Käsienpesusta irtoavan lian ja lämpimän veden myötä lopputuloksena tiskialtaasta löytyy mahdollisesti kodin rajuin bakteeripesäke. Valtaosa tiskialtaista on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, jonka puhdistamisesta täten viisastelemmekin seuraavilla riveillä. 

 

Likaisen tiskivuoren ja räjähdysalttiin kokkailun myötä se kuuluisa “viikon ruokalista” löytyykin useimmiten hoitamattomasta tiskialtaasta.Trafiikista huolimatta hyvin hoidettu tiskiallas voi kuitenkin kestää jopa vuosikymmeniä! Kaikkia pintoja puhdistaessa ei sovi käyttää hankaavia pesuaineita saatika -välineitä. Myös mikrokuituliinaan tarttuessa kannattaa tarkistaa, ettei naama irveessä runnottavan liinan ja altaan välissä ole naarmuja aiheuttavia roskia. 

Tiskialtaan puhdistus 

Käytä ruostumattoman teräksen puhdistuksessa mieluiten emäksisiä pesuaineita, sillä happamat aineet voivat vahingoittaa tiskialtaan pintaa. Monessa kodissa lavuaari puhdistetaan täten hankaamalla liinalla tai sienellä kevyttä määrää nestämäistä konetiskiainetta altaan entuudestaan kostutetuille pinnoille. Huolellinen huuhtelu on tärkeää myös pesun jälkeen, jotta tökötti ei jätä rantuja pitkin lavuaaria. 

Työstä voi suoriutua vaihtoehtoisesti seuraavilla luomummilla menetelmillä:

Tiskialtaan puhdistus ruokasoodalla – eroon sameista pinnoista

Ripottele ruokasoodaa kevyelti tiskialtaan pinnoille sekä kostutetulle siivousliinalle. Puhdista samea tiskiallas kevyillä ja pyörivillä liikkeillä. Muista naarmuuntumisriski eli vältä kaikkea ylimääräistä survomista pintoja hangatessasi.

Tiskialtaan puhdistus etikalla – eroon kalkkisaostumista

Valmista seos, jossa on yksi osa etikkaa ja viisi osaa vettä. Pistävyys ja liemen kemiallinen koostumus vastannee tällöin kutakuinkin padelvuoron jälkeisiä boksereita/sukkia. Läträä seosta tiskialtaan pintoihin, ota siivousliina käteesi ja hankaile kalkkisaostumat taivaan tuuliin.

Arkivinkit tiskialtaan puhdistamiseen

  • Valmista ja annostele sapuskaa vain sen verran kuin syöt, jotta ruoan roippeita ei tarvitse lätkiä jatkuvasti pitkin lavuaaria
  • Hyödynnä jämien dumppaamisessa roskakoria niin pitkälle, kuin mahdollista
  • Muista tiskialtaan ylläpitosiivous – pyyhi päivittäiset roiskeet lämpimän veden ja tiskinpesuaineen voimin käyttäen liinaa tai sientä. Huuhtele pesuainejäämät viemärin syövereihin ja kuivaa jälkesi.

Viemärin avaaminen kotikonstein

Mitä tehdä, kun pinta kiiltää, mutta lavuaarista käyvä lannoitteenomainen käry ei ota laantuakseen? Sieramiisi landeteemaisena tungeksiva lämmin hönkäys on mitä ilmeisemmin peräisin viemärissä mätänevistä ruoantähteistä. Tiskiallas on siis ainakin vertauskuvainnollisesti kurkkuaan myötä täynnä sontaasi. Runno loputkin viemäristä alas seuraavin ottein:

  1. Kaada 1 dl ruokasoodaa viemärin aukolle
  2. Nakkaa perään 2 dl etikkaa
  3. Anna kaverusten vaahdota keskenään 2-3 minuuttia
  4. Tykitä viemäriin kahden minuutin ajan kuuminta vettä, mitä kraanalla on tarjota.

Kas näin – sotku on tiessään ja viemäri vetää jälleen!

Mikäli lavuaari nielee yhä veden vain vaivoin kitusiinsa, kannattaa operaatio suorittaa toistamiseen. Etikalla läträäminen saattaa myös jättää ilmoille pistävänpuoleisen ominaistuoksunsa, mutta se hälvenee viimeistään kevyen tuulettamisen myötä. 

Kun mikään ei riitä

Jossain kohden kannattaa sekin asia hyväksyä, ettei soodalla ja etikalla aivan uuttakaan pöytää saa alleen. Vanhaa tiskiallasta ei kannata dumpata naapurin tontille, vaan siitä voi tehdä apupöydän esimerkiksi pihamaan tai mökin grillikorneriin. Mikäli uutta sijoituskohdetta ei löydy, sietää tiskipöytä kärrätä lähimpään metallinkeräyspisteeseen. Ruostumattomasta teräksestä saadaan tällöin napsittua nikkelit ja kromit talteen ja uusiokäyttöön – ja maailma kiittää.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!