Ahkeraan siivotussa huushollissa harvoin tarvitsee kiskoa biologisen sodankäynnin kestävää suojapukua ylleen, sillä laadukkailla yleispuhdistusaineilla pääsee tällöin jo pitkälle. Pinttyneempien likapommien tapauksessa joutuu valikoimaan tapauskohtaisesti myös huomattavasti vahvempia aineksia. Tiiraile vinkit puhdistusaineista ja niiden käytöstä täältä!

 

Puhdistusaineen valinnan ei tarvitse aina olla sen ihmeempää hifistelyä. Miljooniin erityistilanteisiin suunniteltujen tököttien sijaan arjessa komiasti pelkästään hyvin valikoiduilla yleispuhdistusaineilla. Tuotevalinnoissaan tulee panostaa myös ympäristöystävällisempään lähestymistapaan.

Puhdistusaineiden valinta

Puhdistusaineet valitaan yleisemmällä tasolla niiden pH-arvon mukaan, mikä määrittää niiden soveltuvuuden eri käyttötilanteisiin ja pinnoille. Kaikissa hyllyillä komeilevissa puteleissa ei tosin aina edes tituleerata aineen pH-kerrointa. Tällöin kannattaa siirtyä seuraavaan.

Viikkosiivouksessa kannattaa suosia neutraaleja puhdistusaineita (pH 6-8) Ne ovat usein kaikista suotuisimpia sekä käyttäjälle, että käyttökohteelle. Kaikista yleisimmässä käytössä ovat heikosti emäksiset (pH 8-10) yleispuhdistusaineet, jotka ovat omiaan kurittamaan myös pinttyneempää likaa.

Vahvojen puhdistusaineiden valinta

Vahvoilla puhdistusaineilla läträtessä sietää tekijän tutustua käyttämänsä tuotteen käyttöohjeisiin ja tiedostaa muutenkin perusteet tekosiinsa. Erikoistököttejä löytyy toki joka lähtöön, mutta aineiden kahtiajako menee käyttötarkoituksen mukaan seuraavanlaisesti:

Kalkinpoistoon ja esimerkiksi ruostetahrojen hinkkailuun purevat happamat ja vahvasti happamat puhdistusaineet (pH suositellusti väliltä 2-5). Happamat aineet voivat syövyttää sekä metalleja, laattojen saumauksia, että huolimattoman imuristin näppejä. Suojaa siis ihosi hanskoilla ja harkitse käyttökohteesi tarkoin. Huuhtele aine pois huolellisesti.

Rasvapohjaiseen likaan tehoavat parhaiten emäksiset (pH 10-11) puhdistusaineet. Koneastianpesuaineet, vahanpoistoaineet sekä brutaalimmat rasvalian puhdistamiseen suunnitellut puhdistusaineet edustavat usein tätäkin överimpää päätyä pH-taulukosta. Myös emäksisten ja näiden vahvasti emäksisten puhdistusaineiden kohdalla tulee huuhtelu suorittaa huolellisesti. Esimerkiksi alumiini saattaa tummua pintaan jämähtäneiden emäksisten puhdistusaineiden vaikutuksesta.

Ympäristöystävällisten puhdistusaineiden valinta

  • Suosi tiivisteitä. Valinta vähentää merkittävästi turhien muovihärpäkkeiden kulkua maailmalla, mutta on myös suotuisa ratkaisu kodin säilytystilan suhteen.
  • Vältä kemikaaleja myös terveydellisistä syistä. Kaikenlaisten tärpättien nuuhkiminen ei käy aromaterapiasta – varsinkaan astmaatikoille ja allergikoille.
  • Tutki puhdistusaineen merkintöjä. Hälytyskellojen tulisi vetää omat soolonsa, mikäli puteli on pullollaan varoituskolmioita. Suosi kotimaista Joutsenmerkkiä tai sitäkin tiukemmin myönnettävää Ecocert-sertifikaattia.
  • Panosta suoraan laadukkaisiin tuotteisiin, jotka tulevat käyttöön. Hyllyn perukoille kertyvät kertakokeilumyrkyt eivät palvele ketään tai mitään.
  • Käytä kodin puhdistamiseen keittiössä lymyäviä etikkaa, ruokasoodaa ja sitruunaa.

Lue lisää ympäristöystävällisestä siivouksesta täältä.

 

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!