Kesähelteiden aikaan pätseiksi lämpiävät kodit alkavat verottaa pelkän viihtyvyyden sijaan jo niissä kärsivien unia ja terveydentilaa. Hikeä valuva imuristi selvitti kodin viilennyksen perusteet, jotta kenenkään ei tarvitse horjua kotonaan lämpöhalvauksen partaalla.

 

Joka kodissa ei ole taloyhtiöltä tarvittavien lupien puitteissa mahdollisuutta asentaa viilennyksessä helpottavaa ilmalämpöpumppua. Infernaalisimmilta kuumotuksilta voi kuitenkin säästyä jo muutamilla perustavanlaatuisilla kikoilla. Tärkeintä on tietää, mitä tekee.

Alta löytyvillä opeilla voi kodin sisälämpötilaa viilentää ilman suuria investointeja.

Kodin viilentäminen kotikonstein

  • Tuuleta oikein. Avaa ikkunoita vasta illan, yön tai varhaisen aamun tullen, jolloin lämpötila ulkona on laskenut riittävän alhaiseksi. Helteisinä päivinä tuulettaessasi saat muutoin vastapalloon entistä kuumempaa ilmaa. Läpivedon voi järjestää myös kerrostaloasuntoon virittämällä postiluukun auki esimerkiksi taitetulla lehdellä.

  • Blokkaa auringonsäteet. Suoraan sisään paistavaa aurinkoa on suotavaa torjua verhoilla ja sälekaihtimilla. Huomaa, että sälekaihtimien kupera puoli tulee asettaa ulospäin, jolloin se heijastaa valon ja UV-säteet tehokkaimmin naapurin tontille.

  • Ennaltaehkäise lämmön syntymistä. Tarkista, etteivät patterit ja lattialämmitykset ole jääneet päälle tai että ne ovat säädettynä mahdollisimman pienelle. Kovimmat sähkömyllyt, kuten televisio tai tietokone, kannattaa taasen pitää aina tarpeettomana pois päältä, siinä missä lamputkin. Ruoanlaitossa kannattaa suosia helteiden tullen pihamaiden grilliä tai kodin mikroa. Myös raikkaan salaattikuurin myötä hellasta ja uunista taottu lämpö pysyy minimissä.

  • Ennaltaehkäise kosteuden syntymistä, sillä se lisää kuumuuden tunnetta. Trooppiselta ilmastolta voi välttyä ensinnäkin kuivattamalla pyykit pihalla tai taloyhtiön kuivaushuoneessa, jolloin kosteus ei nouse oman kodin sisällä. Astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen käyttöä kannattaa puolestaan välttää päivän kovimmilla helteillä. Myös suihkureissut sietää hoitaa aamuisin tai iltaisin verkkaisesti ja pitäen kylpyhuoneen ovea visusti kiinni.

Helteisimpien iltojen aikaan kannattaa petivaatteet ja/tai tyyny survoa muovipussin sisällä pakastimeen pariksi tunniksi. Vilpoisiin vällyihin kelpaa painella nukkumaan, kun elimistön lämpötilakin pysyy tovin aisoissa.

Tuuletin kodin viilennyksessä

Tuulettimen kanssa pelaillessa kannattaa ottaa huomioon, ettei se viilennä kodin sisäilmaa. Sen käyttö itsessään perustuu käyttäjänsä olotilan huojentamiseen, sillä ropellin pyöriessä poistuu lämpö iholta nopeammin viiman mukana. Tästä johtuen tuuletinta kannattaa käyttää vain ollessaan itse kotona.

Parhaiten tuulettimen käyttö onnistuu tuuletuksen yhteydessä. Iltaviileässä tuulettaessa kannattaa tuuletin asettaa aukinaisen ikkunan eteen, jolloin se tehostaa ilmavirtojen kulkua. Lämmin ilma evakuoituu vauhdilla pihamaille ja viileämpi ilma virtaa sisään.

Varsinaista viilennystä voidaan hakea asettamalla tuulettimen eteen astia, jossa on reilusti jääpaloja. Tällöin tuuletin puhaltaa astiasta hohkaavaa kylmää ilmaa helteessä tuskailevan imuristin auringon polttamalle iholle.

Kesähelteillä kannattaa pitää huoli, että ilmastointiventtiilit ovat puhdistettu, jotta sisäilma pysyy sekä raikkaana että terveellisenä. Katso ohjeet täältä.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!