Koskahan vuoteessasi pyörivät peitot ja tyynyt ovatkaan käyneet viimeksi pesussa? Raikkaissa vällyissä sinäkin nukut varmasti paremmin. Vilkaise täältä ohjeet pesuprojektiin!

 

Hoitamaton peti ei ole se maailman hygienisin paikka. Ihminen hikoilee reilusti jo levollisten yöuniensa aikana, puhumattakaan sitten kaikista läpikäydyistä elämänkriiseistä Рja muista meiningeistä. Kukapa ei unelmoisi punkkaansa täysin raikkaita petivaatteita.

Peittoja ja tyynyjä säännöllisesti pesemällä et ainoastaan pääse eroon epämiellyttävistä hajuista ja epäpuhtauksista, vaan annat myös petivaatteillesi pidemmän iän. Tyynyjä kannattaa käyttää pesussa 3-4 kertaa vuodessa. Peitoille taasen riittää pesu 1-2 kertaa vuodessa.

Peittojen ja tyynyjen pesu

  1. Tarkista peittojen ja tyynyjen pesuohjeet. Lippuset ja lappuset kielivät mm. suositellut pesulämpötilat sekä varsinaiset täyskiellot linkouksesta lähtien. Käy myös petivaatteet läpi mahdollisten reikien varalta välttyäksesi ikäviltä yllätyksiltä.
  2. Laita petivaatteet koneeseen. Jätä rumpuun myös huomattavasti tyhjää tilaa, jotta pyykillä on tilaa liikkua. Märät peitot painavat myös aivan rutosti, joten täyteen survottu kone voi pahimmillaan moukaroida rumpusi solmuun. Pese peitteet tarvittaessa yksitellen tai vie suurimmat tekeleet varmuuden vuoksi ammattilaisten käsiteltäväksi.
  3. Valitse ja annostele pesuaine. Suosi nestemäisiä pesuaineita ja ota huomioon, että petivaatteille riittää vain n. 1/3 normaalisti käyttämästäsi pesuainemäärästä. Huuhteluainetta et tarvitse lainkaan. Käytä entsyymittömiä pesuaineita pestessäsi höyhen- ja untuvatäytteisiä peittoja ja tyynyjä, jotta ne eivät vaurioituisi.
  4. Valitse pesuohjelma. Mikäli pesuohjeet eivät sitä erikseen kiellä, on imuristin valintana 60 asteen löylyt ja kevyt linkous. Tällä pääsee eroon pölypunkeista, mikäli niitä jonkun nurkissa pyörii.
  5. Kuivata peitot ja tyynyt hellävaraisesti kuivausrummussa. Untuvapeittoja kuivatessasi voit heittää sekaan kuivauspalloja pöyhimään peitot uuteen uskoon. Voit myös nostella peitot kevyesti ravisteltavaksi kesken kuivauksen välttääksesi lämmöstä koituvia vahinkoja. Kuivausrummun puutteessa voit kuivattaa petivaatteet hyvin ilmastoidussa tilassa tasolla. Voit viimeistellä kuivatuksen ulkona, kunhan vältät pintamateriaaleja vahingoittavaa suoraa auringonvaloa.

Vinkkejä raikkaaseen petiin

Tuuleta petivaatteita aina ennen petaamista. Vuode on tuuletuksen myötä raikkaampi, eikä kosteuden haihtuessa pöly tartu siihen yhtä hanakasti kiinni, kuin irvokkaisiin soijaläikkiisi

Kovimmilla kesähelteillä koko kodin Niksi-Petteri lyö tyynyt ja peitot toviksi pakastimeen. Kelpaa sitten illan tullen kolauttaa pää raikkaaseen tyynyyn koisimaan
Vaihdata lakanat puhtaisiin viikoittain. Tyynyliinat sietää vaihtaa mieluusti jopa muutaman päivän välein

HOX. Ravistele ja pöyhi peitot ja tyynyt päivittäin, jotta höyhen- ja untuvatäytteet pysyvät muodossaan.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!