Perinteinen kaalilaatikko on edullinen ja maistuva arkiruoka. Se valmistuu helposti noin 1,5 tunnissa. Imelän kaalilaatikon ystävät voivat lisätä pataan siirappia. Maltillisempi määrä sokeria sopii suolaisempaan makuun. Kaalilaatikko on helppo valmistaa myös gluteenittomana ja vegaanisena.

 

Kaalilaatikon raaka-aineet

Noin 1 kg kiinteää kerä- tai valkokaalia
2 kpl (noin 200g) sipulia
Noin 0,5 litraa vettä
400g jauhelihaa
1,5 dl puuroriisiä
1,5 tl suolaa
2 tl mustapippurirouhetta
1-3 rkl sokeria tai siirappia
2 rkl voita tai margariinia
Makusi mukaan voit maustaa jauhelihan lihaliemikuutiolla.

Puolukkasurvos on perinteinen lisuke kaalilaatikolle. Survoksen voi tehdä pakastepuolukoista.

Saat kaalilaatikosta helposti vegaanisen vaihtamalla jauhelihan esimerkiksi Muu Kasvijauhikseen. Käytä voin sijaan kasvipohjaista margariinia.

Saat kaalilaatikosta helposti gluteenittoman valitsemalla gluteenittoman puuroriisin tai jättämällä sen kokonaan pois.

Kaalilaatikon valmistaminen

1. Silppua kaali ja sipuli pieneksi silpuksi.

2. Kuumenna vesi. Lisää kiehuvaan veteen kaali, sipuli ja suola. Anna kiehua noin puoli tuntia.

3. Paista jauheliha. Voit halutessasi maustaa jauhelihan lihaliemikuutiolla. Lisää jauhelihan joukkoon mustapippurirouhe.

4. Sekoita kiehunut kaali-sipuliseos ja jauheliha keskenään. Lisää joukkoon makusi mukaan 1-3 ruokalusikallista sokeria tai siirappia. Sokeri korostaa kaalin luonnostaan makeahkoa makua. Siirappi antaa kaalilaatikolle hieman imelletymmän maun.

5. Voitele uunivuoka huolellisesti. Ripottele pohjalle puuroriisi.

6. Kaada kaali-sipuli-jauheliha liemensä kera puuroriisin päälle. Lisää vuoan päälle voi nokareina.

7. Paista kaalilaatikkoa 200 asteessa noin 50 minuuttia. Jos et pidä ruskistuneesta pinnasta, voit kypsentää laatikkoa ensimmäiset 30 minuuttia folion alla. Odotellessasi survo puolukat.

 

kaalilaatikko

Somekokin plussat ja miinukset

+  Kaalilaatikko on usein makea – jopa imelä – ruoka. Se kuitenkin maistuu erinomaiselta sekä sokerilla että siirapilla, tai kokonaan ilman! Somekokille itselleen maistuu parhaiten vain kevyesti sokerilla maustettu kaalilaatikko.

+ Kaalilaatikko on hyvää tuoreena, mutta vielä parempaa uudelleen lämmitettynä! Kaali imee itseensä makua jauhelihasta, voista ja muista mausteista ja on entistäkin maukkaampi seuraavana päivänä.

– Kaalia keittäessään kannattaa kääntää liesituuletinta hieman kovemmalle ja varautua asunnon tuuletukseen ruoanlaiton jälkeen. Kypsyvän kaalin imelä tuoksu viipyy kodissa pitkään.

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä kaalilaatikon valmistamisesta

1. Kuinka kauan kaalilaatikon valmistaminen vie aikaa?

Kaalin ja sipulin valmisteluun kuluu noin 10 minuuttia. Niitä keitetään 30 minuuttia ja samalla valmistellaan loput raaka-aineet. Laatikko paistuu uunissa noin 50 minuuttia. Kokonaisuudessaan kaalilaatikko valmistuu noin 1,5 tunnissa.

2. Onko kaalilaatikko helppo valmistaa gluteenittomana tai vegaanisena?

Kaalilaatikko on helppo valmistaa gluteenittomaan tai vegaaniseen ruokavalioon sopivaksi. Jauhelihan voi korvata esimerkiksi Muu Kasvijauhiksella, soijarouheella tai millä tahansa omaan makuun sopivalla kasviproteiinilla. Tekeepä osa kokonaan ilmankin! Suurin osa kaalilaatikon raaka-aineista on luonnostaan gluteenittomia. Gluteenitonta puuroriisiä on saatavilla lähes kaikissa marketeissa.

3. Kuinka kauan kaalilaatikko säilyy?

Kaalilaatikko säilyy jääkaapisssa noin muutaman päivän. Jotta ruoka säilyy mahdollisimman pitkään, kannattaa se jäähdyttää nopeasti ja pitää huolta, ettei kylmäketju katkea säilytyksen aikana.

 

valmis kaalilaatikko

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!

Kotisiivouksen vuosikello – huhtikuu

Huhtikuu herättää luonnon uuteen loistoon ja samalla vauhdikkaasti lisääntyvä auringonvalo iskee armottomasti kotimme tahroja ja ...

Puhelimen puhdistaminen – säännöllisyys on valttia

Puhelimen puhdistaminen on usein arjen keskellä sivuutettu, mutta erittäin tärkeä toimenpide. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ...

Airfryerin puhdistaminen – pidä suosikkilaitteesi puhtaana

Airfryer on vakiinnuttanut paikkansa yhä useammasta keittiöstä ja monet meistä käyttävätkin airfryeria monipuolisesti ruoanlaittoon. Tämä ...

Näin valitset kotiisi sopivan robotti-imurin

Robotti-imuri on laite, joka on mullistanut kodin siivouksen, tarjoten automatisoidun ratkaisun päivittäiseen pölyn ja lian ...

Kodin kevätsiivous

Viimeistään kevätaurinko paljastaa sinulle nurkissasi lymyävät pölypallerot ja pinttymät, mikäli olet niitä onnistunut vielä omatunnoltasi ...

Pysäytä kura ja loska eteiseen

Hanki eteiseen hyvä matto Jos asut omakotitalossa, kannattaa oven ulkopuolella valita karhea matto, johon kivet ...

Kotisiivouksen vuosikello – maaliskuu

Tämän kuun valinnoissa riittää toden teolla jumpattavaa siivousliinan kanssa. Kotiaan kun jynssäilee ajan kanssa näyttävään ...

Kotisiivouksen vuosikello – helmikuu

Tavanomaiseen malliin olimme jo vitsailemassa, että siivouksen vuosikellossa on jälleen luvassa kodin siivouksen saralla varsinaisia ...

Grillipizza – verraton kesäherkku arkeen ja juhlaan

Täydellinen pizzapohja Hyvän pizzapohjan salaisuus ovat 00-jauhot (eli tavallista hienojakoisempi vehnäjauho) ja huolellinen vaivaaminen. Taikina ...

Moppaajan tsatsiki

Valmistusaika: alle 30 minuuttia Ohjeesta tulee 4 annosta Tsatsikin raaka-aineet: 1 tuore kurkku   Kastike: ...

Moppaajan coleslaw

Ohjeesta tulee noin 3-4 annosta. Valmistusaika: 4h Coleslaw raaka-aineet: 250g kaalia 2 kpl (n.180g) porkkanaa ...

Imuristin lanttulaatikko

Ohjeesta tulee 2 x 0,85 litran rovetta. Valmistuaika noin 2 tuntia. Lanttulaatikon raaka-aineet 1 kg ...

Imuristin pinaattiletut

Ohjeesta tulee 16 pikkulettua Valmistusaika: 30 minuuttia Pinaattilettujen raaka-aineet 1 kananmuna 4 dl maitoa 25g ...

Moppaajan pasta carbonara

Pasta carbonaran raaka-aineet: 1 pkt (140g) pekonia 250g tuorepastaa (gluteenittomana käytä esimerkiksi tätä pastaa) 2½ dl ...

Imuristin mangojuustokakku

Tämä resepti on jo valmiiksi gluteeniton. Vegaaniseen ruokavalioon sopivaksi tätä sen sijaan on vaikeaa muokata, ...

Moppaajan korvapuustit

Korvapuustin raaka-aineet: 5 dl vettä (+42’c) 2 pss. (a 11g) kuivahiivaa 2 dl sokeria 1 ...

Kotisiivous vaatii huolellista suunnittelua – näin me tutustumme kotiisi

Jokainen koti on erilainen ja siksi suunnittelukäynti antaa meille mahdollisuuden suunnitella toiveidesi mukainen siivouskokonaisuus ja ...

Kotitalousvähennys, eli palveluita kotiin 60% edullisemmin

Kotitalousvähennys 2024 Siivous-, kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön osalta vähennystä saa 60% tehdyn työn osuudesta (ennen ...

Siivouslahjakortti – Tuplalahja, joka kannattaa hyödyntää

Maailmassa ei liene montaa joululahjaa, jonka arvo on saajalleen yli puolet ostohintaansa suurempi. Harva nimittäin ...

Koti Puhtaaksi Oy:n uusi toimitusjohtaja Reetta Alastalo kertoo nolona: “Reputin siivoustaitotestimme”

Euroopan ja Suomen parhaana siivousalan työpaikkana palkittu Koti Puhtaaksi Oy saa uuden vetäjän, kun yrityksen ...

Tarjoamme automatisoidun kotitalousvähennysilmoituksen asiakkaillemme!

Verohallinto avasi vuoden 2023 alussa rajapinnan, jonka avulla kotitalousvähennyskelpoista työtä tekevät yritykset voivat ilmoittaa kotitalousvähennykseen ...

Koti Puhtaaksi pääsi osaksi Reijo Kelan ja Lotta Svärd säätiön Hiljainen kansa -näyttelyä

Lottamuseon pihassa Tuusulassa komeilee Koti Puhtaaksi hahmo värikkäässä työasussaan. Saana Tyni kutsuttiin pukemaan yksi näyttelyn ...

Logomme on uudistunut

  Teemme työtämme täydestä sydämestä ja sydän kuvaa hyvin myös tapaamme toimia yhteiskunnallisena yrityksenä. Yrityksemme ...

Millan uratarina: ”Olen päässyt kehittymään sekä työssä, että ihmisenä”

– Aloitin työt tosiaan Tampereella, jonka jälkeen olen käynyt lisäksi Turussa, Oulussa ja Jyväskylässä. Nykyään ...