Suurin osa ympäristömme mikrobeista on ihmiselle vaarattomia ja jopa hyödyllisiä. Allergiatutkimukset ovat osoittaneet, että elimistömme täytyy kohdata mikrobeja, jotta immuunipuolusjärjestelmämme kehittyy normaalisti. Desinfiointiaine tappaa meille hyödyllisetkin bakteerit.

 

Kuinka paljon kodin siivouksessa on järkevää käyttää desinfiointiaineita?

Aihe jakaa mielipiteitä, joten kysyimme vastausta siivousalan asiantuntijalta.

Soili Tyni, siistijä ja Koti Puhtaaksi Oy:n tuotantovastaava, milloin kotia kannattaa desinfioida?

 

– Kotiolosuhteissa desinfiointiainetta kannattaa käyttää harvoin, koska se tappaa hyvätkin bakteerit, joita tarvitsemme. Liika on aina liikaa. Jos kodin kaikki bakteerit poistetaan, sairastumme herkemmin ja saatamme saada astman tai allergioita.

Hyvä nyrkkisääntö kodin siivoukseen on, että valitse aina miedoin mahdollinen puhdistusaine.

Usein ylläpitosiivouksessa ei tarvitse käyttää puhdistusainetta lainkaan. Kostea mikrokuituliina hoitaa homman ilman kemikaalejakin.

Säännöllinen ylläpitosiivous ja pintojen kuivaaminen siivouksen jälkeen hävittävät pinnoilta noin 90% mikrobeista eikä arkisiivouksessa tarvita erikseen mikrobeja tappavaa desinfiointiainetta. Normaalioloissa kodin tiloista vain wc:tä, kylpyhuonetta ja keittiötä on perusteltua desinfioida silloin tällöin.

Kodin siivoaminen vahvoilla puhdistusaineilla lisää sekä meidän että ympäristömme kemikaalikuormaa. Jatkuva altistuminen puhdistusainejäämille kasvattaa riskiä yliherkistyä.

Kysyimme siistijä-tuotantovastaavaltamme Soililta, miten kannattaa menetellä tilanteissa, joissa tekee mieli kaivaa desinfiointiaine esiin.

Kannattaako desinfiointiaineen käyttö edes silloin, kun liikkeellä on tauteja?

– Jos kodissa riehuu esimerkiksi vatsatauti, siisteydellä on suuri vaikutus. Erityisesti sillä, että kosketuspinnat ovat puhtaat, eikä tieten tahtoen anneta pöpöjen levitä. Tärkeintä tällaisessa tilanteessa on, ettei altisteta ulkopuolisia, esimerkiksi lasten kavereita, pöpöille kutsumalla heitä kylään.

– Monesti desinfiointiainetta parempi vaihtoehto on hyvä käsihygienia – saippua ja lämmin vesi. Jos perheessä on perussairauksia tai muuten riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä, voi käsidesin käyttö olla perusteltua.

Onko desinfioinnista joskus hyötyä?

– Rajujen epidemioiden aikaan käsidesin käyttö on ok. Ja esimerkiksi sairaalaympäristöissä desinfiointi on tietenkin tärkeää, koska siellä puhtaus on kaiken a ja o.

Mitä desinfioinnin sijaan voi tehdä?

– Suosittelemme säännöllistä viikkosiivousta. Kun pinnat puhdistetaan säännöllisesti, haitallisilta mikrobeilta poistuu ruoka ja kasvualusta. Sen lisäksi on tärkeää muistaa hyvä käsihygienia.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!