Talven tullen sähköä kuluu aivan helewattina ja lasku on sen mukainen. Pienillä arkisilla muutoksilla voit säästää sekä lompakkoasi, että rakasta maapalleroamme. Tsekkaa tästä ohjeet taktiseen pihistelyyn!

 

Aika on rahaa – etenkin kilowattitunnit. Energiansäästövinkit eivät onneksi ole rakettitiedettä, vaan koostuvat pitkälti yksinkertaisista keinoista ja arkisista valinnoista. Tärkeintä on tietää mitä tekee sekä pitää arjessa ajatus mukanaan.

Pelkästään lämmitykseen ja veden lotraamiseen (eli sen lämmitykseen) sujahtaa tyypillisesti kaksi kolmasosaa kodin energiankulutuksesta. Sähkölaitteet imaisevat lopun kolmanneksen, joten myös niiden käyttöä optimoimalla voi tehdä suuria säästöjä.

Suurin energiankulutus tulee lämmityksestä

Ympäristö kiittää, kun vähennät löylyä. Himmaamalla lattialämmitystä ja pattereiden raksutusta parin pykälän verran, voit tehdä suuriakin säästöjä. Jo yhden lämpöasteen vähentäminen kodissa laskee sähkönkulutusta 5%:lla. Älä myöskään lämmitä tiloja, joita et pidä aktiivisessa käytössä. Tarkista ilmalämpöpumpun säädöt.

 Huolehti ettei lämpö karkaa. Uusi tarvittaessa ikkunoiden ja ovien tiivisteet ja laita yöksi verhot ikkunan eteen. Älä auo ovia ja ikkunoita turhaan tai turhan pitkäksi aikaa. 

Käytä saunaa mahdollisimman energiatehokkaasti. Älä anna kiukaan posottaa koko iltaa, vaan mene saunaan heti sen lämmetessä ja käytä koko perhe mukanasi. Löylyjen jälkeen voi saunan lämmön johtaa talvisin mieluummin asuntoon.

Sähkön säästäminen vedenkäytössä

Käyttöveden lämmitys käy kalliiksi, joten suihkussa ei tule lotrata vettä aivan tuntitolkulla. Eksistentiaaliset kriisit voi käydä läpi ekologisemmin esimerkiksi sikiöasennossa omassa vuoteessaan. Laita myös vettä säästävä suihkupää hankintalistalle.

Suosi pyykinpesukonetta käyttäessä eco-ohjelmia ja/tai matalamman lämpötilan pesuohjelmia. Pese ylipäätänsä vain täysiä koneellisia pyykkiä, sillä koneet kuluttavat mallista riippuen jopa 60-130 litraa vettä. Pyykit kannattaa kuivattaa ainaisen kuivausrummun rummuttamisen sijaan perinteisesti pyykkinarulla.

Kodin sähkölaitteet ja sähkön säästäminen 

Kaikenlaisten sähkövempainten pitäminen valmiustilassa syö loppupeleissä tolkuttomasti virtaa. Sammuta telkkarista, pleikkarista ja ties mistä älyjuustoraastimesta virta, kun et niitä enää käytä. 

Jokainen on varmasti kuullut aiemminkin, ettei valoja tule pitää päällä tiloissa, joissa ei oleskele. Lamput suosittelemme vaihtamaan lisäksi LED- tai energiansäästölamppuihin.

Sähkölaitteita uusiessaan on hyvä pitää silmällä kunkin härdellin energialuokkaa. Osta mieluiten energialuokan A tai A+ laitteita. Menneen vuosituhannen energiasyöppöihin verrattaessa uusi teknologia kuluttaa useimmiten onneksi huomattavasti vähemmän energiaa. Jääkaappien, pesukoneiden ja vastaavien masiinoiden päivittäminen näkyy useimmiten positiivisena muutoksena sähkölaskussa.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!