Mitkä ihmeen arvonlisäverottomat tukipalvelut?

Moni ei tiedä, että esimerkiksi kotisiivouksen voi saada verovapaasti. Ja että verottomastakin siivouksesta voi saada kotitalousvähennyksen.

Kotisiivoukseen voi myös yhdistää monia muita arkea helpottavia palveluja. Niin ikään verovapaasti.

Mitä ovat arvonlisäverottomat tukipalvelut?

Siivous kuuluu itsenäistä asumista tukeviin tukipalveluihin, joita on mahdollista saada arvonlisäverottomana myös yksityisiltä palveluntuottajilta.

Tukipalveluilla täydennetään kunnan järjestämää kotipalvelua ja hoitoa. Ne voivat liittyä asumiseen, henkilökohtaiseen hoivaan, lastenhoitoon tai muihin tavanomaisiin arkitoimiin ja niissä avustamiseen.

Jotta yksityinen yritys voi tarjota asiakkailleen arvonlisäverottomia tukipalveluita, tulee sen rekisteröityä kunnan sosiaalitoimeen tai tehdä ilmoitus siihen kuntaan, jonka alueella se palveluja tarjoaa. Yritykseltä edellytetään tarkkaa laadunvalvontaa ja sosiaaliviranomainen valvoo toimintaa.

Meillä on viranomaisen myöntämä lupa tuottaa arvonlisäverovapaita tukipalveluja toimialueellamme (Tampereella, Kangasalalla, Pirkkalassa, Lempäälässä, Nokialla, Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Turussa, Kaarinassa ja Raisiossa).

Näitä palveluja voit ostaa meiltä arvonlisäverottomana:

 • Kotisiivous
 • Vaatehuolto
 • Kaupassakäynti ja muut asiointipalvelut
 • Saattajapalvelu
 • Kylvetys- ja saunotuspalvelu
 • Sosiaalista kanssakäymistä edistävät palvelut

Kuka on oikeutettu arvonlisäverottomaan palveluun?

Arvonlisäverottomia tukipalveluja voivat saada sellaiset henkilöt, jotka ovat sosiaalihuollon tarpeessa toimintakyvyn alentuessa, esimerkiksi iän tai sairauden vuoksi. Tarve voi olla pysyvää tai väliaikaista. Sairastuessa väliaikaisen avun tarve voi tulla eteen yllättäen, eikä se katso ikää tai muuta elämäntilannetta.

Tukipalveluja voivat saada myös sellaiset henkilöt, jotka eivät tarvitse kunnallista kotihoitoa tai kotipalveluja.

Tukipalveluja tarjoava yritys arvioi, onko asiakas oikeutettu verottomaan palveluun. Asiakkaan oma, perusteltu kokemus toimintakyvyn alenemisesta riittää. Lääkärintodistusta tai muuta virallista lausuntoa ei tarvita. Korkea ikä ei yksin riitä perusteeksi arvonlisäverottomaan palveluun.

Miten voin tilata arvonlisäverottomia palveluja?

Meiltä voit tilata arvonlisäverottomat palvelut samaan tapaan kuin ns. tavallisenkin kotisiivouksen. Voit jättää meille soittopyynnön tai ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme.

Suunnittelukäynnin yhteydessä kartoitamme tilanteen ja teemme yhdessä palvelusuunnitelman sekä sopimuksen palvelujen tuottamisesta sosiaalihuoltopalveluna. Suunnitelmasta käy ilmi sosiaalihuollon tarpeen peruste, asiakkaan toimintakyky, palvelujen tarve sekä tavoitteet. Sopimuksen sisältö on viranomaisen määrittelemä.

Löydät arvonlisäverottomien (alv 0%) palvelujen tuntihinnat hinnastostamme.

Saako arvonlisäverottomasta palvelusta kotitalousvähennyksen?

Kyllä saa, tietyin edellytyksin.

 • Kyseessä on tavanomainen hoiva- ja hoitopalvelu sekä kotitaloustyö
 • Pääosa palvelusta tehdään verovelvollisen kotona
 • Tilaaja ei ole saanut kunnalta palveluseteliä kyseiseen palveluun
 • Palvelun tuottaa yksityinen palveluntarjoaja (ei kunta)
 • Palveluntarjoaja on ennakkoperintärekisterissä
 • Palveluntarjoaja harjoittaa tuloveron alaista toimintaa

Meidän yrityksemme osalta nämä ehdot täyttyvät. Voit siis tavallisesti hakea verottajalta kotitalousvähennystä käyttämistäsi palveluista, mikäli asiakaskohtaisetkin kohdat täyttyvät.

Tilanteessa, jossa palvelun maksaa esimerkiksi ikäihmisen omainen, täytyy palvelun tilaajaksi merkitä ikäihminen, jotta palvelun voi saada arvonlisäverottomana. Maksajaksi merkitään erikseen omainen, jotta hän voi hyödyntää mahdollisuuden kotitalousvähennykseen.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!