Kop-kop, kevät täällä, hyvää päivää. Jälleen olisi aika suorittaa perinteinen kevätsiivous. Ota tästä rutiinit haltuun!

 

Viimeistään kevätaurinko paljastaa sinulle nurkissasi lymyävät pölypallerot ja pinttymät, mikäli olet niitä onnistunut vielä omatunnoltasi piilottelemaan. Kuukausien mittaan kerääntynyt siivoustyömaa kannattaa hoitaa kerralla kuntoon.

Luonto herää kevään tullen omin voimin eloon, mutta samaa ei voi sanoa huushollistasi. Kunnollinen kevätsiivous ottaa aikansa, mutta tuo kotiisi täysin uutta eloa. Perusteellisen viikkosiivouksen ohella suosittelemme sinua suorittamaan seuraavat työvaiheet.

 

Muistilista kevätsiivoukseen

Pese ikkunat

Ikkunoidenpesu ajoitetaan useimmiten toukokuun puolelle, jolloin siitepölykauden pahimmat pöllytykset ovat takanapäin. Poutaisesta kevätpäivästä eivät sääolosuhteet juurikaan parane. Suorassa auringonpaahteessa jynssääminen kun kuivattaa veden ennen aikojaan jättäen jarruraitoja pitkin poikin lasia. Tarkemmat ohjeet ikkunanpesuun voit tähyillä täältä.

Hoida punkka kuntoon

Tyynyt ja peitot on suositeltavaa pestä useamman kerran vuoden aikana. Ihminen hikoilee huomattavia määriä yön aikana jo minkäänlaisista irvokkuuksista puhumattakaan. Puhtaisiin ja raikkaisiin vällyihin sujahtaminen on sitä luksusta, jolla oma makkarikin tuntuu jälleen tovin hotellielämykseltä. Peittojen ja tyynyjen pesusta viisastelemme lisää täällä.

Puhdista ja tuuleta verhot

Verhojen pesu voi olla materiaalin herkkyydestä riippuen riskaabelia touhua. Jatkuvaa pesu-urakointia ei yleisesti ottaen suositella, sillä verhot saattavat herkästi kutistua tai vahingoittua pesussa. Useimmissa tapauksissa helläkätinen ravistelu ja tuuletus riittävät kankaiden virkistämiseen. Massiivisempia verhoviritelmiä sopii käydä myös hellästi läpi imurin tekstiilisuulakkeella.

Varsinainen pyykkäys tulee tarpeelliseksi nähdessä suorittaa pesuohjeita fanaattisesti noudattaen. Hellävarainen käsin pyykkääminen voi olla useimmissa tapauksissa oiva valinta. Kuivatessa verhot kannattaa asettaa ryppyjen välttämiseksi mahdollisimman suoraan. Ripusta ne vaikka suoraan paikalleen ja vuoraa lattia sanomalehdillä.

Koko touhua epäröidessäsi voit kärrätä kankaat mieluiten suoraan pesulaan.

Pyyhi yläpölyt

Koska viimeksi oletkaan pyyhkinyt kättä pidemmältä? Ota vihdoin jakkara allesi ja kapua yläilmoihin kaapinpäällisiä jynssäämään. Vähintäänkin keittiön katonrajassa lymyävä rasvapöly kannattaa eliminoida ennen, kuin se jämähtää entistä hanakammin paikoilleen.

Siivoa kaapit ja laatikot

Jälleen olisi inventaarion aika. Siirrä talvitamineet varaston perukoille ja ota ajankohtaisempia kuteita hyllylle notkumaan. Samalla vauhdilla voit tsempata itsesi käymään läpi myös keittiön kaapit. Parhaat päivänsä nähneet elintarvikkeet, kuten muinaiset jauhopussit on asiallista laittaa vihdoin vaihtoon.

Puhdista kylpyhuone ja sauna

Kylppärin kaakelit ja saumat sietää puhdistaa vielä, kun kalkki ja pöly on irrotakseen. Ota liina käteesi ja käy märkätiloihin sopivan puhdistusaineen kanssa tilat lävitse seiniä myöten. Saumoja puhdistaessa työhön sopiva saumaharja on erinomainen hankinta. Kurkkaa tarkemmat vinkit täältä.

Ahkerimmat kiukaan lämmittäjät voivat ajoittaa myös saunanpesunsa kevätsiivouksen tienoille. Kelpaa sitten persahtaa jälleen puhtaille lauteille!

Tärpit helpompaan kevätsiivoukseen

√Ąl√§ suotta kauhistele ty√∂n m√§√§r√§√§, vaan jaottele ty√∂vaiheet suoritettavaksi pitkin viikkoa. Voit esimerkiksi hoitaa pyykkirumban, kylpp√§riss√§ ahertamisen ja ikkunoidenpesun erillisin√§ p√§ivin√§. Isommassa torpassa kannattaa harkita tekemisen jaottelua huone tai kerros kerrallaan.

Ulkoista osa kev√§tsiivouksesta! Ikkunoidenpesu on perinteisesti ensimm√§isi√§ ty√∂vaiheita, joka j√§tet√§√§n ammattilaisten k√§t√∂siin. K√§ydess√§si muuta torppaa l√§pi, puhdistuvat ikkunat kerrankin, kuin itsest√§√§n ‚Äď ja viel√§ ammattilaisen k√§denj√§ljell√§.

Pahimmassa (tai parhaimmassa) tapauksessa voit aina ulkoistaa koko kevätsiivouksen. Anna työtä sitä tekevälle ja suo itsellesi täysvapautus tältä rintamalta. Meillä olisi ainakin suositella urakkaan muuan ansioitunutta ja kotimaista perheyritystä!

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!