Tämä italialainen ruokaklassikko on takuuvarma suosikki ruokapöydässä, oli sitten arki tai viikonloppu. Nopeasti valmistuva pastaherkku maistuu niin lapsille kuin aikuisillekin. Pasta carbonara saa makunsa rapeasta pekonista sekä kermasta. Lisäksi meidän reseptimme, moppaajan pasta carbonara viimeistellään aidolla cheddar-raasteella.
Ohjeesta tullee neljä annosta
Valmistusaika on alle 30 minuuttia
Pasta carbonaran raaka-aineet:
1 pkt (140g) pekonia
250g tuorepastaa (gluteenittomana käytä esimerkiksi tätä pastaa)
2½ dl kolmen sipulin kermaa
3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
Mustapippuria
½ tl sokeria
Nestemäistä valkosipulisuolaa
1-2 dl cheddaria raasteena
Tuoretta basilikaa
1 iso kananmuna
Tilkka öljyä
Pasta carbonaran valmistaminen:
1. Laita pekonit uunipeltille leivinpaperin päälle vieri viereen
2. Paista pekoneita uunissa 200 asteessa noin 18 minuuttia
3. Anna pekonien hieman jäähtyä ja paloittele sen jälkeen pieniksi paloiksi
4. Keitä tuorepatsa ohjeen mukaan
5. Kuullota silputut valkosipulinkynnet ja silputtu sipuli
6. Lisää kuullotetuiden sipulien sekaan pekonipalat, keitetty ja valuutettu pasta
7. Lisää myös kerma, sokeri, mustapippuri
8. Tarkista suolaisuus ja lisää tarvittaessa
9. Anna pasta carbonaran hetki jäähtyä ja lisää kananmuna, paljon juustoraastetta ja hienonnettua tuoretta basilikaa
10. NAUTI!
Somekokin vinkit:
+ Tuorepasta kypsyy muutamassa minuutissa ja se kannattaa ehdottomasti nauttia tuoreeltaan
+ Tuorepasta kannattaa keittää ihan viimeiseksi, kun muutoin pasta carbonara on jo aika valmista
+ Ehdottomasti suosittelen käyttämään päällä reilusti aitoa Jukolan cheddaria raasteena
+ Kun paistat pekonin uunissa, säästyt turhalta käryltä keittiössä
– Sipulin silppuamiseen ei kannata käyttää minkäänlaisia leikkureita, kun niissä sipuli menee helposti liian pieneksi ja helposti kitkeröityy, kannattaa siis käyttää veistä silppuamiseen
Usein kysyttyjä kysymyksiä:
1. Onko kuivapasta ja tuorepasta eri asia?
Kyllä on, kuivapastassa on pidempi keittoaika, kuin tuorepastassa. Kuivapasta ei sisällä kananmunaa, vaan se on valmistettu vedestä ja jauhoista. Kuivapasta säilyy huoneenlämmössä pitkään ja on tarkoitettu alkuruuille. Tuorepasta taas on lähes aina niin sanottua munapastaa. Noin kolmasosa raaka-aineista on kananmunaa, jolloin tuorepatsa on myös hyvin proteiinipitoista ja tuorepasta on tarkoitettu pääruoalle ja tuorepatsa säilytetään jääkaapissa ja säilyy siellä noin viikon.
2. Voiko pekonin paistaa myös paistinpannulla?
Voi paistaa myös paistinpannulla, jolloin voit ne heti raakana pilkkoa pieneksi paloiksi ja tällöin et tarvitse sipulien kuullottamisessa öljyä, vaan voit kuullottaa sipulit pekonien rasvassa, kun pekonit ovat jo hieman alkaneet ruskistua rapeiksi.
3.Eikö pasta carbonaraan käytetä yleensä parmesaaniraastetta?
Alkuperäisesti kyllä, mutta mielestäni aito cheddar on maukkaampaa tässä ja valikoimasta löytyy mm.mustapippurin makuista cheddaria, joka sopii oikein hyvin tähän. Kannattaa kokeilla.
4. Miksei kananmunaa voi heti lisätä pastan sekaan, vaan täytyy ensin antaa hieman jäähtyä?
Jos kananmunan laittaa liian kuuman pastan päälle, tulee kananmunasta kokkelia, kun kanamuna lähtee välittömästi kypsymään.