaan pekonipalat, keitetty ja valuutettu pasta
7. lisää myös kerma, sokeri, mustapippuri
8. tarkista suolaisuus ja lisää tarvittaessa
9. anna pasta carbonaran hetki jäähtyä ja lisää kananmuna, paljon juustoraastetta ja hienonnettua tuoretta basilikaa
10. ja nauti

Somekokin plussat ja miinukset:

 

+ tuorepasta kypsyy muutamassa minuutissa ja se kannattaa ehdottomasti nauttia tuoreeltaan
+ tuorepasta kannattaa keittää ihan viimeiseksi, kun muutoin pasta carbonara on jo aika valmista
+ ehdottomasti suosittelen käyttämään päällä reilusti aitoa Jukolan cheddaria raasteena
+ kun paistat pekonin uunissa, säästyt turhalta käryltä keittiössä
– sipulin silppuamiseen ei kannata käyttää minkäänlaisia leikkureita, kun niissä sipuli menee helposti liian pieneksi ja helposti kitkeröityy, kannattaa siis käyttää veistä silppuamiseen

Usein kysyttyjä kysymyksiä:

 

1. Onko kuivapasta ja tuorepasta eri asia?
Kyllä on, kuivapastassa on pidempi keittoaika, kuin tuorepastassa. Kuivapasta ei sisällä kananmunaa, vaan se on valmistettu vedestä ja jauhoista. Kuivapasta säilyy huoneenlämmössä pitkään ja on tarkoitettu alkuruuille. Kun taas tuorepasta on lähes aina niin sanottua munapastaa. Noin kolmasosa raaka-aineista on kananmunaa, jolloin tuorepatsa on myös hyvin proteiinipitoista ja tuorepasta on tarkoitettu pääruoalle ja tuorepatsa säilytetään jääkaapissa ja söilyy siellä noin viikon.

2. Voiko pekonin paistaa myös paistinpannulla?
Voi paistaa myös paistinpannulla, jolloin voit ne heti raakana pilkkoa pieneksi paloiksi ja tällöin et tarvitse sipulien kuullottamisessa öljyä, vaan voit kuullottaa sipulit pekonien rasvassa, kun pekonit ovat jo hieman alkaneet ruskistua rapeiski.

3.Eikö pasta carbonaraan käytetä yleensä parmesaani raastetta?
Alkuperäisesti kyllä, mutta mielestäni aito cheddar on maukkaampaa tässä ja heidän valikoimasta löytyy mm.mustapippurin makuisena cheddaria, joka sopii oikein hyvin tähän. Kannattaa kokeilla.

4. Miksei kananmunaa voi heti lisätä pastan sekaan, vaan täytyy ensin antaa hieman jäähtyä?
Jos kananmunan laittaa liian kuuman pastan päälle, tulee kananmunasta kokkelia, kun kanamuna lähtee välittömästi kypsymään.

 

 

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!