Ollaanpa rehellisiä Рviikkosiivous voi tuntua kiireisimmän arjen keskellä melkoiselta taakalta. Sitä tärkeämpää on siis hoitaa homma kotiin mahdollisimman tehokkaasti. Mitä enemmän viikkosiivous hajottaa, sitä tarkemmin suosittelemme laittamaan seuraavat ohjeet lukuun!

 

Kumpi tuli ensin: kana vai muna? Imurointi vai pyyhintä?

Meidän vastauksemme on: kyllä Рtärkeintä on, että homma hoidetaan. Tämän ohjeistuksen on laatinut juuri leivoksia ahnaisiin kitusiinsa mättänyt imuristi, jonka ensisijaisena huolenaiheena ovat tasoilta lattialle lentelevät pullanmurut.

Aloita luomalla itsellesi sopiva siivousjärjestys. Harkitulla kaavalla työ ajan myötä rutinoituu ja hoituu rivakammin. Yleisesti ottaen siivotessa sietää liikkua puhtaammasta likaiseen ja fysiikan lakeja kunnioittaen ylhäältä alas. Viikkosiivousta häärätessä on tärkeää, ettei pölyä siirtele ympäriinsä, vaan siitä hankkiudutaan mahdollisimman suorasukaisesti eroon.

Viikkosiivouksen siivousjärjestys

  1. Järjestele. Tätä työvaihetta kutsutaan myös perinteikkäästi siivoukseksi ennen siivousta. Häärää ympäri huushollia laittaen lelut koppaan, tavarat paikalleen ja pinnat pyyhintää vaille valmiiksi.
  2. Mikäli tuuletat matot, niin ota ne kantoon, pura niihin mattopiiskalla aggressiosi ja jätä ne tuulettumaan lopun siivouksen ajaksi.
  3. Ota siivousliina käteesi ja pyyhi pahamaineiset pölyt ja pullanmurut lattialle. Siivoa maan vetovoiman suuntaisesti eli siirtyen ylhäältä alas, jottei samoja pintoja tarvitse siivota useaan kertaan. Tasoilta ja kaappien päältä saattaa nimittäin tavaraa sataa alas urakalla.
  4. Pese keittiö, kylpyhuone ja WC. Siirry samalla järjenkäytöllä yläkaappien pyyhkimisestä tasoille, lavuaarin puhdistamiseen ja niin edespäin. Eikun alaspäin. Vessaa siivotessa kannattaa puhdistusaine läväyttää pöntön sisäpinnoille heti ensimmäisenä, jotta aineen vaikutusajan saa käytettyä muussa siivouksessa hyödyksi.
  5. Imuroi lattialle sysätyt pullanmurut ja muut kataluudet masiinaan niin, että putki raikaa. Ympäri kotia viilettäessä kannattaa imuroida samalla vauhdilla myös kangassohvat ja -tuolit.
  6. Moppaa lattia. Litratolkulla ei vettä tarvitse läträtä, sillä pelkkä nihkeäpyyhintä riittää. Aloita kodin kauimmaisesta nurkasta ja etene ulko-ovea kohti.
  7. Tee viimeistelyrundi, jolla varmistat tavaroiden olevan paikallaan. Mukana kulkevan siivousliinan kanssa sopii särmätä viimeiset ovenkahvat ja valokatkaisijat kuntoon. Vaihda pyyhkeet puhtaisiin ja tee lakanoidenvaihto. Kanna matot takaisin sisään.

Huolehdi, että käyttämäsi liinat ovat puhtaita ja niitä riittää vaihdettavaksi eri tiloihin. Siivousvälineitä shoppaillessa kannattaa ostaa pariakin eri väriä siivousliinoja, jotta toisen puoliskon voi värikoodata WC-tiloihin. Ei siis pyyhitä samalla liiinalla vessanpönttöä ja ruokapöytää.

Helpota tulevaa viikkosiivousta

  • Rutinoidu pyyhkim√§√§n roiskeet, l√§iskeet ja m√§iskeet heti vahingon k√§ydess√§.
  • Py√∂rit√§ tiskirumbaa arjen keskell√§ edes v√§h√§n kerrallaan, jotta keitti√∂ pysyy hallinnassa.
  • Laita tavarat paikalleen aina k√§yt√∂n j√§lkeen, jotta kaaos ei p√§√§se lis√§√§ntym√§√§n vaivihkaa. Mik√§li olet lis√§√§ntynyt, opeta lapsesi samoille tavoille.

Onko pakko jos ei tahdo?

Turhauttaako pelkkä ohjeistuksen lukeminen? Jätä vaivannäkösi minimiin, sillä tekeehän joku siivousta työkseen. Kotisiivouksen ulkoistamalla voit nauttia ammattilaisen jäljestä ja mikä tärkeintä Рomasta vapaa-ajastasi. Siivous on kotitalousvähennyskelpoinen palvelu, joten jatkuville palveluille ei jää mahdotonta hintalappuakaan. Katso vaikka!

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!