Keraaminen liesi on kaunis ja käytännöllinen Рkunhan se puhdistetaan jokaisen käyttökerran jälkeen. Jos lieden jaksaa pyyhkiä päivittäin, pysyy se siistinä vaivatta. Joskus lasipintaan kuitenkin palaa vaikeasti puhdistettavia tahroja, jotka vaativat järeämpiä toimenpiteitä.

 

Keraamisen lieden päivittäinen puhdistus

Keraaminen liesi kannattaa puhdistaa jokaisen käyttökerran jälkeen. Anna lieden jäähtyä rauhassa käytön jälkeen. Päivittäiseen puhdistukseen kannattaa käyttää kosteaa siivousliinaa ja käsintiskiainetta. Liedellä oleva lika on useimmiten rasvaa, joka irtoaa parhaiten tiskiaineella. Lieden voi lopuksi kuivata ja kiillottaa esimerkiksi talouspaperilla.

Jos liedelle on levinnyt jotakin sokeripitoista tai muovia tai alumiinifoliota, saattaa puhdistukseen tarvita keraamiselle liedelle tarkoitettua metallikaavinta. Ennen kuin ryhdyt rapsutuspuuhiin, tarkista oman lietesi käyttöohjeet. Keraamisen lieden pintaa ei saa koskaan raapia veitsellä!

Voit käyttää päivittäiseen puhdistukseen myös ruokasoodasta ja vedestä valmistettua tahnaa tai vedestä ja etikasta sekoitettua liuosta.

Keraamisen lieden perusteellinen puhdistus

Jos lieden pintaan on palanut tai pinttynyt likaa, jolle kevyt peruspuhdistus ei riitä, kannattaa lieden puhdistusta varten hankkia keraamiselle liedelle tarkoitettu puhdistusaine sekä puhdistussieni. Vahvaa puhdistusainetta kannattaa käsitellä hanskat kädessä.

Aloita tutustumalla liedenpuhdistusaineen käyttöohjeisiin. Pyyhi liesi ensin kostealla siivousliinalla. Kastele sen jälkeen puhdistussieni ja levitä sienellä puhdistusainetta liedelle. Noin teelusikallinen riittää. Hankaa erityisesti tahrakohtia sienen karkeammalla puolella. Huuhtele sieni ja lisää puhdistusainetta tarvittaessa.

Huuhtele sieni ja pyyhi irtoava pesuaine pois liedeltä sienellä tai kostealla siivousliinalla. Huuhtele ja pyyhi kunnes liedellä ei ole enää puhdistusainetta. Viimeistele puhtaalla siivousliinalla ja talouspaperilla.

Jos liedellä on pahasti palaneita tai muuten sitkeitä tahroja, voi niitä yrittää liottaa. Pyyhi liesi puhdistusaineella ja levitä sen päälle kasteltu siivousliina. Anna vaikuttaa jonkin aikaa ja yritä hankausta uudelleen.

Keraamiselle liedelle sopivia puhdistusaineita

 • K√§sintiskiaine, esimerkiksi Fairy
 • Etikkalios (1 osa etikkaa, 2 osaa vett√§)
 • Ruokasoodatahna (ruokasoodaa ja vett√§)
 • Erikoispuhdistusaineet

Keraamiselle liedelle sopivia puhdistusvälineitä

 • Siivousliina tai r√§tti
 • Pehme√§ siivoussieni
 • Liedelle tarkoitettu metallikaavin
 • Keraamisen lieden puhdistussieni

Muista tämä käyttäessäsi keraamista liettä

 1. Puhdista keraaminen liesi jokaisen käyttökerran jälkeen. Anna lieden jäähtyä ja pyyhi se puhtaaksi kostealla siivousliinalla ja käsintiskiaineella.
 2. Suola ja sokeri syövyttävät lieden pintaa. Puhdista ne välittömästi kuumaltakin liedeltä. Kiinni palanut sokeri saattaa vaatia metallikaapimen käyttöä.
 3. √Ąl√§ k√§yt√§ keraamisella liedell√§ kattiloita, joissa on alumiinipohja. Alumiini ja tina j√§tt√§v√§t keraamisen lieden pintaan harmaita tai hopeisia j√§lki√§, joita ei saa puhdistettua edes keraamiselle liedelle tarkoitetulla erikoispuhdistusaineella.

Yleisimmät virheet keraamisen lieden puhdistuksessa

1. Lasipintaa hangataan liian karkealla puhdistusvälineellä

Karkeat siivoussienet, karhunkieli, teräsvilla ja monet muut karkeat hankausvälineet vahingoittavat lieden lasipintaa. Palanuttakaan likaa ei saa raapia veitsellä tai muilla terävillä esineillä. Naarmuiseen pintaan lika tarttuu ja palaa jatkossa helpommin ja puhdistaminen vaikeutuu entisestään.

2. Lieden ei anneta jäähtyä ennen puhdistusta

Puhdistusaineita ei ole tarkoitettu kuumille pinnoille. Ne voivat palaa kiinni lasipintaan ja olla höyrystyessään terveydelle haitallisia. Myös puhdistukseen käytettävät välineet saattavat vahingoittua (esimerkiksi sulaa) jos niillä yritetään puhdistaa kuumaa pintaa.

3. Puhdistukseen käytetään vääriä puhdistusaineita

Kaikki puhdistusaineet eivät sovi keraamiselle liedelle. Esimerkiksi ikkunoille tarkoitetut lasinpesuaineet sisältävät usein ammoniakkia, joka saattaa vahingoittaa lieden lasipintaa.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!