Petivaatteet kannattaa tuulettaa päivittäin. Samalla sänkykin saa hetken hengittää.

Yön jälkeen vuode ja petivaatteet ovat hieman kosteita ja niihin on kertynyt kuollutta ihosolukkoa. Tuoksu voi olla tunkkainen. Kosteus ja ravinto houkuttelevat petivaatteisiin myös pölypunkkeja.

 

Miksi petivaatteiden tuuletus on tärkeää?

Tiedät varmaan, että lakanat tulisi vaihtaa vähintään kahden viikon välein ja tyynyliina jopa useammin. Mutta kuinka usein petivaatteita tulisi tuulettaa ja miksi se on tärkeää?

Petivaatteisiin kertyy hikeä, kuollutta ihosolukkoa ja likaa iholta. Yön jälkeen lakanat ovat aina hieman kosteita. Tuuletus kuivaa ja raikastaa vuodevaatteet, ennaltaehkäisee pölypunkkeja ja tekee nukkumisestakin mukavampaa.

Petivaatteet kannattaa tuulettaa säännöllisesti, jotta vuode pysyy raikkaana. Sänkyä ei myöskään kannata pedata heti heräämisen jälkeen, jotta patja saa kuivua ja hengittää yön jälkeen.

Miten petivaatteet tuuletetaan?

Tuuleta makuuhuone päivittäin. Siirrä peitto ja tyynyt tuuletuksen ajaksi syrjään, jotta myös sänky tuulettuu. Ravistele peitto ja tyynyt huolellisesti. Sängyn kannattaa antaa tuulettua aina vähintään tunti ennen petaamista. Voit nostaa peiton ja tyynyt myös ulos tuulettumaan. Pahimpaan siitepölyaikaan ulkona tuulettamista kannattaa välttää.

Mitä pölypunkit ovat?

Pölypunkit ovat mikroskooppisen pieniä hämähäkkieläimiä. Ne viihtyvät kosteissa ja pölyisissä paikoissa ja syövät orgaanisia hiukkasia, kuten kuollutta ihosolukkoa, siitepölyä ja homehiukkasia. Suomessa erityisesti kuiva sisäilma tekee kodista haastavan elinympäristön pölypunkeille, mutta niitä löytyy pienissä määrin useimmista kodeista. Kosteissa ja runsaasti kuollutta ihosolukkoa sisältävissä petivaatteissa pölypunkit kuitenkin viihtyvät. Suurissa määrin pölypunkit voivat aiheuttaa allergisia hengitystie- ja iho-oireita.

Miten poistan mahdolliset pölypunkit petivaatteista?

Pölypunkit ovat pienissä määrin harmittomia, joten koko perheen voimin ei kannata ryhtyä pölypunkkijahtiin. Pölypunkeille ei kuitenkaan kannata tarjota otollisia lisääntymisolosuhteita, joten petivaatteita kannattaa pestä ja tuulettaa säännöllisesti. Vuodetta ei kannata pedata aamulla heti herättyään, koska petivaatteet ovat yön jälkeen hieman kosteita.

Jos pölypunkit kuitenkin huolettavat, voi petivaatteet viedä saunaan tai pakkaseen. Jos ulkona on reilusti pakkasta, voi petivaatteet viedä ulos tuulettumaan. -20 asteessa petivaatteita tulisi tuulettaa vähintään 24 tuntia.

Sauna on vaihtoehdoista nopeampi. Noin tunti 60-asteisessa saunassa riitt√§√§. Petivaatteiden saunottamisessa tulee kuitenkin huomioida, ettei saunaa ole tarkoitettu tekstiilien kuivattamiseen. Kotien tulipalot saavat usein alkunsa juuri saunasta. √Ąl√§ ripusta tekstiilej√§ l√§helle kiuasta, √§l√§ anna l√§mp√∂tilan nousta liian korkeaksi √§l√§k√§ unohda petivaatteita saunaan liian pitk√§ksi aikaa.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!