Onko joulu kiireen, stressin ja eripuran aikaa? Joulusiivous on perinteinen joulunpyhien kiistakapula. Jos siivous ei kuulu koko perheen suosikkipuuhiin, voi joulusiivouksen huoletta suorittaa hieman rennommin! Poimi talteen ammattilaisen vinkit onnistuneeseen joulusiivoukseen.

 

Mikä tuo joulun tunnelman? Tuskin ainakaan suuri riita joulusiivouksesta.

Joulusiivous kannattaa aloittaa miettimällä koko perheen voimin, mikä on tärkeää.

Usein perheenjäsenten vastaukset eroavat paljon toisistaan. Yksi nauttii eniten ruuasta, toinen seurasta ja kolmas siististä ja koristellusta kodista. Kannattaa tehdä kompromissi! Kun kaikki kantavat oman kortensa toistensa kekoon, saa jokainen viettää myös itselleen mieluisaa joulua.

Joulusiivous on tekniikkalaji – suunnittelu kannattaa.

Kannattaa keskittyä niihin huoneisiin, joissa jouluna vietetään eniten aikaa. Jos joulusiivous ei houkuttele, kannattaa siivota keittiö ja olohuone ja unohtaa muu. Huijaaminenkin on täysin sallittua! Kukaan ei kurkistele jouluna kaappeihin, joten riittää, että kaikki häiritsevä törky raivataan pyhien ajaksi lähimpään piiloon.

Osta uusia siivousliinoja ja hyväntuoksuinen yleispuhdistusaine! Uusilla välineillä puhdasta tulee useimmiten nopeammin. Kahdestakin syystä; niihin tulee tartuttua mieluummin kuin vanhoihin ja jälki on todennäköisesti siistimpi. Tuoksu myös tekee leijonanosan puhtaan kodin mielikuvasta.

Tehtävät kannattaa jakaa perheenjäsenten kesken. Jokainen voi hoitaa siivouksesta sen osan, joka tuntuu itsestä houkuttelevimmalta (tai vähiten vastenmieliseltä). Homma hoituu yhdessä reippaasti ja kaikki osaavat varmasti arvostaa omin käsin siivoamaansa kotia hieman enemmän. Jääkaapin oveen ripustettu lista vastuualueista ja tehtävistä on helppo tapa kohentaa motivaatiota. Yliviivatkaa valmiit kohdat!

Etenkin isossa asunnossa työnsä jälkiä voi olla vaikeaa huomata. Kun siivous etenee huone kerrallaan, näkee lopputuloksen nopeammin. Joulusiivous sujuu tuskitta, kun hoitaa tärkeät huoneet ensin ja jättää listan hännille ne, joissa ei jouluna juuri oleskella. (Ne voi jättää vaikka kokonaan siivoamattakin, jos siltä tuntuu.)

Lisää vinkkejä kodin siivousjärjestykseen voi kurkkia vaikka täältä.

Keittiö on kodin sydän, etenkin jouluna.

Jouluateria on huomattavasti mukavampaa valmistaa siistissä keittiössä. Aloita raivaamalla työtasoilta pois kaikki, mitä et usko jouluna tarvitsevasi. Ota esiin (tai helposti saataville) ne ruoanvalmistuvälineet ja tarjoiluastiat joita uskot tarvitsevasi. Jääkaappiin katsominen saattaa hirvittää, mutta se kannattaa. Inventaario on hyvä tehdä mieluiten jo ennen kuin kannat joulun antimet kaupasta kotiin.

Uunin, lieden ja liesituulettimen puhdistamisesta ei kannata tinkiä! Kaukaa viisas pyyhkäisee uunin nopeasti myös joulukinkun paistamisen jälkeen. Puhdas liesituuletin pitää kodin raikkaana ahkerasta ja ehkä rasvaisestakin ruoanlaitosta huolimatta.

Muista tarkastaa palovaroitin, mieluiten kahteen kertaan!

Anna joulukoristeiden tehdä tehtävänsä ja vilkaise lopuksi makuuhuoneeseen.

Joulukoristeet, kynttilät ja hämärä tunnelmavalaistus varastavat huomion kaikilta niiltä nurkilta, mitä et ehtinyt tai jaksanut siivota. Jos nautit kodin koristelusta, ei sitä kannata jättää pelkästään pyhien iloksi. Havunoksat tuovat tunnelmallisen tuoksun jo ennen joulukuusen hakua ja jouluvalothan ovat oikeastaan sesonkivalot!

Uhraa pieni ajatus myös makuuhuoneelle. Onko mitään parempaa kuin pakkasessa tuuletetut petivaatteet? Imuroitu sänky, raikkaat petivaatteet ja puhtaat lakanat kruunaavat jouluyön.

Ammattilaisen vinkkejä joulusiivoukseen:

 • Aloita p√∂lyjen pyyhint√§ ylh√§√§lt√§ ja etene kohti lattiaa
 • Tuuleta koti vasta pyyhitty√§si p√∂lyt
 • Kastele sauna, odota 10 minuuttia ja pese vasta sitten
 • Hyv√§ tuoksu tuo puhtauden tunteen
 • √Ąl√§ stressaa, kaikkialla ei tarvitse olla putipuhdasta
 • Jos haluat ammattilaisen tekem√§√§n joulusiivouksen, kannattaa siivous varata nyt

Suunnittele:

 • Mieti, mik√§ on t√§rke√§√§ – kuinka suureen joulusiivoukseen ryhdyt?
 • Mitk√§ ovat t√§rkeimm√§t huoneet?
 • Tee lista teht√§vist√§ ja laita ne t√§rkeysj√§rjestykseen
 • Jaa teht√§v√§t perheen kesken
 • Etene huone kerrallaan

Hanki uusia piristäviä siivousvälineitä!

Muista ainakin nämä:

 • Raivaa h√§iritsev√§ t√∂rky piiloon
 • Pyyhi p√∂lyt ja tuuleta koti
 • Tuuleta petivaatteet
 • Tee tilaa j√§√§kaappiin
 • Puhdista uuni ja liesituuletin
 • Tarkasta palovaroitin

Ota esiin koristeet!
Tunnelmavalaistus piilottaa nurkkien pölyt!

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!