Mistä kotitalousvähennystä voi saada? Miten kotitalousvähennystä haetaan? Hyödynnä verovähennys, jonka saat kodinhoitoa ja arkea helpottavista palveluista. Kotisiivouskin on kotitalousvähennyskelpoinen palvelu! Muista ilmoittaa se verottajalle.

 

Kotitalousvähennys 2022 Р2023

Kotitalousvähennykseen on esitetty muutoksia vuosille 2022 ja 2023.

Siivous-, kotitalous-, hoiva- ja hoitoty√∂n osalta v√§hennyst√§ saa 60% tehdyn ty√∂n osuudesta (ennen 40%). Jos palkkaat ty√∂ntekij√§n, voit v√§hent√§√§ palkasta 30% (ennen 20%) ja 100% palkkaan liittyvist√§ sivukuluista. Kotitalousv√§hennyksen maksimi nousee 3500 euroon per henkil√∂ (ennen 2250‚ā¨). Kotitalousv√§hennyksen omavastuu pysyy ennallaan 100 eurossa.

Nämä muutokset koskevat siivous-, kotitalous-, hoiva- ja hoitotyötä vuosina 2022-2023 sekä öljylämmityksestä luopumista vuosina 2022-2027. Muiden kunnossapito- ja parannustöiden osalta kotitalousvähennys pysyy ennallaan.

Mikä on kotitalousvähennys?

Kotitalousvähennys on verovähennys, joka tehdään ansio- ja pääomatulojen verotuksessa. Vähennys koskee sellaista työtä, jota tehdään yleisesti kodin ja siellä asuvien henkilöiden hyväksi. Kotitalousvähennyksen on tarkoitus parantaa kotitalouksien mahdollisuuksia hyödyntää erilaisia kotiin ja asumiseen liittyviä palveluja.

Voit ostaa vähennykseen oikeuttavia palveluja yrityksiltä tai palkata työntekijän, jolloin työnantajana suorittamasi pakolliset maksut ja osa maksamastasi palkasta ovat kotitalousvähennyskelpoisia.

Mistä työstä voi saada kotitalousvähennyksen?

 • Siivous- ja kotitalousty√∂st√§
 • Hoiva- ja hoitoty√∂st√§
 • Rakennusten kunnossapito- ja perusparannusty√∂st√§

Kotitalousvähennys koskee vain tehdyn työn osuutta Рei materiaaleja tai työn suorittamiseen tarvittavia työvälineitä. Työn osuus on yleensä eriteltynä maksamassasi laskussa.

Jotta voit saada ostamastasi palvelusta kotitalousvähennyksen, täytyy yrityksen maksaa toiminnastaan veroa ja kuulua ennakkoperintärekisteriin. Voit tarkastaa asian maksuttomasta YTJ-yrityshausta hakemalla yritystä nimellä tai Y-tunnuksella. Yrityksen täytyy olla rekisterissä sopimuksentekohetkellä. Myöhemmät muutokset, esimerkiksi yrityksen poistuminen rekisteristä, eivät vaikuta kotitalousvähennykseesi.

Mistä työstä ei voi saada kotitalousvähennystä?

 • Uudisrakentamisesta
 • Talon laajentamisesta tai k√§ytt√∂tarkoituksen muutoksista
 • Uuden piharakennuksen rakentamisesta
 • Kuntotarkastuksesta
 • Lakis√§√§teisist√§ palveluista (esim. nuohous)
 • Talon h√§lytyslaitteiden asennuksesta tai vartiointipalvelusta

Jos kyse on hiljattain rakennetusta rakennuksesta, voi kotitalousvähennystä saada vasta kahden vuoden kuluttua loppukatselmuksesta. Aiemmin tehdyt työt katsotaan liittyvän uudisrakentamiseen.

Et voi saada kotitalousvähennystä, jos saat samaan työsuoritukseen jotain toista tukea.

Tällaisia tukia ovat esimerkiksi:

 • Omaishoidon tuki
 • Lasten kotihoidon tuki
 • Yksityisen hoidon tuki
 • Korjausavustus, joka maksetaan valtion tai muun julkisyhteis√∂n varoista
 • Sosiaali- ja terveyshuollon palveluseteli, jonka kunta on my√∂nt√§nyt
 • Palkkatuki, joka maksetaan ty√∂nantajana toimivalle kotitaloudelle

Poikkeuksena avustus pientalojen lämmitystapamuutokseen ei estä kotitalousvähennyksen saamista!

Kuka voi saada kotitalousvähennystä?

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, eli vähennyksen voi saada se henkilö, joka maksaa vähennykseen oikeuttavan työn. Jos kotitalousvähennyskelpoista työtä kertyy vuodessa paljon, kannattaa maksut jakaa puolisojen kesken. Tällöin molemmat voivat hyödyntää oikeutensa kotitalousvähennykseen.

Myös työn suorituspaikka vaikuttaa siihen, kuka on oikeutettu kotitalousvähennykseen. Maksajasta riippumatta esimerkiksi ystävien tai naapurin kotona tehty työ ei ole kotitalousvähennyskelpoista.

Paikat, joissa vähennyskelpoinen työ voidaan suorittaa:

 • Maksajan oma asunto
 • Maksajan vapaa-ajan asunto
 • Maksajan vanhempien tai isovanhempien asunto
 • Maksajan puolison vanhempien asunto

Asuntoa ei tarvitse omistaa, asuminen tai oma käyttö riittää.

Kuinka paljon kotitalousvähennystä voi saada?

Vuosina 2022-2023 kotitalousv√§hennyksen m√§√§r√§ on 60% ty√∂n osuudesta ja sit√§ voi saada enint√§√§n 3500‚ā¨/henkil√∂. Kotitalousv√§hennyksen omavastuu on 100‚ā¨.

Vuonna 2020 kotitalousv√§hennyksen m√§√§r√§ on 40% ty√∂n osuudesta ja sit√§ voi saada enint√§√§n 2250‚ā¨/henkil√∂. Kotitalousv√§hennyksen omavastuu on 100‚ā¨.

Kun ostat palvelua ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, voi kotitalousvähennystä saada arvonlisäverollisen työn osuudesta.

Jos maksat palkkaa kotitalousvähennykseen oikeuttavasta työstä, saat 100% vähennyksen palkan lakisääteisistä sivukuluista, joita ovat esimerkiksi:

 • Ty√∂nantajan sosiaaliturvamaksu
 • Pakollinen ty√∂el√§kemaksu
 • Tapaturmavakuutusmaksu
 • Ty√∂tt√∂myysvakuutusmaksu
 • Ryhm√§henkivakuutusmaksu

Lisäksi voit vähentää maksamastasi palkasta 20% (30% vuosina 2022-2023).

Vuoden aikana yksi henkil√∂ voi saada kotitalousv√§hennyst√§ enint√§√§n 2250‚ā¨ (3500‚ā¨ vuosina 2022-2023). Kotitalousv√§hennys on henkil√∂kohtainen, joten jokainen taloudessa asuva henkil√∂ voi hy√∂dynt√§√§ oikeutensa v√§hennykseen. Omavastuu on 100 euroa. Se maksetaan vain kerran kalenterivuodessa.

Miten ja missä kotitalousvähennys ilmoitetaan?

Kotitalousvähennys ilmoitetaan verottajalle. Kotitalousvähennys tehdään maksamastasi verosta sinä vuonna kun maksu on suoritettu. Voit ilmoittaa kotitalousvähennyksen tiedot verokortilla, veroilmoituksessa tai Palkka.fi-palvelussa.

Tarvitset ilmoitusta varten yrityksen Y-tunnuksen, laskun loppusumman ja työn osuuden veroineen.

Jos maksat palkkaa, voit tehdä vähennykset palkanmaksun yhteydessä Palkka.fi-palvelussa.

Jos sinulla on jatkuva palvelusopimus tai tiedät muuten jo ennakkoon, kuinka paljon vähennyskelpoista työtä kertyy kuluvan vuoden aikana, voit ilmoittaa tiedot jo ennakkoon verkossa OmaVero-palvelussa. Voit tilata samalla uuden verokortin, jossa vähennykset on huomioitu (eli veroprosenttisi on hieman pienempi).

Jos kyse on yksittäisestä työsuorituksesta, voit ilmoittaa kotitalousvähennyksen tiedot OmaVero-palvelussa heti maksettuasi laskun. Myös tässä tapauksessa voit tilata heti uuden verokortin, jossa vähennykset on huomioitu.

Voit myös pitää kirjaa vuoden aikana teettämistäsi töistä ja ilmoittaa kaiken kerralla veroilmoituksessa.

Mik√§li ilmoitat kotitalousv√§hennyksen tiedot veroilmoituksessa verovuoden p√§√§ttymisen j√§lkeen, vaikuttavat ne tulevien veronpalautusten tai ”m√§tkyjen” m√§√§r√§√§n. Jos olet maksanut oikean m√§√§r√§n veroa, saat kotitalousv√§hennyksen veronpalautuksena.¬†Jos olet maksanut veroja liian v√§h√§n, v√§hent√§√§ kotitalousv√§hennys ”m√§tkyjen” m√§√§r√§√§.

Miten kotitalousvähennys maksetaan?

Saat kotitalousvähennyksen veronpalautusten yhteydessä tai vaihtoehtoisesti voit laskea veroprosenttiasi, jolloin palkasta käteen jäävä osuus on hieman suurempi.

Näistä töistä voit saada kotitalousvähennyksen:

РSiivous- ja kotitaloustyö
РHoiva- ja hoitotyö
РRakennusten kunnossapito- ja perusparannustyö

Eli vähennyksen voi saada esimerkiksi kotisiivouksesta, kotiapupalveluista ja remonteista. Vähennys koskee vain työn osuutta, ei materiaaleja tai työvälineitä.

Työ täytyy suorittaa omassa, vanhempien, isovanhempien tai puolison vanhempien asunnossa.

Vähennyksen saa työn maksanut henkilö.

Jotta kotitalousvähennyksen voi saada, täytyy palvelua tarjoavan yrityksen kuulua ennakkoperintärekisteriin.

Näin ilmoitat kotitalousvähennyksen:

1. Ilmoita tiedot verokortille

Ilmoita vähennyksen tiedot OmaVero-palvelussa heti maksettuasi laskun.

– Jos tilaat samalla uuden verokortin, kuluvan vuoden veroprosenttisi pienenee.

2. Ilmoita tiedot veroilmoituksessa

Ilmoita kuluvan vuoden vähennysten tiedot veroilmoituksellesi OmaVero-palvelussa jo nyt tai ensi keväänä, kun saat esitäytetyn veroilmoituksen.

– Kotitalousv√§hennys vaikuttaa veronpalautusten tai ”m√§tkyjen” m√§√§r√§√§n.

3. Ilmoita tiedot Palkka-fi-palvelussa

РJos maksat palkkaa, ilmoita tiedot Palkka.fi-palvelussa. Vähennys tehdään heti.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!