Likainen liesituuletin ei sido rasvahiukkasia tehokkaasti itseensä, saatikka sitten poista överimpien ruokakokeilujen katkuja asunnosta. Liesituulettimen suodattimeen kertynyt rasva ja lika on myös paloturvallisuusriski.

 

Romanttista illallista väsätessä saattaa kotikokilla palaa sapuskan mukana myös talo, mikäli liesituulettimen suodattimeen kerääntynyt mönjä sattuu syttymään tuleen. Pihvin flambeeraus siirtyy tällöin pahimmillaan hormin kautta talon rakenteisiin. 

Erilaisten kauhuskenaarioiden ehkäisemiseksi liesituulettimen ja rasvasuodattimen puhdistus kannattaa hoitaa mieluiten muutaman kuukauden välein. Ensialkuun kannattaa tutustua omaan liesituulettimeen ja siihen, millaisen suodattimen se on syönyt. Suodattimia on pääsääntöisesti kolmea laatua:

Metallisen rasvasuodattimen puhdistus

 1. Kytke tuulettimesta virrat veks ja irrota suodatin
 2. Siirrä metallinen suodatin lavuaariin ja anna rasvan sulaa kuuman veden ja tiskiaineen seoksessa. Kovimman luokan Niksi-Petterit voivat tehostaa vaikutusta kaatamalla kattilallisen kiehuvaa vettä perään.
 3. Harjaa iljettävä tökötti tiskiharjan avulla atomeiksi
 4. Huuhdo ja kuivaa suodatin
 5. Pyyhi liesituulettimen pinnat alta ja päältä pesuaineseokseen kostutetulla liinalla
 6. Nakkele kuivuneet osat takaisin paikoilleen

Käyttöohjeen salliessa voit vaihtoehtoisesti nakata metallisen rasvasuodattimen astianpesukoneeseen. Kurita kuvotusta siinä tapauksessa korkean lämpötilan ohjelmalla muutoin tyhjässä koneessa.

Mammakornerista on kantautunut korviimme huhuja, että vanhan liiton ruokasoodalla ja etikalla taiotaan kyseiset metallihärpäkkeetkin puhtaaksi. Laita lämpimän veden sekaan puolen desiä soodaa ja perään itse suodatin sekä desin verran etikkaa. Anna härpäkkeiden liota tovi porekylvyssään, harjaa tarvittaessa ja nosta kuivumaan.

Pehmeämmistä materiaaleista valmistettujen rasvasuodattimien puhdistus

 1. Kytke tuulettimesta virrat pois ja irrota polyesterista tai vastaavasta materiaalista valmistettu suodatin
 2. Siirrä suodatin lavuaariin ja anna rasvan sulaa kuuman veden ja tiskiaineen seoksessa
 3. Pusertele töhnä varovasti irti materiaalista kauniilla kätösilläsi
 4. Huuhdo ja kuivaa suodatin
 5. Pyyhi liesituulettimen pinnat alta ja päältä pesuaineseokseen kostutetulla liinalla
 6. Nakkele täysin kuivuneet osat takaisin paikoilleen

Vaihdettava rasvasuodatin

Joissakin liesituulettimissa rasvasuodatin vaihdetaan uuteen edellisen tultua tiensä päähän. Esimerkiksi Sinituotteen rasvasuodattimet vaihtavat värinsä kauttaaltaan punaiseksi, kun suodatin on aika vaihtaa.

Aktiivihiilisuodattimen puhdistus

Liesituulettimesta mahdollisesti löytyvät aktiivihiilisuodattimet kannattaa käyttöikänsä puolesta hoitaa kuosiin saman rupeaman yhteydessä. Selvitä, onko kyseessä kertakäyttöinen, vaiko puhdistettava malli. Uudelleen käytettävät mallit puhdistetaan useimmiten astianpesukoneessa, jonka jälkeen hiilet aktivoidaan uudelleen. Tähän kaikkeen kannattaa tarkistaa niksit ja vaihtovälit suodattimen käyttöohjeista.

Liesituulettimen ja rasvasuodattimen puhdistus voidaan yhdistää myös kotisiivouspalveluun!

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!