Koti Puhtaaksi Oy muodosti yrityksestä riippumattoman hallituksen syksyllä 2018. Riippumaton hallitus tarkoittaa sitä, että hallituksen jäsenet eivät omista yhtiön osakkeita.

Saana Tyni, miksi halusitte perustaa riippumattoman hallituksen?

РHuhtikuussa 2018 peruimme vireillä olleen yrityskaupan ja päätimme pitää yhtiön omistuksen yrityksen työntekijöillä. Tällä hetkellä meillä on kymmenen omistajaa. On paremmin kaikkien omistajien edun mukaista, että en enää yksin toimi hallituksessa ja toimitusjohtajana. Siksi päätimme muodostaa riippumattoman hallituksen.

Hallituksen muodostaminen aloitettiin kartoittamalla ensin tarkasti, mitä osaamista kasvava yritys tarvitsee. Tehtiin yhdessä konkreettinen lista osaamisalueista ja seuraavaksi katsottiin, että mitä osaamista jo löytyy yhtiön sisältä.

Puuttuvat palaset laitettiin kriteereiksi hallituksen jäsenille. Sitten alettiin käydä läpi sekä tuttavapiiriä, että ihan uusia tuttavuuksia. Useiden haastattelujen jälkeen hallituksen jäseniksi valikoituivat Markko Vaarnas ja Reetta Keränen.

Saana Tyni
Saana Tyni, toimitusjohtaja ja siistijä

”Hallituksen muodostaminen aloitettiin kartoittamalla ensin tarkasti, ett√§ mit√§ osaamista kasvava yritys tarvitsee.” Saana Tyni

Hallituksen muodostaminen Koti Puhtaaksi Oy:ssä
Hallituksen muodostaminen Koti Puhtaaksi Oy:ssä

РMarkkon vahvuudet ovat nimenomaan vahvasti kasvuyrittäjyydessä. Reetalla puolestaan on hyvä hallituskokemus ja hän tuo hallitukseen kulttuuri- ja ihmiskeskeistä näkökulmaa. Prosessien ja kasvun ohessa on muistettava ihminen, Saana kertoo.

Jos tätä lukee hallituksen perustamista suunnitteleva yrittäjä, niin mitä sanoisit hänelle?

РSuosittelen aktiivisen hallituksen perustamista erityisesti yrityksille, joilla on halua kasvaa tai joilla on useampi omistaja. On tärkeää ottaa huomioon hallituksen jäsenen arvot ja selvittää tarkasti, ovatko ne yhteensopivat yhtiön arvojen kanssa. Minkä ja millä kustannuksella kasvu tehdään?

РToinen tärkeä juttu on kemia. Ei voi olla sellainen hallitus, ainakaan onnistuneesti, jolla ei synergiat ja kemiat kohtaa. Myös hallituksen jäsenten keskinäisen kemian täytyy kohdata.

Hallitus kokoontuu kerran kuukaudessa. Hallituksen jäsenet ovat myös käyneet tutustumassa kentällä siivoustyöhön. Saana kertoo, että heille oli tärkeää luoda hallitus joka ottaa kantaa, sparraa ja osallistuu keskusteluun myös kokousten välillä.

РHallitus tukee yhtiötä sen tavoitteisiin pääsyssä. Se tuo yhtiöön sellaista osaamista, jota siitä ennestään puuttuu. Riippumattoman hallituksen kokemus tuo turvaa ja se varmistaa arjen touhun keskellä, että yhtiö menee oikeaan suuntaan.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!