Pizzan voi valmistaa myös grillissä! Tämä kesäinen herkku vaatii hieman aikaa, mutta on varmasti vaivan arvoinen. Tätä reseptiä varten ei tarvitse lähteä hankkimaan pizzakiveä tai muitakaan erikoisvälineitä. Grilli ja esimerkiksi rautainen paistinpannu riittää.

 

Täydellinen pizzapohja

Hyvän pizzapohjan salaisuus ovat 00-jauhot (eli tavallista hienojakoisempi vehnäjauho) ja huolellinen vaivaaminen. Taikina kannattaa tehdä valmiiksi jääkaappiin jo edellisenä iltana, jotta pohjasta tulee rapea ja maukas.

Hätäisempi kokkaaja voi kuitenkin kohottaa tällä ohjeella tehdyn pohjan myös huoneenlämmössä, jolloin taikina on leivontavalmis noin tunnissa.

  • 2,5 dl vett√§
  • 10 grammaa tuorehiivaa tai 2 tl kuivahiivaa
  • 1,5 tl suolaa
  • 5 dl pizzajauhoja
  • 3 rkl √∂ljy√§

Sekoita hiiva ja suola viileään tai kädenlämpöiseen veteen. Jos haluat kohottaa taikinan nopeasti, käytä kädenlämpöistä vettä. Yön yli kohotettavaan taikinaan riittää viileä vesi.

Sekoita taikinaan jauhot Рesimerkiksi Hungry Chefin pizzajauhot ovat tähän mainio valinta. Vaivaa taikinaa esimerkiksi pöytää vasten noin 5 minuuttia ja lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä toiset 5 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa. Peittele taikina kohotusta varten.

Jos haluat leipoa vielä saman päivän aikana, jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan. Kohotusta varten kannattaa valita tasaisen lämmin ja vedoton paikka. Sopiva kohotusaika on noin 45-60 minuuttia. Jos maltat odottaa huomiseen, siirrä taikina jääkaappiin.

grillipizza 1

Pizzan valmistelu ja täyttäminen

Pizzan täyttämiseen ja paistoon tarvitset:

  • pizzajauhoja
  • tomaattikastiketta tai ketsuppia
  • raastettua juustoa makusi mukaan
  • mieleisesi t√§ytteet (testikokin valinta oli mozzarella, ananas, punasipuli ja basilika)
  • voita tai margariinia

Kun taikina on kohonnut, jaa se kuuteen osaan. Grillissä pienet pizzat paistuvat suuria paremmin ja ovat helpompia käsitellä. Pyörittele taikinapalat palloiksi ja lisää tarvittaessa hieman jauhoja, jotta taikina ei tartu käsiin tai työtasoon.

Muurikka sopii grillipizzan paistamiseen mainiosti, mutta myös mikä tahansa muu tasainen rauta-astia (esimerkiksi paistinpannu), ajaa asiansa. Lämmitä Muurikka tai muu pannu grillissä suljetun kannen alla. Sopiva lämpötila riippuu käytössä olevasta grillistä, mutta ainakin alkuun grilli kannattaa laittaa täydelle teholle.

Painele taikinapallot yksi kerrallaan ohuiksi pizzapohjiksi. Tämä työ kannattaa tehdä käsin, kaulimen sijaan, jotta pohja säilyy mahdollisimman kuohkeana ja paistuu rapeaksi. Ripottele hieman jauhoja pizzalapiolle tai lautaselle (esimerkiksi hieman joustavat kertakäyttölautaset ovat sopivia tähän) ja siirrä pizzapohja lautaselle.

Lisää pizzapohjan päälle haluamasi täytteet. Grillissä pohja paistuu yleensä nopeasti, joten pizzan päälle kannattaa laittaa täytteitä harkiten.

Tämän reseptin pääroolissa on pizzapohja, joten hyvä tomaattikastike, ripaus mieluisaa juustoa ja pari täytettä riittää. Paiston jälkeen pizzan päälle voi lisätä esimerkiksi mozzarellaa, ilmakuivattua kinkkua ja basilikaa.

Pizzan paistaminen grillissä

Levitä kuumalle pannulle noin ruokalusikallinen voita tai margariinia. Liu’uta pizza varovasti lapiolta tai lautaselta grilliin. Laske grillin kansi ja anna pizzan paistua mahdollisimman rauhassa.

Pizza paistuu noin viidessä minuutissa, mutta pohjan paistoastetta kannattaa tarkkailla parista minuutista eteenpäin. Pizza on valmista, kun pohja on alapuolelta kullanruskea ja juusto on sulanut. Jos pohja paistuu liian tummaksi ennen kuin täytteet ehtivät kypsyä, laske grillin lämpötilaa ja availe grillin kantta mahdollisimman harvoin. Tämä on kärsivällisyyslaji!

Kun pizza näyttää paistuneen sopivasti, poimi se pois grillistä ja tarjoile esimerkiksi oreganon ja tuoreen basilikan kera.

Jaoimme hiljattain asiakkaillemme maistiaisia Hungy Chefin tuotteista. Pizzajauhojen ja -kastikkeiden lisäksi tuoteperheeseen kuuluu muun muassa valmiit pataleipäainekset ja jauhosekoitus belgialaisten vohvelien valmistukseen.

grillipizza 2

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!