Ruokasoodan tarina kodin siivouksessa lähenee jo kansalliseepoksen tasoa – ja syystäkin.

 

Soodan monikäyttöisyydestä on jalostunut perimätietona legenda jos toinenkin. Tätä suomalaisen kodin perinteikkäintä puhdistusainetta kunnioittaaksemme keräsimme isoäidin tärkeimmät niksit saman otsikon alle. 

 

Ekologisena vaihtoehtona tunnettu ruokasooda puhdistaa myös omantunnon. Natriumvetykarbonaatilla eli ruokasoodalla on elintarvikkeen titteli, mistä voi päätellä kyseessä olevan melkoisen harmitonta ainetta myös sisäisesti nautittuna.

Ruokasoodan käyttö pinttyneen lian puhdistuksessa

Hienorakeinen ruokasooda ei tyypillisesti naarmuta pintoja, joten siitä valmistettua tahnaa voi käyttää myös pinttyneempien pintojen hankaamiseen. Tapauskohtaisesti sopii olla tarkkanakin, mikäli raivokkaampi hinkkaus kuuluu päivittäisiin puhdistusmetodeihin.

Uunin puhdistus ruokasoodalla

Mittaa purnukkaan 2 rkl ruokasoodaa, 2 rkl suolaa ja 2 rkl kuumaa vettä ja sekoita ne keskenään. Levitä tahna uunin pinnoille sienellä tai uhraa suuremman hyödyn nimissä astianpesuharja viimeiselle matkalleen. Anna tahnan vaikuttaa puolesta tunnista tuntiin. Pyyhi lopuksi kostealla sienellä tai mikrokuituliinalla.

Kattiloiden, pannujen ja astioiden puhdistus ruokasoodalla

Tee vedestä ja ruokasoodasta kiinteää tahnaa ja hinkkaa sitä astioihin sienellä tai harjalla. Ruokasoodaa sopii kokeilla esimerkiksi kattiloiden, pannujen ja kahvikuppien pinttymiin. Ainetta voi kokeilla jopa pohjaan palaneen kattilan puhdistuksessa, jolloin tahnan kannattaa antaa vaikuttaa parikin tuntia.

Ruokasoodan käyttö hajujen neutraloinnissa

Ruokasooda sitoo itseensä emäksisyytensä vuoksi hajuja. Ekologiselle hajunpoistajalle löytyy eliminoitavaa esimerkiksi alle listatuista löyhkän lähteistä.

Jääkaapin raikastus ruokasoodalla

Jätä aukinainen ruokasoodapurkki yön ylitse jääkaappiin. Aine tekee taikansa aamuun mennessä. Mikäli kalamarkkinoiden katku ei ota lähteäkseen, kannattaa valmistautua kattavampaan siivousurakkaan vilkaisemalla ohjeemme jääkaapin puhdistukseen täältä.

Hajujen poistaminen matosta ruokasoodalla

Mikäli ulkona ei ole tarjolla metrisiä hankia mattojen raikastamiseen, kannattaa urakkaan kokeilla ruokasoodaa. Imuroi ensin mahdollinen irtolika pois matosta. Ripottele ruokasoodaa tasaisesti maton pinnalle, anna vaikuttaa 45 minuuttia ja imuroi vielä lopuksi pois.

Hajujen poistaminen huonekaluista ruokasoodalla

Samaista temppua sopii kokeilla sohvien, nojatuolien, patjojen ja vastaavien pehmeiden huonekalujen hajujen neutralointiin. Levitä ainetta tasaisesti kalusteiden pinnoille ja anna vaikuttaa vartin ajan. Viimeistele päräyttämällä ruokasooda imurin syövereihin.

Lenkkareiden raikastaminen ruokasoodalla

Useita treenikertoja nähneiden salitossujen raikastamisessa alkaa olla ennen pitkää kyse yhteiskuntavastuusta. Ennen kuin otat nämä hien hajuiset hirvitykset käsittelyyn, tarkista, että ne ovat kuivat. Ripottele sitten ruokasoodaa kenkien pohjalle ja jätä aine vaikuttamaan. Muista kaataa tai imuroida jauhe pois ainakin ennen seuraavaa treenikertaa.

Roskakaapin raikastaminen ruokasoodalla

Ripottele puhtaan ja kuivan roskakorin pohjalle tasaisesti ruokasoodaa ja aseta päälle talouspaperi. Tämän jälkeen uusi roskapussi voidaan asettaa paikoilleen. Vähemmän suunnitelmallisempi malli on sirotella kertyvien biojätteiden perään silloin tällöin ruokasoodaa. Tiedätkö mikä muu raikastaa roskakaapit? Roskien vieminen ja roskakorien puhdistus.

Ruokasoodan käyttö kiillotuksessa

Ruokasoodan avulla saat jälleen kupit ja aterimet edustuskelpoiseksi. Ripottele ruokasoodaa kostutetulle liinalle ja pyyhi käsiteltävät materiaalit. Kovaa metallia olevat aterimet sekä teräksiset lavuaarit kestävät kyllä hankausta, mutta muiden materiaalien kanssa sopii olla hellävaraisempikin.

Ruokasoodan käyttö vaatteiden valkaisussa

Ympäristöä kuormittavan kloorin sijaan ekosiistijä suosii vaatteiden valkaisussa soodaa. Lopputulos ei välttämättä yllä aivan radikaalimpien myrkkyjen tasolle, mistä huolimatta niksi on täysin kokeilemisen arvoinen.

Lisää pyykin määrästä riippuen 1-3 ruokalusikallista soodaa pesupalloon. Käsittele pyykit sitten tekstiilien ohjeiden mukaisesti. Ruokasoodaa voidaan käyttää myös yhdessä muun pesuaineen kanssa. Tarkista ennen kokeilua kuitenkin ohjekirjasta, ettei valmistajalla ole mitään kyseistä ekotekoa vastaan. Useimmiten ei ole.

Ruokasoodan käyttö viemärin avaamisessa

Soodalle kun lyödään kaveriksi toinen vanhan liiton siivoussankari – etikka – päästään pienistä tukoksistakin eroon. Kaada viemäriin desilitran verran ruokasoodaa ja nakkaa perään tuplaten sama määrä etikkaa. Anna kaverusten vaahdota keskenään vartin ajan. Huuhtele viemäri lopuksi laskemalla muutaman minuutin ajan kuumaa vettä.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!