Luotettavaa tietoa koronaviruksesta ja epidemiatilanteesta Suomessa sekä maailmalla tarjoaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Internetissä ja medioissa leviää paljon virheellistä tietoa.

 

Koronaepidemian leviämistä Suomessa on juuri nyt vaikea ennustaa. On normaalia tuntea olonsa huolestuneeksi ja avuttomaksikin yllättävässä, epäselvässä ja nopeasti muuttuvassa tilanteessa.

Voimme kuitenkin varautua ja vaikuttaa tilanteeseen monin tavoin. Toimimalla järkevästi suojaamme itseämme, läheisiämme ja muita ihmisiä tartunnoilta ja omakin huoli usein helpottaa, kun tuntee voivansa vaikuttaa.

 

Hyödyllisiä linkkejä:

THL:  Koronavirus COVID-19
THL:  Ajankohtaista koronaviruksesta
THL:  Usein kysyttyä koronaviruksesta
THL:  Koronavirus COVID-19 selkokielellä

 

Sairaana ei saa mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin

Jo ensimmäiset flunssaoireet kannattaa ottaa vakavasti. Jos olo tuntuu vähänkään kipeältä, on syytä jäädä kotiin.

THL: ”Jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, kannattaa pysytellä kotona. Älä mene töihin, kouluun tai harrastuksiin. Jos epäilet koronavirustartuntaa, soita terveyskeskukseen tai sairaalan päivystykseen. Koronavirustartuntaa voit epäillä, jos sinulla on kuumetta, yskää, kurkkukipua, päänsärkyä tai hengenahdistusta.”

Pese kätesi huolellisesti

Kuten muitakin hengitystieinfektioita, voi koronavirustakin ennaltaehkäistä tehokkaasti hyvällä käsihygienialla.

THL ohjeistaa käsien pesuun seuraavasti: ”Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Kädet kannattaa pestä erityisesti kun tulet ulkoa sisään, aina wc-käynnin jälkeen tai kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut. Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta. Vaihda kotona käsipyyhkeitä usein ja käytä kodin ulkopuolella kertakäyttöpyyhkeitä. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.”

Älä mene tapaamaan ikäihmistä tai sairasta läheistä

Ikäihmiset, perussairaat tai tällä hetkellä akuutisti sairaat kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään. Juuri nyt riskiryhmään kuuluvien luona ei kannata vierailla. Yhteyttä voi onneksi pitää muillakin tavoin eikä esimerkiksi ruokakauppa-apu edellytä fyysistä kontaktia.

THL: ”Ethän vieraile sairaaloissa, hoitolaitoksissa, palvelukodeissa tai iäkkäiden kotona sairaana tai jos sinulla on edes lieviä flunssaoireita.”

Älä pyydä isovanhempaa hoitamaan sairasta lasta

Ikäihmiset kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään. Jos lapsi sairastuu, kannattaa kotona olla sellainen aikuinen, joka ei kuulu riskiryhmään. Vaikka hoitajan järjestäminen kotiin voi olla vaikeaa, älä vie lievästikään oireilevaa lasta kouluun tai päiväkotiin!

Suosi etätöitä ja etätapaamisia

Monet yritykset ovat siirtyneet etätöihin ja etätapaamisiin. Jos työsi on sellainen, että etätyö on mahdollista, suosi kotona työskentelyä. Siirtyminen kotona työskentelyyn voi tuntua tässä tilanteessa ahdistavalta, mutta monelle etätyö antaa esimerkiksi lisää aikaa ulkoiluun ja perheelle tai läheisille. Hyviä puoliakin siis on!

Vältä matkustamista ja yleisötapahtumia

Ulkoministeriön mukaan tarpeetonta matkustamista tulee välttää. Yli 500 hengen tapahtumat on tällä hetkellä kielletty, mutta pienempiä tapaamisia ja tapahtumia saa yhä järjestää.

THL ohjeistaa seuraavaa: ”Vältä suuria väkijoukkoja ja läheistä kosketusta henkilöön, jolla on hengitystieinfektio. Julkisilla paikoilla ja väkijoukoissa pidä vähintään metrin etäisyys muihin erityisesti, jos joku yskii tai aivastaa.”

Osta kotiin vain muutaman päivän hätävara

Ruoan ja kodintarvikkeiden hamstraamiselle ei ole tällä hetkellä syytä. Kotiin kannattaa varata kuiva-aineita, säilykkeitä ja muita pitkään säilyviä elintarvikkeita muutaman päivän hätävaraksi. Jos suurten ruokakauppojen ihmispaljous tuntuu epämukavalta, kannattaa suosia pienempiä marketteja ja suunnitella vaikkapa viikon ruokalista etukäteen.

Siivoa kotona järkevästi

Työterveyslaitos: ”Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta.  Koronavirukset eivät säily ilmassa, eivätkä päiväkausia pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu. ”

Vaikka siivousta tehdään koronavirus mielessä, miedosti emäksinen yleispuhdistusaine riittää. WC:ssä ja kylpyhuoneessa voi käyttää myös desinfioivaa puhdistusainetta. Suursiivous kannattaa suorittaa niin sanotussa aseptisessa järjestyksessä, jossa siivous etenee puhtaista tiloista kohti likaisempia.

Jos mielesi tekee desinfioida, keskity kosketuspintoihin:

  • Hanat
  • Ovenkarmit ja väliovien kosketuskohdat
  • Pöytäpinnat
  • Kahvat molemmin puolin
  • Keittiön kaappien kosketuspinnat
  • Älypuhelin
  • Tietokoneen / pädin näppäimistö
  • Kaappien vetimet
  • WC-istuimen painike

Puhtausala ry: Hyvällä siivouksella ehkäistään epidemioiden leviämistä
Työterveyslaitos: Erityispuhdistus koronavirustartunnan saaneen henkilön oleskelutiloihin

Älä levitä huhuja

Koronaviruksesta liikkuu paljon vahvistamatonta ja virheellistäkin tietoa. Vaikka tilanne tuntuu huolestuttavalta ja avoimia kysymyksiä on paljon, kannattaa etenkin somessa leviäviin ”sisäpiiritietoihin” suhtautua kriittisesti. Virheellisen tiedon levittäminen lisää huolta ja hämmennystä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja muut viranomaislähteet tarjoavat luotettavaa ja ajantaisista tietoa koronavirustilanteesta Suomessa ja maailmalla.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!