Monessa taloudessa on sauna ja useimmissa suomalaiskodeissa sitä myös käytetään tiuhaan tahtiin. Mitä kovemmalla käytöllä sauna on, sitä tärkeämpää on myös puhtaanapito.

 

Kuinka usein sauna pitäisi pestä?

Sauna kannattaisi siivota huolellisesti vähintään kahdesti vuodessa, käyttömäärästä riippuen. Saunan siisteydestä kannattaa huolehtia kuitenkin jo saunomisen yhteydessä Рkäytä laudeliinoja, käy suihkussa ennen saunomista ja jätä sauna päälle vielä hetkeksi saunomisen jälkeen.

Mitä pesuainetta saunan pesuun voi käyttää?

Sopivan pesuaineen valinta aiheuttaa usein päänvaivaa. Peruspuhdistukseen sopii normaali yleispuhdistusaine, mutta mäntysuopa ja saunan pesuun tarkoitettu saunanpesuaine voivat olla parempia vaihtoehtoja. Klooripitoisia aineita kannattaa välttää, sillä kloori imeytyy puuhun helposti.

Miten pesen saunan?

Saunan perusteellinen pesu kannattaa aloittaa saunan tyhjentämisellä, jotta saunomistarvikkeet eivät ole siivouksen tiellä. Lattiat kannattaa imuroida ja lakaista.

Kiuas:

Puhdista kiuas ja kiuaskivet huolellisesti. Pese kiuaskivet erillään kiukaan kanssa ja vaihda vanhat tai huonokuntoiset kivet uusiin. Jätä kiuaskivet kuivumaan.

Lauteet:

  • Huuhtele lauteet mahdollisimman l√§mpim√§ll√§ vedell√§, jotta puun huokoset avautuvat.
  • Valmista pesuaineliuos esimerkiksi √§mp√§riin pesuainepullon kyljess√§ olevalla annosteluohjeella. Muista ett√§ pesuainetta ei saa koskaan laittaa lauteille laimentamatta!
  • Harjaa pesuaineliuosta pehme√§ll√§ harjalla lauteisiin. Harjaa lauteet l√§pikotaisin, my√∂s lautojen v√§lit ja alaosa. Harjaa aina lauteiden syiden mukaisesti.
  • Huuhtele lauteet k√§sittelyn j√§lkeen kylm√§ll√§ vedell√§, jotta puun huokoset sulkeutuvat. Lauteet kannattaa huuhdella muutamaan kertaan, jotta kaikki kaikki pesuaine huuhtoutuu varmasti pois eik√§ h√∂yrysty hengitysilmaan seuraavalla saunomiskerralla.

Seinät ja katto:

Saunan puiset seinät ja katto tulisi pestä samalla tavalla kuin lauteet. Muista pestessä, että harjaat aina syiden mukaisesti.

Irtotavarat:

Esimerkiksi kiulu, löylykauha ja laudeliinat kannattaa pestä saunan pesun yhteydessä.

Lattiakaivo ja lattiat:

Viimeisenä pestään lattiakaivo ja lattiat. Ohjeet lattiakaivon puhdistukseen löydät täältä.

Lopuksi:

Kuivata sauna. Saunan voi laittaa pienelle lämmölle, joka nopeuttaa kuivumista.

Saunan lauteiden pesu höyryllä

Saunan voi myös pestä höyryllä, höyrypesuria apuna käyttäen. Kuumuus ja kosteus ovat tehokkaita lianpoistajia ja sitä voi hyödyntää myös saunan pesussa. Höyrypesuri on ekologinen valinta, sillä pesuaineita ei tarvita.

Saunan pesu soodalla

Saunan lauteet voi pestä ekologisesti korvaamalla pesuaineen soodalla. Kastele lauteet lämpimällä vedellä ja ripottele soodaa runsaasti lauteille. Harjaa pehmeällä harjalla lauteiden syiden mukaisesti. Soodan pitäisi alkaa vaahdota. Anna vaikuttaa noin puoli tuntia ja huuhtele sooda pois kylmällä vedellä.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!