Käsienpesusta irtoavan lian ja lämpimän veden myötä lopputuloksena tiskialtaasta löytyy mahdollisesti kodin rajuin bakteeripesäke. Valtaosa tiskialtaista on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, jonka puhdistamisesta täten viisastelemmekin seuraavilla riveillä. 

 

Likaisen tiskivuoren ja r√§j√§hdysalttiin kokkailun my√∂t√§ se kuuluisa ‚Äúviikon ruokalista‚ÄĚ l√∂ytyykin useimmiten hoitamattomasta tiskialtaasta.Trafiikista huolimatta hyvin hoidettu tiskiallas voi kuitenkin kest√§√§ jopa vuosikymmeni√§! Kaikkia pintoja puhdistaessa ei sovi k√§ytt√§√§ hankaavia pesuaineita saatika -v√§lineit√§. My√∂s mikrokuituliinaan tarttuessa kannattaa tarkistaa, ettei naama irveess√§ runnottavan liinan ja altaan v√§liss√§ ole naarmuja aiheuttavia roskia.¬†

Tiskialtaan puhdistus 

Käytä ruostumattoman teräksen puhdistuksessa mieluiten emäksisiä pesuaineita, sillä happamat aineet voivat vahingoittaa tiskialtaan pintaa. Monessa kodissa lavuaari puhdistetaan täten hankaamalla liinalla tai sienellä kevyttä määrää nestämäistä konetiskiainetta altaan entuudestaan kostutetuille pinnoille. Huolellinen huuhtelu on tärkeää myös pesun jälkeen, jotta tökötti ei jätä rantuja pitkin lavuaaria. 

Työstä voi suoriutua vaihtoehtoisesti seuraavilla luomummilla menetelmillä:

Tiskialtaan puhdistus ruokasoodalla – eroon sameista pinnoista

Ripottele ruokasoodaa kevyelti tiskialtaan pinnoille sekä kostutetulle siivousliinalle. Puhdista samea tiskiallas kevyillä ja pyörivillä liikkeillä. Muista naarmuuntumisriski eli vältä kaikkea ylimääräistä survomista pintoja hangatessasi.

Tiskialtaan puhdistus etikalla – eroon kalkkisaostumista

Valmista seos, jossa on yksi osa etikkaa ja viisi osaa vettä. Pistävyys ja liemen kemiallinen koostumus vastannee tällöin kutakuinkin padelvuoron jälkeisiä boksereita/sukkia. Läträä seosta tiskialtaan pintoihin, ota siivousliina käteesi ja hankaile kalkkisaostumat taivaan tuuliin.

Arkivinkit tiskialtaan puhdistamiseen

  • Valmista ja annostele sapuskaa vain sen verran kuin sy√∂t, jotta ruoan roippeita ei tarvitse l√§tki√§ jatkuvasti pitkin lavuaaria
  • Hy√∂dynn√§ j√§mien dumppaamisessa roskakoria niin pitk√§lle, kuin mahdollista
  • Muista tiskialtaan yll√§pitosiivous – pyyhi p√§ivitt√§iset roiskeet l√§mpim√§n veden ja tiskinpesuaineen voimin k√§ytt√§en liinaa tai sient√§. Huuhtele pesuainej√§√§m√§t viem√§rin sy√∂vereihin ja kuivaa j√§lkesi.

Viemärin avaaminen kotikonstein

Mitä tehdä, kun pinta kiiltää, mutta lavuaarista käyvä lannoitteenomainen käry ei ota laantuakseen? Sieramiisi landeteemaisena tungeksiva lämmin hönkäys on mitä ilmeisemmin peräisin viemärissä mätänevistä ruoantähteistä. Tiskiallas on siis ainakin vertauskuvainnollisesti kurkkuaan myötä täynnä sontaasi. Runno loputkin viemäristä alas seuraavin ottein:

  1. Kaada 1 dl ruokasoodaa viemärin aukolle
  2. Nakkaa perään 2 dl etikkaa
  3. Anna kaverusten vaahdota keskenään 2-3 minuuttia
  4. Tykitä viemäriin kahden minuutin ajan kuuminta vettä, mitä kraanalla on tarjota.

Kas n√§in ‚Äď sotku on tiess√§√§n ja viem√§ri vet√§√§ j√§lleen!

Mikäli lavuaari nielee yhä veden vain vaivoin kitusiinsa, kannattaa operaatio suorittaa toistamiseen. Etikalla läträäminen saattaa myös jättää ilmoille pistävänpuoleisen ominaistuoksunsa, mutta se hälvenee viimeistään kevyen tuulettamisen myötä. 

Kun mikään ei riitä

Jossain kohden kannattaa sekin asia hyväksyä, ettei soodalla ja etikalla aivan uuttakaan pöytää saa alleen. Vanhaa tiskiallasta ei kannata dumpata naapurin tontille, vaan siitä voi tehdä apupöydän esimerkiksi pihamaan tai mökin grillikorneriin. Mikäli uutta sijoituskohdetta ei löydy, sietää tiskipöytä kärrätä lähimpään metallinkeräyspisteeseen. Ruostumattomasta teräksestä saadaan tällöin napsittua nikkelit ja kromit talteen ja uusiokäyttöön Рja maailma kiittää.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!