Kodin siivousrutiineja ei koronan vuoksi tarvitse muuttaa kovin paljon. Käsihygieniaan kannattaa kiinnittää huomiota kotonakin, mutta siivouksen osalta huolellinen viikkosiivous ja siisteyden ylläpito riittää.

 

Miten koronavirus tarttuu?

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö esimerkiksi aivastaa, yskii tai puhuu kovaäänisesti ja taudinaiheuttajat leviävät hengitysilmaan.

Virus saattaa tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, jos pinnoille päätyy hengitystie-eritteitä. Viruksen säilymiseen pinnoilla vaikuttavat monet tekijät, kuten pinnan materiaali, huoneen lämpötila ja ilmankosteus. Koronavirukset eivät kuitenkaan säily pinnoilla pitkään tartuttamiskykyisinä.

Miten kotona kannattaa siivota korona-aikaan?

Tärkeintä on huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Kädet kannattaa pestä runsaalla vedellä ja käsisaippualla aina heti kotiin tullessa ja kuivata huolellisesti.

Jokaiselle perheenjäsenelle kannattaa järjestää oma käsipyyhe ja pyyhkeitä olisi hyvä vaihtaa päivittäin tai vähintään useamman kerran viikossa. Taudinaiheuttajat viihtyvät kosteissa pyyhkeissä eikä käsien pesusta ole apua, jos pöpöt siirtyvät pyyhkeestä takaisin käsiin.

Kodin siivousrutiineja ei koronan vuoksi tarvitse muuttaa kovin paljon. Huolellinen viikkosiivous ja siisteyden ylläpito riittää.

Kotia siivotessa voi hyödyntää aseptista siivousjärjestystä, eli edetä puhtaammista tiloista kohti likaisempia. Ammattilaisille tämä on arkipäivää, mutta perheenkin kesken järjestystä voi soveltaa esimerkiksi niin, että ensin siivotaan perheenjäsenten henkilökohtaiset tilat (kuten makuuhuoneet) ja viimeiseksi yhteiset tilat, päättäen kierros wc:hen ja kylpyhuoneeseen.

Jos tahtoo tehdä normaalin siivouksen lisäksi ekstraa, voi kosketuspintoja pyyhkiä päivittäin. Etenkin wc-nuppi, hanat ja kahvat ovat sellaisia pintoja, joita kaikki perheenjäsenet koskettelevat pitkin päivää. Myös kaukosäädin, puhelin ja muut paljon käytetyt medialaitteet kannattaa pyyhkiä huolellisesti päivittäin.

Pintoja pyyhkiessä kannattaa käyttää nihkeää siivousliinaa. Kosteaksi tai märäksi jäävät pinnat ovat otollisia kasvualustoja erilaisille taudinaiheuttajille.

Mitä puhdistusainetta kotona kannattaa käyttää?

Heikosti emäksinen yleispuhdistusaine (PH 8,1-10) riittää kaikkien kodin huoneiden ja pintojen puhdistukseen. Kylpyhuoneessa ja wc:ssä siivousta voi tehostaa desinfioivalla puhdistusaineella. Halutessaan myös kosketuspinnat, kuten ovenkahvat ja valokatkaisijat, voi desinfioida.

Pinnat täytyy pyyhkiä yleispuhdistusaineella ennen desinfiointiaineen käyttöä, sillä desinfiointiaine ei toimi likaisella pinnalla.

Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei desinfiointiainetta kannata käyttää kotona ylenmäärin. Desinfiointiaine saattaa vahingoittaa pintoja ja aiheuttaa helposti allergisia iho- ja hengitystiereaktioita. Lue täältä vinkkimme desinfiointiaineen käyttöön kotisiivouksessa.

Muista puhdistaa myös siivousvälineet säännöllisesti

  • Vaihda tiskir√§tti p√§ivitt√§in – pese vanha pyykkikoneessa siivousliinojen mukana
  • Pese siivousliinat v√§hint√§√§n 60 asteessa jokaisen k√§ytt√∂kerran j√§lkeen
  • Pyyhi siivousv√§lineet yleis- tai desinfioivalla puhdistusaineella
  • K√§yt√§ kertak√§ytt√∂k√§sineit√§ desinfioidessa tai jos kotona sairastetaan
  • Pese k√§tesi ennen ja j√§lkeen siivouksen

Mitä jos kotona sairastetaan koronaa?

Koronaan sairastuneen henkilön huone kannattaa siivota mahdollisuuksien mukaan silloin, kun sairastunut ei ole paikalla. Huone kannattaa tuulettaa huolellisesti aina siivouksen yhteydessä, jotta taudinaiheuttajat ja epäpuhtaudet poistuvat hengitysilmasta.

Pintojen peruspuhdistukseen riittää yhä heikosti emäksinen yleispuhdistusaine. Peruspuhdistuksen jälkeen pinnat voi desinfioida erikseen desinfioivalla puhdistusaineella. Siivouksessa kannattaa käyttää kertakäyttöisiä siivousliinoja ja suojakäsineitä, jotka pakataan siivouksen jälkeen roskapussiin ja viedään viipymättä sekajätteeseen.

Sairastuneen käyttämät pyyhkeet ja lakanat on hyvä pestä ja säilyttää erillään. Tekstiilejä kannattaa pestä usein. Sopiva pesulämpötila sairastuneen perheenjäsenen lakanoille ja pyyhkeille on 60-90 astetta.

Lähteet

YLE
Työterveyslaitos
SSTL Puhtausala ry
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!