Kesähelteiden aikaan pätseiksi lämpiävät kodit alkavat verottaa pelkän viihtyvyyden sijaan jo niissä kärsivien unia ja terveydentilaa. Hikeä valuva imuristi selvitti kodin viilennyksen perusteet, jotta kenenkään ei tarvitse horjua kotonaan lämpöhalvauksen partaalla.

 

Joka kodissa ei ole taloyhtiöltä tarvittavien lupien puitteissa mahdollisuutta asentaa viilennyksessä helpottavaa ilmalämpöpumppua. Infernaalisimmilta kuumotuksilta voi kuitenkin säästyä jo muutamilla perustavanlaatuisilla kikoilla. Tärkeintä on tietää, mitä tekee.

Alta löytyvillä opeilla voi kodin sisälämpötilaa viilentää ilman suuria investointeja.

Kodin viilentäminen kotikonstein

  • Tuuleta oikein. Avaa ikkunoita vasta illan, y√∂n tai varhaisen aamun tullen, jolloin l√§mp√∂tila ulkona on laskenut riitt√§v√§n alhaiseksi. Helteisin√§ p√§ivin√§ tuulettaessasi saat muutoin vastapalloon entist√§ kuumempaa ilmaa. L√§pivedon voi j√§rjest√§√§ my√∂s kerrostaloasuntoon viritt√§m√§ll√§ postiluukun auki esimerkiksi taitetulla lehdell√§.

  • Blokkaa auringons√§teet. Suoraan sis√§√§n paistavaa aurinkoa on suotavaa torjua verhoilla ja s√§lekaihtimilla. Huomaa, ett√§ s√§lekaihtimien kupera puoli tulee asettaa ulosp√§in, jolloin se heijastaa valon ja UV-s√§teet tehokkaimmin naapurin tontille.

  • Ennaltaehk√§ise l√§mm√∂n syntymist√§. Tarkista, etteiv√§t patterit ja lattial√§mmitykset ole j√§√§neet p√§√§lle tai ett√§ ne ovat s√§√§dettyn√§ mahdollisimman pienelle. Kovimmat s√§hk√∂myllyt, kuten televisio tai tietokone, kannattaa taasen pit√§√§ aina tarpeettomana pois p√§√§lt√§, siin√§ miss√§ lamputkin. Ruoanlaitossa kannattaa suosia helteiden tullen pihamaiden grilli√§ tai kodin mikroa. My√∂s raikkaan salaattikuurin my√∂t√§ hellasta ja uunista taottu l√§mp√∂ pysyy minimiss√§.

  • Ennaltaehk√§ise kosteuden syntymist√§, sill√§ se lis√§√§ kuumuuden tunnetta. Trooppiselta ilmastolta voi v√§ltty√§ ensinn√§kin kuivattamalla pyykit pihalla tai taloyhti√∂n kuivaushuoneessa, jolloin kosteus ei nouse oman kodin sis√§ll√§. Astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen k√§ytt√∂√§ kannattaa puolestaan v√§ltt√§√§ p√§iv√§n kovimmilla helteill√§. My√∂s suihkureissut siet√§√§ hoitaa aamuisin tai iltaisin verkkaisesti ja pit√§en kylpyhuoneen ovea visusti kiinni.

Helteisimpien iltojen aikaan kannattaa petivaatteet ja/tai tyyny survoa muovipussin sisällä pakastimeen pariksi tunniksi. Vilpoisiin vällyihin kelpaa painella nukkumaan, kun elimistön lämpötilakin pysyy tovin aisoissa.

Tuuletin kodin viilennyksessä

Tuulettimen kanssa pelaillessa kannattaa ottaa huomioon, ettei se viilennä kodin sisäilmaa. Sen käyttö itsessään perustuu käyttäjänsä olotilan huojentamiseen, sillä ropellin pyöriessä poistuu lämpö iholta nopeammin viiman mukana. Tästä johtuen tuuletinta kannattaa käyttää vain ollessaan itse kotona.

Parhaiten tuulettimen käyttö onnistuu tuuletuksen yhteydessä. Iltaviileässä tuulettaessa kannattaa tuuletin asettaa aukinaisen ikkunan eteen, jolloin se tehostaa ilmavirtojen kulkua. Lämmin ilma evakuoituu vauhdilla pihamaille ja viileämpi ilma virtaa sisään.

Varsinaista viilennystä voidaan hakea asettamalla tuulettimen eteen astia, jossa on reilusti jääpaloja. Tällöin tuuletin puhaltaa astiasta hohkaavaa kylmää ilmaa helteessä tuskailevan imuristin auringon polttamalle iholle.

Kesähelteillä kannattaa pitää huoli, että ilmastointiventtiilit ovat puhdistettu, jotta sisäilma pysyy sekä raikkaana että terveellisenä. Katso ohjeet täältä.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!