Jos ilmanvaihdon puhdistusta laiminlyö pitkään, ei ilma pääse vaihtumaan likaisten venttiilien läpi ja huoneilma jää tunkkaiseksi. Ilmanvaihdon toimiessa asuminen on sekä mukavampaa että terveellisempää. Sisäilman raikkautta voi ylläpitää suorittamalla puhdistuksen ainakin kahdesti vuodessa.

 

Poistoilmaventtiilit sijaitsevat yleensä keittiössä ja kylpyhuoneissa. Erityisesti märkätilojen poistoilmaventtiilit kerryttävät silminnähtävää likakerrostumaa. Ilmanvaihtojärjestelmät ovat joko koneellisia tai painovoimaisia, joten erilaisten venttiilien puhdistamisessa on myös pieniä eroja.

Koneellisen poistoilmaventtiilin puhdistaminen

  1. Kierrä venttiilin ulkoreunaa kaksin käsin vastapäivään kunnes se irtoaa. Jotkut mallit saattavat irrota myös vetämällä.
  2. Imuroi venttiilikanavan aukko sekä sen ympärille seinälle kertynyt irtomoska. Avuksi voit ottaa tarvittaessa siivousliinan. 
  3. Pyyhi venttiili yleispesuaineella ja vedellä kostutetulla liinalla. Varo keskikartion liikuttamista, jotta et vaihda vahingossa ilmanvaihdon asetuksia.
  4. Kierrä puhdas venttiili takaisin paikoilleen.

Painovoimaisen poistoilmaventtiilin puhdistaminen

  1. Ruuvaa poistoilmaventtiilin lautasta vastapäivään kunnes se irtoaa.
  2. Ota liina kätöseesi ja eliminoi yleispesuaineen voimin venttiiliin ja sen ympärille kertynyt lika.
  3. Harjaa irrottamasi lautanen veden alla puhtaaksi. Käytä yleispesuainetta.
  4. Rullaa laitos takaisin paikalleen.

Reunamille kertyvää likaa ja venttiilien pintoja voi normaalin siivouksen lomassa kurotella puhtaaksi myös lattiamoppiin viritetyllä liinalla. Mikäli kirottu räppänä on hankalassa paikassa ja sinulla on akrobatian kanssa hankaluuksia, niin kutsu rohkeasti stunttimies tai -nainen hoitamaan perusteellisempi puhdistus puolestasi.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!