Mitä enemmän erilaisia raaka-aineita puhdistusaine sisältää, sitä todennäköisemmin tulet käyttäneeksi tarpeettomia kemikaaleja. Mitä yksinkertaisempi ja ominaisuuksiltaan suppeampi puhdistusaine on, sitä yksinkertaisempi myös kemiallinen koostumus yleensä on.

 

Siivoaminen kuormittaa ympäristöä sekä lähellä että kaukana. Moni tulee siivotessa kasvattaneeksi koko perheensä kemikaalikuormaa aivan huomaamattaan.

Ympäristön huomioiminen ei ole kaikki tai ei mitään -juttu. Kestävämmät toimintatavat koostuvat pienistä arkisista valinnoista, joita teemme joka päivä.

 

Miten siivous vaikuttaa ympäristöön?

Puhdistusaineet kuormittavat ympäristöä elinkaarensa kaikissa vaiheissa, valmistuksesta raaka-aineina käytettyjen kemikaalien hajoamiseen. Toisin kuin usein ajatellaan, puhdistusaineen elinkaari ei suinkaan pääty siihen, kun pesuvesi huuhdotaan käytön jälkeen viemäriin. Eri ainesosat saattavat kiertää luonnossa vielä vuosia käytön jälkeen.

Mistä puhdistusaineet valmistetaan?

Puhdistusaineet koostuvat pesutehoon vaikuttavista tehoaineista sekä esimerkiksi ulkonäköön, tuoksuun ja säilyvyyteen vaikuttavista apuaineista. Valmistuksessa käytetään siis monia erilaisia raaka-aineita.

Osa puhdistusaineista valmistetaan 100%:sesti luonnollisista ainesosista ja valmistuksessa on hyödynnetty vain uusiutuvia luonnonvaroja, mutta esimerkiksi öljy pitää yhä pintansa myös puhdistusaineiden raaka-aineena.

Luonnolliset raaka-aineet eivät automaattisesti tarkoita, että puhdistusaine on ympäristöystävällinen, mutta pääsääntöisesti luonnosta peräisin olevat yhdisteet hajoavat luonnossa synteettisiä nopeammin.

Vaikka yleisimmin käytettyjä tehoaineita on tutkittu tarkasti, ei kemikaalien yhteisvaikutuksesta ympäristöön ja terveyteen ole saatavilla yhtä kattavia tietoja. Luonnossa puhdistusaineiden eri raaka-aineet vaikuttavat aina yhdessä.

Mitä puhdistusaineille tapahtuu kun ne huuhdotaan viemäriin?

Jätevesiämme puhdistetaan monin tavoin, mutta osa kemikaaleista hajoa jäteveden puhdistusprosessissa, joten ne kulkeutuvat luontoon. Osa hajoaa verrattain nopeasti ympäristölle vaarattomiksi yhdisteiksi, mutta osa viipyy luonnossa huomattavasti pidempään. Joukossa on myrkyllisiäkin kemikaaleja.

Kemikaalit rehevöittävät vesistöjä ja voivat rikastua ihmisenkin ravintoketjussa oleviin eliöihin. Esimerkiksi monissa pesuaineissa käytetyt tensidit, eli veden pintajännitystä muuttavat pinta-aktiiviset aineet, pilaavat vesistöjä ja ovat myrkyllisiä vesieliöille. Myös vahvat desinfiointiaineet ja muut antibakteeriset kemikaalit horjuttavat ympäristön luonnollista tasapainoa.

Mitkä puhdistusaineet ovat ympäristöystävällisiä?

Puhdistusaineet olivat ensimmäisiä tuotteita, joille laadittiin ympäristökriteerejä niiden suuren ympäristökuormituksen vuoksi. Kriteerit eivät kuitenkaan selvästi määrittele, mikä tekee puhdistusaineesta ympäristöystävällisen tai mitä raaka-aineita ekopesuaineena markkinoitu puhdistusaine saa sisältää.

Ympäristöystävällisyydestä kertovat merkinnät ja sertifikaatit eivät siis aina tarkoita, että tuote olisi juuri merkitsemätöntä vieruskaveriaan ympäristöystävällisempi.

Lopulta asiaa voi selvittää vain raaka-aineluettelosta, jonka tulkitseminen vaatii syvempää perehtymistä puhdistusainekemiaan. Toisin kuin esimerkiksi kosmetiikassa, kodinhoidossa käytettävien pesuaineiden raaka-aineluettelossa ei tarvitse luetella tarkasti mitä aineita valmistuksessa on käytetty. Pelkän kemikaaliryhmän (esimerkiksi anioniset tensidit) listaaminen riittää. Sekin osaltaan vaikeuttaa ympäristövaikutusten arviointia.

Mistä ympäristöystävällisen puhdistusaineen tunnistaa?

Tutustu puhdistusaineiden pakkauksista löytyviin varoitusmerkintöihin. Varoitusmerkinnät kertovat tuotteen sisältämien kemikaalien haittavaikutuksista käyttäjälle ja ympäristölle. Kodin tavanomaisista yleispuhdistusaineista ei tulisi löytyä yhtäkään merkkiä – muuten aine on tarpeettoman vahva ja myös ympäristölle haitallinen.

Ekopesuaineet on yleensä sijoitettu kaupassa omaan hyllyynsä. Kaikki ekohyllynkään puhdistusaineet eivät ole ympäristölle täysin vaarattomia, mutta sieltä etsintä kannattaa aloittaa.

Yksi hyvä nyrkkisääntö on, että mitä enemmän erilaisia raaka-aineita puhdistusaine sisältää, sitä todennäköisemmin tulet käyttäneeksi tarpeettomia kemikaaleja. Mitä yksinkertaisempi ja ominaisuuksiltaan suppeampi puhdistusaine on, sitä yksinkertaisempi myös kemiallinen koostumus yleensä on.

Käyttövalmiit pesuaineet sisältävät paljon vettä ja vaativat säilyäkseen erilaisia säilöntäaineita. Tiivisteiden säilyvyys on parempi eikä säilöntäaineita tarvita yhtä paljon.

Jos tahtoo seurata sertifikaatteja, Ecocert on yksi vaativimmista pesu- ja puhdistusaineille myönnettävistä ekosertifikaateista. Kotimaisen Joutsenmerkin vaatimukset puhdistusaineille eivät ole kaikilta osin yhtä tiukat, mutta Joutsenmerkitty tuote on turvallinen valinta jos tahtoo siirtyä siivouksessa ympäristöystävällisempään suuntaan.

Voiko pesuaineita valmistaa itse?

Kyllä voi.

Kun puhdistusaineen valmistaa itse, tietää varmasti mitä kotinsa pinnoille levittää. Esimerkiksi etikka, ruokasooda ja sitruunahappo ovat mainioita raaka-aineita. Myös sokeria, suolaa, tuoretta sitruunaa ja piimää voi hyödyntää kodin siivouksessa. Hajusteena voi käyttää eteerisiä öljyjä.

Millä muilla tavoin voin vähentää siivouksen ympäristökuormitusta?

Siivoa säännöllisesti. Kun koti pysyy perussiistinä koko ajan, ei siivouksessa tarvita vahvoja pesuaineita ja kodin pinnat pysyvät hyvässä kunnossa.

Kodin jokainen huone tai pinta ei tarvitse omaa puhdistusainettaan, vaikka kaupasta sellainen löytyisikin. Kaksi yleispuhdistusainetta riittää – yksi kylpyhuoneeseen ja toinen muualle kotiin. Vältä turhaa desinfiointia ja muita vahvoja puhdistusaineita.

Älä osta turhia siivousvälineitä, jotta voit heittää ne pois seuraavassa suursiivouksessa. Laadukkaat oman kodin tarpeisiin valitut siivousvälineet kestävät käytössä vuosia. Vaihda kertakäyttöiset siivousliinat kestävämpiin. Pesu 60-90 asteessa puhdistaa käytetyt siivousliinat uudelleen käyttökuntoon.

Älä tuhlaa vettä. Pese täysiä pyykki- ja tiskikoneellisia ja hyödynnä mahdollisuuksien mukaan lyhyitä pesuohjelmia tai eko-ohjelmaa. Usein puhdasta tulee lyhyemmälläkin pesuohjelmalla. Voit tarkistaa laitteen manuaalista mikä ohjelma käyttää kaikkein vähiten vettä.

Vanhat pesuaineet eivät kuulu viemäriin! Pesuainejämät voi viedä veloituksetta lähimmälle jäteasemalle. Kierrätä tyhjät pakkaukset purkin tai pullon kyljestä löytyvän kierrätysohjeen mukaan.

Kestävämmän kotisiivouksen muistilista

  1. Pidä huolta kodistasi ja siivoa säännöllisesti
  2. Käytä puhdistusaineita maltillisesti – usein pelkkä vesi riittää
  3. Vältä voimakkaita, monivaikutteisia ja hajustettuja puhdistusaineita, suosi tiivisteitä
  4. Älä tuhlaa vettä – pese vain täysiä tiski- ja pyykkikoneellisia
  5. Vältä kertakäyttöisiä ja huonolaatuisia siivousvälineitä
  6. Hävitä vanhat pesuaineet ja pakkaukset asianmukaisesti

Miksi ympäristöystävällinen siivous kannattaa?

Ympäristöystävällisten valintojen ja niiden seurausten arviointi voi tuntua vaikealta. On tavallista, että yksityisihmisen ekoilu tuntuu täysin turhalta kun samaan aikaan maailmalla vesistöihin lasketaan käsittämättömiä määriä kemikaalijäämiä.

Ympäristö on kuitenkin sekä kaukana että lähellä. Oma koti on jokaiselle ihmiselle lähin ympäristö, joka vaikuttaa olennaisesti asukkaidensa terveyteen ja hyvinvointiin. Oman lähiympäristönsä turvallisuudesta ja terveellisyydestä kannattaa välittää!

Perussiisteys ja puhdas, pölytön sisäilma tekevät kodista terveellisen paikan asua. Kaikki siivouksessa käytetyt kemikaalit lisäävät asukkaidenkin kemikaalikuormaa. Pitkäaikainen altistuminen erilaisille kemikaaleille saattaa johtaa yliherkkyyden puhkeamiseen. Puhdistusaineiden käytön yhteydessä tai jälkeen ilmenevät erilaiset iho- ja hengitystieoireet ovat yleisiä myös sellaisilla ihmisillä, jotka eivät koe muuten olevansa yliherkistyneitä.

Ympäristölle haitalliset aineet eivät useimmiten ole täysin terveellisiä ihmisellekään päivittäin nautittuna.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!