Parketti mielletään kauniiksi ja pitkäikäiseksi, mutta vaikeahuoltoiseksi lattiamateriaaliksi. Monella on mielessään kuva paksusti vahatusta parketista, joka naarmuuntuu helposti ja on vaikea puhdistaa.

Oikein huollettuna ja hellästi pestynä parketti on kuitenkin varsin helppo pitää siistinä. Säännöllisellä huoltohionnalla ja -lakkauksella pinta pysyy kauniina ja öljy- tai vahapintakin voidaan hionnan kautta vaihtaa helppohoitoisempaan lakkaan.

Näillä vinkeillä pidät parketin kunnossa!

 

Parkettilattia on materiaaliltaan aitoa puuta, joten se elää ympäröivien olosuhteiden mukaan. Jotta parketti pysyy kauniina pitkään, kannattaa huoneilman lämpötila ja kosteus pitää mahdollisimman tasaisena. Parketille sopivin lämpötila on 18-24 astetta ja ilman kosteus-% kannattaa pitää 40 ja 60 välillä. Jos huoneistossa on lattialämmitys, ei lämmitystä saisi säätää yli 27 asteen ja lämpötilan muutokset tulee tehdä muutama aste kerrallaan.

Kuinka usein ja miten parkettilattiaa tulisi pestä?

Parkettilattiaa tulisi imuroida säännöllisesti, mieluiten imurin suuttimella tai harjaspäällä, jottei pinta naarmuunnu. Irtolika ja lattialle roiskuneet nesteet kannattaa poistaa heti, ettei se pääse vahingoittamaan parketin pintaa. Useimmiten kuivamoppaus riittää perusteellisempaan puhdistukseen.

Jos lattiassa on näkyvää likaa, voi lattian parketin nihkeällä mopilla. Käytä mopatessa vain vähän vettä. Muista, että parketti on puuta ja se imee pintakäsittelystään huolimatta kosteutta, jos vesi pääsee seisomaan lattialla liian pitkään.

Mitä pesuainetta parkettilattian pesuun tulisi käyttää?

Parketin arkipuhdistukseen ei tarvita lainkaan pesuainetta ja likaisenkin parketin pesuun riittää hyvin mieto pesuaine. Pesuaineen ph-arvon tulisi olla neutraali, jotta se ei vaurioita pintakäsittelyä, esimerkiksi lakkaa. Pelkkä nihkeäpyyhintä riittää, jos näkyvää likaa ei ole. Jos parketti on käsitelty öljyllä tai vahalla, kannattaa se käsitellä muutaman kerran vuodessa erikseen vahatulle parketille suunnitellulla hoito-/puhdistusaineella.

Rasvaiset tahrat irtovat parketista parhaiten mineraalitärpätillä. Veritahroihin toimii kylmä vesi. Lähes kaikki muut tahrat voidaan poistaa miedolla pesuaineliuoksella.

Miten ennaltaehkäisen parkettilattian naarmuuntumista?

Riippuen hieman parketin pintakäsittelystä, voi pinta naarmuuntua helposti. Lattialla olevien huonekalujen alle kannattaa laittaa huopatassut ja pyrkiä pitämään pienet hiekoituskivet ja muut naarmuja aiheuttavat asiat poissa lattioilta. Oikeaoppinen pesu ja huolto ehkäisevät parhaiten naarmujen syntymistä.

Miten korjaan parkettilattian naarmut?

Jos naarmuja kuitenkin tulee, ne voidaan korjata. Parkettilattioille on suunniteltu paikkakyni√§ ja paikkas√§vyj√§, joita sivell√§√§n puhtaaseen lattiaan. Paikkauksen j√§lkeen lattiaan sivell√§√§n parkettilattialle tarkoitettu pintak√§sittelyaine. √Ėljyll√§ tai vahalla k√§sitelty parketti kannattaa huoltaa siihen tarkoitetulla aineella pari kolme kertaa vuodessa.

Jos parketti näyttää kauttaaltaan kuluneelta tai siihen jää syviä jälkiä, voidaan se hioa ja pintakäsitellä uudestaan. Joskus pelkkä uudelleenlakkauskin riittää. Normaalin parkettilattian voi hioa puhtaalle puupinnalle 1-3 kertaa. Huoltolakkausta varten parkettia hiotaan vain pinnasta ja tällaisia hiontoja voidaan tehdä useampia. Hyvin huollettuna parketti on pitkäikäinen ja kaunis materiaali.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!