Koti Puhtaaksi -hahmo on osana Lotta Svärd Säätiön sekä Reijo Kelan toteuttamaa Hiljainen kansa -näyttelyä.

 

Lottamuseon pihassa Tuusulassa komeilee Koti Puhtaaksi hahmo värikkäässä työasussaan. Saana Tyni kutsuttiin pukemaan yksi näyttelyn hahmoista edustamaan Lotta Svärd Säätiön sekä Reijo Kelan toteuttamaa Hiljainen kansa -näyttelyä. Tuusulan noin 70 päinen kansa koostuu erilaisista asuista ja identiteeteistä joiden sanoma on vaalia lottaperinteitä sekä antaa ääni naisten koulutustoimintaan kriisitilanteissa. 

”Sain kutsun lähteä pukemaan yhden näyttelyn hahmoista Koti Puhtaaksi vaatteisiin ja teema kolahti samantien! Löysin vielä vanhat, ihan ensimmäisillä siivouskäynneilläni käyttämäni housut sekä vanhan hupparin, jotka pääsivät nyt kierrätettynä uuteen käyttöön” Saana kertoo.

Näyttelyn Koti Puhtaaksi hahmo herättää ajatuksia siitä, kuinka siivous sekä siisteyden tärkeys näkyy niin sodan ajassa kun nyt modernilla aikakaudella. Siivoaminen oli Lottien yksi merkittävistä tehtävistä ruoka- ja lääkintähuollon sekä viestinnän ohella. 

”Harvemmin tuleekaan ajatelleeksi siivouksen ja siisteyden tärkeyttä sodan aikana. Siivoamisella pystyttiin ehkäisemään kulkutautien leviämistä likaisen ympäristön kautta. Meille on kunnia edustaa yrityksemme puolesta näin arvokasta ja tärkeää asiaa”.

Hiljainen kansa -pihanäyttely ja Koti Puhtaaksi hahmo on esillä Tuusulan Lottamuseolla elokuun 2022 loppuun saakka. Näyttelyn hahmoja pääsee ihailemaan maksutta osoitteessa Rantatie 39, 04310 Tuusula

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!